Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Kinderhersenlab
Nieuws

Kinderhersenlab van start dankzij donateurs

23 juni 2020

In maart is in het Erasmus MC Sophia het eerste Kinderhersencentrum van Nederland geopend. Een bijzonder onderdeel van het centrum wordt het Kinderhersenlab.

Dankzij een bijdrage van €3.200.000 van vele donateurs, jong en oud, gaat het Kinderhersencentrum, en daarmee het Kinderhersenlab, nu ook echt van start.

Samenwerking tussen wetenschap en zorg

Het Kinderhersencentrum biedt specialistische zorg aan kinderen met een aandoening aan hoofd, hersenen of zintuigen. Het vormt tegelijkertijd ook een speciale samenwerking tussen wetenschappers en hersen- en gedragsspecialisten. Het Kinderhersencentrum heeft als missie dat kinderen met een hersenaandoening of ontwikkelingsachterstand zo optimaal mogelijk functioneren en zo goed mogelijk aan de maatschappij kunnen deelnemen. Een bijzonder onderdeel van het centrum wordt het Kinderhersenlab. Hier worden hersenfuncties en hersenontwikkeling van kinderen gemeten en nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en technische innovaties in praktijk gebracht. Dankzij een bijdrage van €3.200.000 van vele donateurs, gaat het Kinderhersencentrum, en daarmee het Kinderhersenlab, nu ook echt van start.

Het Kinderhersenlab 

In het Kinderhersenlab testen onze artsen en wetenschappers kinderen uit het Kinderhersencentrum. Deze kinderen ervaren vaak problemen op psychisch, cognitief en/of motorisch vlak. We testen hen spelenderwijs en met een brede visie. We voeren metingen steeds opnieuw en op dezelfde manier uit, om verbanden te kunnen leggen tussen verschillende hersenaandoeningen. Zo leren onze onderzoekers de hersenen steeds beter begrijpen, met als doel om ieder kind de beste behandeling te geven en een optimale kwaliteit van leven te bieden.

Ouders blij met het Kinderhersenlab

Merel (7) is patiënt in het Kinderhersencentrum en heeft de ontwikkelingsstoornis Spina Bifida (een open rug). Dit heeft veel uiteenlopende symptomen tot gevolg, bijvoorbeeld aan het centrale zenuwstelsel of blaas- en bekkenbodemproblemen. Merel moet daarom tot haar achttiende verjaardag jaarlijks naar het Kinderhersencentrum in het Sophia komen om haar situatie en voortgang te bespreken met de neurochirurg, neuroloog, uroloog, ergotherapeut, kinder- en revalidatiearts en maatschappelijk werker. 

Haar ouders zijn heel blij met de bundeling van kennis en specialisten in het Kinderhersencentrum en de start van het Kinderhersenlab: “De komst van het Kinderhersencentrum hebben wij toegejuicht. Merel kreeg na een hersenoperatie meerdere complicaties. De artsen zagen een tijd echter geen herkenbare symptomen voor bepaalde aandoeningen. Daar zou het Kinderhersenlab zeker iets in kunnen gaan betekenen: om niet vanzelfsprekende symptomen toch te gaan herkennen als er wel degelijk iets aan de hand is. Het zou ook zomaar kunnen dat het lab iets vindt in de aansturing van de zenuwen waardoor bijvoorbeeld incontinentie niet meer voor hoeft te komen bij Merel en andere kinderen met Spina Bifada. Wie weet!”

Wat maakt het Kinderhersenlab zo bijzonder?

Door de wetenschap directer te betrekken bij de zorg zetten we een belangrijke stap in het realiseren van gezondheidswinst voor kinderen met een aandoening aan de hersenen. De ontwikkelingen in de medische wetenschap en technologie gaan namelijk razendsnel en leveren veel kennis op. Door die kennis te bundelen en meteen toe te passen in het Kinderhersenlab zorgen we ervoor dat kinderen voortaan sneller profiteren van nieuwe onderzoeksresultaten en technieken. 

Het afgelopen jaar stond bij Stichting Vrienden van het Sophia in het teken van de realisatie van het Kinderhersencentrum. In het onderstaande filmpje leggen kinderneurochirurg Marie-Lise van Veelen en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder uit waarom de realisatie van het Kinderhersenlab zo’n belangrijk onderdeel van het Kinderhersencentrum is en maken ze het bedrag bekend waarmee dit mogelijk is gemaakt.