Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
afleidings-en-sedatiekamer
Nieuws

Nieuwe afleidingskamer in het Sophia

27 februari 2024

In de nieuwe afleidings- en sedatiekamer van het Erasmus MC Sophia ondervinden kinderen zo min mogelijk angst, pijn of stress tijdens de behandeling.

Wegdromen tijdens kleine medische ingrepen

“Huh, ben ik al geprikt?” Dit is de reactie van een kind dat afgelopen tijd is behandeld in de nieuwe afleidings- en sedatiekamer in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Hier kunnen we afleiding bieden aan (angstige) kinderen tijdens kleine medische ingrepen zoals infuusprikken, bloedafname, huidbiopt of wondverzorging. In de speciaal ingerichte behandelkamer worden kinderen zo effectief afgeleid, dat ze zijn geprikt voor ze er erg in hebben. De missie van het team is geslaagd; trauma is voorkomen.

Procedurele comfortzorg

We vinden het in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis heel belangrijk dat kinderen zo min mogelijk pijn, angst of stress ervaren tijdens hun behandeling. We proberen kinderen op verschillende manieren comfortabel te laten voelen, vertrouwen te geven of af te leiden. Dit noemen wij in ons ziekenhuis ‘procedurele comfortzorg’.

In onze nieuwe procedurele comfortkamer zijn tal van afleidingsmaterialen aanwezig: voorleesboekjes, toverstokken, lichtjes en ander speelgoed. Ook kan er weggedroomd worden bij filmpjes en figuren die door middel van een projector (de Qwiek up) op het plafond getoond worden of die te zien zijn door een VR-bril. Tot nu toe wordt het doel van de behandelkamer met vlag en wimpel bereikt, want kinderen die in de kamer zijn behandeld geven de gang van zaken gemiddeld het cijfer 9!

Voor kinderen met angst of (kans op) trauma

Deze kamer is voor alle kinderen van het Sophia Kinderziekenhuis toegankelijk, maar is zeker van toegevoegde waarde voor kinderen die eerder een trauma hebben opgelopen, of waarvan wordt verwacht dat ze een verhoogd risico hebben om een trauma op te lopen.

Eerst wordt gekeken hoe aangemelde kinderen het beste geholpen kunnen worden. Wat heeft het kind nodig, wat is er al gedaan en wat zijn nu de volgende stappen om trauma te voorkomen en vertrouwen te herstellen? Met ouders en kind wordt vervolgens een plan op maat gemaakt. Tijdens de behandeling houdt het kind zoveel mogelijk zelf de regie; zo kunnen ze aangeven wat zij als prettig ervaren en wat wel of niet werkt. Dit geeft kinderen vertrouwen!

Comfortzorg in alle behandelkamers

Momenteel wordt er geld geworven om alle behandelkamers van het Sophia Kinderziekenhuis zo in te richten dat procedurele comfortzorg overal in het ziekenhuis kan worden toegepast, zodat voor ieder kind en diens ouders de beste begeleiding ingezet kan worden.

afleidings-en-sedatiekamer