Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Double Outlet Rechter Ventrikel (DORV)

Aangeboren hartafwijking

Bij deze aandoening komt niet alleen de longslagader, maar ook de lichaamsslagader (aorta) uit de rechterkamer van het hart.

Double Outlet Rechter Ventrikel (DORV): over deze aandoening

Wat is een Double Outlet Rechter Ventrikel (DORV)?

Bij deze aandoening ontspringt niet alleen de longslagader, maar ook de lichaamsslagader (aorta) uit de rechterkamer van het hart. Daarnaast zit er een gaatje of gat tussen de twee hartkamers. Het zuurstofarme bloed mengt zich met het zuurstofrijke bloed. De huidskleur is daardoor niet meer mooi roze maar grauw/blauw. Soms is de linker hartkamer onderontwikkeld, dan is er sprake van een zogenaamd univentriculair hart, een éénkamer hart.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG). Als het nodig is maken we ook een CT-scan.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de aandoening wordt uw kind opgenomen op de intensive / high of medium care afdeling. Uw behandelend kindercardioloog stelt samen met het kindercardiologisch team en de kinderthoraxchirurgen een behandelplan op om de afwijking te corrigeren door een operatie van het hart.

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Voor de operatie van het hart of hartkatheterisatie wordt u door het behandelteam geïnformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Tijdens de opname zult u verschillende andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen zien van het Kinderthoraxcentrum en de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor