Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Rotterdammers met kinderwens gezocht voor nieuwe studie

24 maart 2023

Generation R Next onderzoekt de gezondheid van kinderen in Rotterdam en start met een nieuwe aanpak. Voor het eerst bekijken onderzoekers op grote schaal hoe ze de gezondheid van de nieuwe generatie Rotterdammers kunnen verbeteren. Het Erasmus MC zoekt voor de studie ‘Optimaal Opgroeien’ bijna 2.000 stellen met een kinderwens of prille zwangerschap uit Rotterdam.

De resultaten uit de bevolkingsonderzoeken Generation R en Generation R Next lieten in de afgelopen jaren zien hoe belangrijk een gezonde zwangerschap en goede start is voor de rest van het leven. Die resultaten gebruiken onderzoekers nu in een nieuwe studie. ‘Voor het eerst gaan we een grote stadsinterventie doen’, vertelt hoofdonderzoeker Vincent Jaddoe opgetogen. We gaan de resultaten uit de eerdere studies vertalen om kinderen van de nieuwe generatie Rotterdammers een betere start te geven’.

Stress

Dit betekent dat de onderzoekers de toekomstige ouders niet alleen volgen in de tijd, zoals ze eerder deden. Ze verdelen de ouders in twee groepen, die ze achteraf met elkaar vergelijken. Alle ouders ontvangen zorg die normaal gesproken wordt gegeven tijdens de zwangerschap. Een deel van de ouders krijgt daarbij uitgebreider advies via een leefstijlprogramma over een gezonde leefstijl en omgaan met stress. 

Jaddoe: ‘We hopen dat vrouwen en hun partners mee willen doen. We zullen proberen de leefstijl, voeding en stress ervaringen van toekomstige ouders te verbeteren. Denk hierbij niet alleen aan roken en alcohol, maar ook aan adviezen hoe een gezondere voeding bereikt kan worden aan de hand van voorbeeld gerechten.’

Stress is een belangrijke risicofactor. Daarvoor kunnen veel oorzaken zijn. Door zorgen over geld, maar ook fysieke belasting tijdens het werk. ‘We willen ontdekken wat het effect is van het advies op de gezondheid van toekomstige ouders en de ontwikkeling van hun kinderen’, aldus Jaddoe.

3D echo

Ook krijgen alle deelnemers vragenlijsten en 3D-echo’s van hun kind in de baarmoeder. Met een speciale app is contact mogelijk met andere deelnemers. Voor het lichamelijk onderzoek is het nodig dat de stellen één keer voor en twee keer tijdens de zwangerschap langskomen in het onderzoekcentrum in het Sophia Kinderziekenhuis. Met toestemming van de deelnemers raadplegen de onderzoekers gegevens van hulpverleners en betrokken instanties, zoals het Centrum voor Jeugd en gezin. 

Aanmelden

Voor de studie ‘Optimaal Opgroeien’ zijn de onderzoekers op zoek bijna 2.000 vrouwen met een kinderwens of prille zwangerschap van minder dan 11 weken die in Rotterdam wonen. Ook de partners kunnen meedoen. Wil je meedoen of ken je iemand voor wie de studie interessant kan zijn? Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Generation R Next.

Kind staand naast een groot opmeetlat