Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Lespakketten voor basisscholen - een inkijkje in het kinderziekenhuis

30 januari 2024

In opdracht van de Stichting Vrienden van het Sophia is er een lespakket ontwikkeld om meer bekendheid te geven aan kinderziekenhuizen onder basisschoolleerlingen.

Lespakketten basisscholen – een inkijkje in het kinderziekenhuis

In opdracht van de Stichting Vrienden van het Sophia is er een lespakket ontwikkeld om meer bekendheid te geven aan kinderziekenhuizen onder basisschoolleerlingen. De lessen kunnen gebruikt worden in klassen met een zieke leerling, maar zijn ook geschikt voor scholen die op een andere manier geïnteresseerd zijn in het Sophia Kinderziekenhuis of gezondheid in het algemeen.

Leerlingen uit groep 5 t/m 8 kennis laten maken met het kinderziekenhuis

Dit lespakket over het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis is bedoeld voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs. Zowel voor groep 5 en 6 als voor groep 7 en 8 is er een aparte versie gemaakt om goede aansluiting te vinden bij het niveau en de belevingswereld van de leerlingen.

Het lespakket bestaat uit vijf lessen, waarin leerlingen een inkijkje in het ziekenhuis krijgen. Zo leren ze verschillende beroepen uit het kinderziekenhuis kennen, denken ze na over gezondheid en bespreken ze verschillende ervaringen in het ziekenhuis. In het lespakket worden diverse werkvormen, quizzen, video’s en opdrachten gebruikt, zodat leerlingen op gevarieerde wijze het kinderziekenhuis kunnen leren kennen.

Het lespakket bevat een handleiding en presentaties voor de leerkrachten, en werkbladen voor de leerlingen. Daarnaast bevat het een ouderbrief die scholen kunnen gebruiken om ouders te informeren en betrekken bij het onderwerp.

Bekijk het lespakket

Voor de ontwikkeling is er intensief samengewerkt met medewerkers en patiënten van het Sophia Kinderziekenhuis. Download het lespakket via deze pagina of neem contact op met de Stichting Vrienden van het Sophia of de CED-Groep.

U kunt hier het lespakket downloaden voor:

lespakket basisschool groep 7 en 8

U vindt hier:
- Handleidingen groep 7 en 8 digitaal (PDF)
- LES 1 GROEP 7 EN 8 (PDF)
- LES 2 GROEP 7 EN 8 (PDF)
- LES 3 GROEP 7 EN 8 (PDF)
- LES 4 GROEP 7 EN 8 (PDF)
- LES 5 GROEP 7 EN 8 (PDF)

- Handleidingen groep 5 en 6 digitaal (PDF)
- LES 1 GROEP 5 EN 6 (PDF)
- LES 2 GROEP 5 EN 6 (PDF)
- LES 3 GROEP 5 EN 6 (PDF)
- LES 4 GROEP 5 EN 6 (PDF)
- LES 5 GROEP 5 EN 6 (PDF)