Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Speurende Hospital Heroes in het Sophia Kinderziekenhuis

1 augustus 2023

In april werd de Hospital Hero app feestelijk gelanceerd op de poliklinieken. De eerste ervaringen van zowel kinderen en ouders als ook zorgverleners zijn positief. Een vrolijk gezicht en welkome afleiding tijdens hun bezoek aan het Sophia. Al meer dan 650 kinderen hebben de app gedownload en met regelmaat zien we kinderen speuren naar dieren in de gangen en wachtkamers van de polikliniek van het Sophia Kinderziekenhuis.

Hospital Hero app

De app bereidt kinderen en ouders voor op een bezoek. Spelenderwijs maken ze thuis in hun vertrouwde omgeving alvast kennis met bijvoorbeeld het weeg- en meetmoment, bloedprikken of een hartfilmpje. Ook zorgt hij voor afleiding in de wachtruimte, waar kinderen dieren uit het museum Naturalis kunnen verzamelen die virtueel verstopt zijn in verschillende ruimtes.


Een welkome afleiding tijdens hun bezoek aan het Sophia. Zo vindt ook orthopist Marieke Telleman: ‘’Bij de poli Oogheelkunde worden kinderen gedruppeld en zitten ze minimaal een half uur in de wachtkamer te wachten tot de druppels ingewerkt zijn. Het is dan erg fijn dat er niet alleen kleurplaten zijn om je te vermaken. Juist ook voor de oudere kinderen. De kinderen helpen elkaar met het vinden en scannen van de dieren en ook onze doktersassistenten zoeken mee.’’

Aantal gebruikers boven verwachting

Uit een analyse van Hospital Hero blijkt dat de beer het vaakst wordt gevonden en dat de meeste kinderen de Sophia superaap kiezen als lievelingsdier, gevolgd door de dolfijn. Tot nu toe downloaden de meeste kinderen de app om zich voor te bereiden op een bezoek aan de bloedafname of voor het maken van een röntgenfoto. ‘’Het is fantastisch dat al zoveel kinderen gebruik maken van de Hospital Hero app. Het aantal gebruikers op dit moment, zo’n vier maanden na de start, hadden we eigenlijk als droomdoel voor het einde van dit jaar. Dat doel gaan we dus zeker bijstellen. Samen met het team van Hospital Hero kijken we ook naar doorontwikkeling en zorgen we ervoor dat er regelmatig nieuwe dieren in de app beschikbaar komen. Zo blijft de app ook interessant voor de kinderen die vaker in onze polikliniek komen’’, vertelt Vashna Koebeer, doktersassistent en projectleider.

Minder spanning tijdens ziekenhuisbezoek

Voor veel kinderen en ouders gaat een bezoek aan het ziekenhuis gepaard met stress, spanningen en angst. Zelfs als de handeling zelf geen pijn doet. Zo kan een ogenschijnlijk kleine handeling grote impact hebben op kinderen. Met de juiste voorbereiding en afleiding kan veel van de angst en spanning worden beperkt. De Hospital Hero app begeleidt kinderen tussen de 4 en 10 jaar in hun persoonlijke reis naar en door het ziekenhuis. Kinderen kunnen gratis voorafgaand aan hun bezoek de Hospital Hero app downloaden. Ter voorbereiding op het bezoek kunnen kinderen thuis, in hun vertrouwde omgeving, korte filmpjes kijken over bijvoorbeeld de bloedafname, alvast vragen bedenken om in het ziekenhuis aan de arts te stellen of met hun lievelingsdier spelenderwijs het meten en wegen oefenen.

Lees meer over de app op de website van Hospital Hero.

Hospital hero, kind speurend in gang