Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Transpositie van de grote vaten (TGV)

Aangeboren hartafwijking

Bij deze aandoening komen de twee grote slagaders (aorta en longslagader) omgewisseld uit het hart.

Transpositie van de grote vaten (TGV): over deze aandoening

Wat is transpositie van de grote vaten (TGV)?

Wat is deze aandoening?

Bij deze aandoening komen de twee grote slagaders (aorta en longslagader) omgewisseld uit het hart. De longslagader staat boven de linker hartkamer en de hoofdslagader (aorta) staat boven de rechter hartkamer. Door de afwijkende hart- en bloedsomloop is de huidskleur niet mooi roze, maar grauw/blauw.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Animatie van transpositie van de grote vaten:

Animatie van een gezond hart:

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG). Als het nodig is maken we een CT-scan of voeren we een hartkatheterisatie uit om goed naar de positie van de kransslagaders te kijken.

Behandeling

Uw kind wordt opgenomen op de intensive / high care voor bewaking en behandeling. Uw behandelend kindercardioloog maakt met het behandelteam een plan om de afwijking te corrigeren door een operatie van het hart. Deze operatie heet een arteriele switch. 
Soms is het nodig om snel na de geboorte een spoedingreep te verrichten om de hart- en bloedsomloop te optimaliseren, voorafgaand aan de operatie voor de volledige correctie. Dat heet een Rashkindprocedure en wordt gedaan met een hartkatheterisatie.

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Voor de operatie of hartkatheterisatie wordt u door het behandelteam geïnformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Tijdens de opname  ziet u verschillende andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen van het Kinderthoraxcentrum en de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor