Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Smoothiekar brengt kinderen gezond tussendoortje

9 september 2021

Een grote wens van de kinderen in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis werd vandaag werkelijkheid: vanaf vandaag rijdt Sophietjes Smoothiebar over de afdelingen van het ziekenhuis. Deze smoothiebar op wieltjes brengt kinderen verse sapjes die er ook nog eens feestelijk uitzien. Een lichtpuntje voor de kinderen die vaak langere tijd in het ziekenhuis verblijven. Op feestelijke wijze werd de smoothiebar vanmiddag onthuld door mede-initiatiefnemers Nicolette van Dam en Bas Smit.

Sophietjes Smoothiebar- bas smith - nicolette van damVan links naar rechts: Sophietje, Bas Smith, Hannah, Nicolette van Dam, Koen Joosten, Pien Beltman.

Wens van onze Kinderadviesraad

Het idee voor de mobiele smoothiebar kwam tot stand dankzij de Kinderadviesraad. Een groep (ex)patiënten van het Sophia Kinderziekenhuis die samen met de medewerkers nadenken over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Zo moest er, ook voor kinderen die hun voeding door een sonde toegediend krijgen, een gezond genietmoment komen. “Een fris opkikkertje”. Zo’n momentje waar je echt naar uit kijkt”, vertelt Hannah, lid van de Kinderadviesraad. Vandaag werd hun droom werkelijkheid; de eerste sapjes werden ter plekke vers bereid op de verpleegafdelingen van het Sophia Kinderziekenhuis.Sophietjes Smoothiebar - patiënt - bas smith

Gezonde voeding positief voor zieke kinderen (en ouders)

Prof. Koen Joosten, kinderarts-intensivist op de Intensive Care Kinderen en professor in de voeding voor zieke kinderen, was ook nauw betrokken bij dit project. “Groente en fruit zijn al super belangrijk als je gezond bent, laat staan als je dat niet bent. En daarbij is bewezen dat factoren zoals afleiding en ontspanning bijdragen aan een goed en spoedig herstel. Om die redenen ben ik ontzettend blij dat deze er nu is." Ook ouders waarderen de mobiele smoothiebar. Sommigen van hen zitten lange tijd aan het bed van hun zieke kind en gezonde voeding komt dan vaak niet op de eerste plek: "ik ben blij dat ik nu eindelijk wat vitamines tot me kan nemen met deze sapjes." Sophietjes smoothiebar - sapjes

Gezonde doelstelling Sophia Kinderziekenhuis

Leuk en gezond eten staat niet alleen op het lijstje van de kinderen, maar past ook goed bij het Sophia Kinderziekenhuis. Een gezond voedingsaanbod staat bij dit ziekenhuis hoog in het vaandel. Zo tekende het Erasmus MC in december 2020, samen met nog elf andere ziekenhuizen, een intentieverklaring waarin staat dat er in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod moet zijn voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Bijzondere sponsorbijdrage

Sophietjes Smoothiebar kwam tot stand door een bijzondere sponsorbijdrage. In 2020 verbonden Nicolette van Dam en haar man Bas Smit zich aan een sneakerlijn van REHAB Footwear. Met de verkoop van ieder paar sneakers ging een gedeelte van de winst (15 euro per paar) naar drie Nederlandse kinderziekenhuizen. Hier is het Sophia Kinderziekenhuis er één van. De Stichting Vrienden van het Sophia heeft de smoothiebar dankzij deze financiële bijdrage kunnen realiseren.