Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

David verwisselt zelf zijn tracheacanule

10 juni 2022

Donderdag 19 mei heeft David (9 jaar) in het Sophia zijn bekwaamheidsverklaring behaald, omdat hij -na een jaar oefenen- zelf de canule kan verwisselen!

Heel bijzonder

Het is heel bijzonder dat David dit op 9-jarige leeftijd helemaal zelfstandig kan. Normaal zijn hier geautoriseerde personen van het ziekenhuis voor.

In het proces naar deze verklaring heeft hij voor elke tussenstap een diploma gekregen.
“Ik heb in totaal nu 4 diploma’s”, aldus David. Hij heeft heel hard geoefend op de theorievragen, maar zeker ook op het praktijkgedeelte, omdat hij hier de canule goed moest verwisselen. Hier werd hij op beoordeeld door de verpleegkundig specialist Trudi Taat. David vertelt: “Ik vond de vragen spannend, maar had het best snel door. En ik vind het leuk dat ik nu zelf de canule kan verwisselen”. De moeder van David vertelt dat ze samen 6 keer uitgebreid de canule wissel hebben geoefend en gelijk de vragen hebben geleerd.

Trudi Taat is op dit moment ook bezig om leerkrachten en de conciërge, van de school van David, te leren over de canule zodat zij in geval van calamiteiten kunnen handelen bij David.

Tracheacanule

David (9) heeft sinds zijn geboorte een tracheacanule. Dit zorgt ervoor dat David kan ademhalen. Een tracheacanule is eigenlijk een buisje in de luchtweg om door te ademen. Dit buisje wordt geplaatst in de hals, in de voorzijde van de luchtpijp, vlak boven het borstbeen. Niet heel veel kinderen hebben dit zoals David.
“Ik vind het vervelend, want ik kan bijvoorbeeld niet zwemmen. Maar leuk is dan wel dat ik daarom ook niet naar zwemles hoef”, vertelt David.

David moet in het dagelijks leven natuurlijk heel erg rekening houden met zijn canule. Zeker omdat hij buitenspelen heel erg leuk vindt om te doen. Maar bijvoorbeeld als er met het sporten een bal tegen de canule komt, dan moet hij zelf weten hoe hij de canule kan verwisselen als deze beschadigd is. David draagt daarom altijd een noodkit met zich mee.

David met diploma

Verpleegkundig specialist leert David canule verwisselen