Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Coarctatie van de aorta

Aangeboren hartafwijking

Bij deze aandoening is er een vernauwing in de hoofdslagader van het hart. Hierdoor is de bloeddruk in de bovenste lichaamshelft verhoogd, en in de onderste lichaamshelft verlaagd.

Coarctatie van de aorta: over deze aandoening

Wat is een coarctatie van de aorta?

Bij deze aandoening is er een aangeboren vernauwing in de hoofdslagader van het hart. Hierdoor is de bloeddruk in de bovenste lichaamshelft verhoogd, en in de onderste lichaamshelft verlaagd. De vernauwing is licht, matig of ernstig. Soms wordt deze aandoening al tijdens de vroege kindertijd ontdekt, maar het kan ook pas op volwassen leeftijd ontdekt worden.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG). Als het nodig is doen we een fietsergometrie, en maken we een CT-scan of een MRI-scan van het hart.

Behandeling

Een lichte tot matige vernauwing hoeft niet behandeld te worden en wordt als het nodig is vervolgd op de polikliniek. Ernstige venauwingen moeten we verhelpen. Uw behandelend kindercardioloog maakt samen met het kindercardiologisch team en de interventie kindercardiologen en/of de kinderthoraxchirurgen een behandelplan om de aandoening te corrigeren. We corrigeren de aandoening door een hartkatheterisatie of een operatie van het hart uit te voeren.

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Voor de operatie of hartkatheterisatie wordt u door het behandelteam geïnformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Tijdens de opname ziet u verschillende andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen van het Kinderthoraxcentrum en de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor