Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Aangepaste bezoekregels en coronamaatregelen

6 november 2021

Het dragen van een mondneusmasker in de openbare ruimten van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis is noodzakelijk en de 1,5 meter maatregel is nog steeds in stand. Onze bezoekregels zijn vanwege het coronavirus aangepast, om de veiligheid van u en onze medewerkers te kunnen waarborgen. We informeren u graag over de huidige bezoekregels. Samen houden we het ziekenhuis veilig!

Momenteel gelden de volgende regels voor afspraken en bezoek:

Laatst gewijzigd 3 december 2021

- Bij begeleiding van een afspraak op de polikliniek

 • Maximaal 1 ouder of begeleider per kind toegestaan. De andere ouder of begeleider kan eventueel via videobellen meekijken en -luisteren met de afspraak.
 • Kinderen vanaf 9 jaar en ouder dragen tijdens het bezoek een mondneusmasker.

- Bij bezoek aan de dagbehandeling

 • Alleen bezoek beide ouders/verzorgers toegestaan (geen tijdslimiet).

- Bij bezoek aan de kliniek (opname)

 • Bezoek van maximaal 2 volwassenen (waarvan minimaal 1 ouder/verzorger) per dag toegestaan (geen tijdslimiet).
 • Vanaf 14.00 uur:
  • Naast 2 volwassenen, maximaal 2 kinderen uit hetzelfde huishouden t/m 18 jaar toegestaan.
  • Kinderen vanaf 9 jaar en ouder dragen tijdens het bezoek een mondneusmasker.
 • Bezoek verlaat het ziekenhuis zo snel mogelijk, blijf niet wachten in Passage.

- Bij bezoek aan IC-Kinderen / IC-Neonatologie

Volg de bezoekregels van de afdeling.

Uitzonderingen

Het kan zijn dat een uitzondering op de bezoekregels nodig is. U hoort dit dan van uw arts of een van onze andere medewerkers. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Mondneusmaskers vanaf 6 november weer verplicht in het Erasmus MC

Vanaf 6 november worden binnen het Erasmus MC de regels rondom het maskergebruik weer aangescherpt. Patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 13 jaar dragen tijdens het bezoek aan het Erasmus MC een eigen mondneusmasker. Indien men een verhoogd risico heeft op COVID-19, wordt deze vervangen door een II-R mondneusmasker. Patiënten mogen het masker afzetten zodra zij worden opgenomen op een patiëntenkamer.

Bezoekers en begeleiders wordt gevraagd het masker continu te dragen, en deze alleen af te zetten om te eten of te drinken op 1,5 meter afstand van andere medewerkers, patiënten, bezoekers en begeleiders.

1,5 meter maatregel

Binnen het Erasmus MC wordt tevens vastgehouden aan de 1,5 meter maatregel. De 1,5 meter maatregel zorgt voor een veilige afstand en zal worden aangehouden op de werkplekken, binnen de horeca en in de liften van het Erasmus MC en is van toepassing voor patiënten en medewerkers. Ook zullen de patiënten voorafgaand aan opname of poliklinisch bezoek gecontroleerd blijven worden op aanwezigheid van COVID-verschijnselen.

De reden voor het vasthouden aan deze 1,5 meter maatregel is dat er nog steeds overdracht plaatsvindt van het SARS-CoV-2 virus, ook tussen gevaccineerde medewerkers en patiënten. Het uitgangspunt is om veilige zorg te blijven leveren aan onze kwetsbare patiënten waarbij vaccinatie niet altijd werkzaam (of mogelijk is) en een veilige werkplek te bieden aan onze medewerkers.

Daarnaast zijn de maatregelen afgestemd en overeenkomend met andere ziekenhuizen binnen de regio Rotterdam-Rijnmond.

Blijven slapen in coronatijd

Na toestemming van de arts of verpleegkundige mag u bij uw naaste of zieke kind blijven slapen. Ook nu het coronavirus er is. Wij vragen u dan wel om iedere dag een vragenlijst in te vullen over uw eigen gezondheid. Omdat wij dit iedere dag opnieuw aan onze logees vragen, kunnen wij goed in de gaten houden of er iemand misschien verschijnselen van corona ontwikkelt. Wij doen dit voor de veiligheid van onze patiënten, en voor uw en onze gezondheid.

Griepachtige klachten

Heeft u of uw kind op dit moment klachten die lijken op een besmetting met het coronavirus of bent u recent in oranje gebied geweest? Meld u dan zo snel mogelijk bij de balie van de polikliniek.

Wat kunt u doen om het ziekenhuis veilig te bezoeken?

 • Bezoekers en begeleiders vanaf 13 jaar dragen een eigen mondneusmasker tijdens het hele bezoek aan het Erasmus MC. Ook in wachtruimten en behandelkamers.
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Geef geen hand.
 • Was uw handen regelmatig met water en zeep en raak uw gezicht zo min mogelijk aan.
 • Hoest en/of nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik wegwerpzakdoeken of tissues.
 • Verlaat na uw bezoek direct het ziekenhuis via de kortste route.

Veelgestelde vragen coronavirus

Heeft u een andere vraag over uw bezoek aan het ziekenhuis of wilt u meer weten over kinderen en de omgang met het coronavirus? Lees dan onze uitgebreide informatie over het coronavirus.