Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Truncus arteriosus

Aangeboren hartafwijking

Bij deze aandoening is er één grote gezamenlijke oorsprong van beide slagaders uit de hartkamers, in plaats van twee aparte slagaders uit de linker en rechter hartkamer.

Truncus arteriosus: over deze aandoening

Wat is truncus arteriosus?

Wat is deze aandoening?

Bij deze aandoening is er één grote gezamenlijke oorsprong van beide slagaders uit de hartkamers in plaats van twee aparte slagaders uit de linker en rechter hartkamer. Dit gezamenlijke vat komt uit het midden van het hart en er zit een gaatje in het tussenschot tussen de hartkamers. Door deze aandoening stroomt het bloed op een andere manier dan normaal. Het bloed stroomt makkelijker naar de longslagader dan naar de hoofdslagader. Dit leidt tot een bleke huidskleur en kortademigheid.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG). Als het nodig is maken we ook een CT-scan.

Behandeling

Uw kind wordt na de diagnose voor bewaking en behandeling opgenomen in het ziekenhuis. Uw behandelend kindercardioloog maakt samen met het behandelteam en de kinderthoraxchirurgen een behandelplan, om de aandoening te corrigeren door één of meerdere operaties van het hart

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Voor de operatie of hartkatheterisatie wordt u door het behandelteam geïnformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Tijdens de opname  spreekt u verschillende andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen van het Kinderthoraxcentrum en de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor