Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Tetralogie van Fallot

Aangeboren hartafwijking

Deze aandoening is een combinatie van vier afwijkingen aan het hart.

Tetralogie van Fallot: over deze aandoening

Wat is tetralogie van Fallot?

Deze aandoening is een combinatie van vier afwijkingen aan het hart: een gaatje tussen de hartkamers, een vernauwing van de uitstroom van de rechterkamer naar de longslagader, een abnormale positie van de hoofdslagader met verschuiving naar rechts en een verdikte rechter kamer hartspier. Door de afwijkende hart- en bloedsomloop is de huidskleur meestal niet mooi roze maar grauw/blauw.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG).

Behandeling

Als het nodig is wordt uw kind in het ziekenhuis opgenomen. Uw behandelend kindercardioloog maakt samen met het behandelteam een plan om de afwijking te corrigeren door een operatie van het hart. Als de  vernauwing van de longslagader heel ernstig is, overwegen we om de vernauwing op te heffen door een tijdelijke stent via een hartkatheterisatie te plaatsen of door het chirurgisch aanleggen van een tijdelijke omleiding. Als we een tijdelijke stent of omleiding hebben geplaatst, verwijderen we deze weer tijdens de volledige correctie.

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Voor de operatie van het hart of hartkatheterisatie wordt u door het behandelteam geïnformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Tijdens de opname zult u verschillende andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen zien van het Kinderthoraxcentrum en de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor