Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Hypoplastisch Linker Hart Syndroom (HLHS)

Aangeboren hartafwijking

Bij deze aandoening is de linker harthelft niet volgroeid, waardoor deze niet goed functioneert.

Hypoplastisch Linker Hart Syndroom (HLHS): over deze aandoening

Wat is het Hypoplastisch Linker Hart Syndroom (HLHS)?

Wat is deze aandoening?

Bij deze aandoening zijn de hartklep tussen de linker boezem, de linker hartkamer en een deel van de hoofdslagader niet volgroeid. Hierdoor stroomt het bloed niet via de linker harthelft naar de hoofdslagader (aorta). Het bloed moet via een omweg naar de hoofdslagader. Dit is een ernstige aandoening. Door de vermenging van zuurstofarm en zuurstofrijk bloed is de huidskleur van uw kind niet mooi roze, maar grauw/blauw. Daarnaast is uw kind vanwege de afwijkende bloedstroom waarschijnlijk kortademig.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG). Als het nodig is maken we ook een CT-scan.

Behandeling

Uw kind wordt opgenomen op de intensive / high care voor bewaking en behandeling. Om de hart- en bloedsomloop te optimaliseren moeten we meerdere hartkatheterisaties en operaties uitvoeren. Uw behandelend kindercardioloog maakt samen met het behandelteam een behandelplan.

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Voor de operatie of hartkatheterisatie wordt u door het behandelteam geïnformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Tijdens de opname  spreekt u verschillende andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen van het Kinderthoraxcentrum en de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor