Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Estafette-sportpoli-Sophia-Kinderziekenhuis-esthervergeerfoundation
Nieuws

Sportpoli voor kinderen met motorische beperking

6 oktober 2021

Vandaag is de 'Sportpoli' in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis feestelijk geopend. De Sportpoli begeleidt kinderen met een motorische beperking naar een reguliere sportvereniging die past bij de wensen van het kind. Sporten is voor elk kind, met of zonder beperking, heel gezond en zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn. De Sportpoli is een initiatief in samenwerking met de Esther Vergeer Foundation.

Vanmorgen kwam een estafette bestaande uit topsporters, kinderen en ouders vanaf Sportcentrum Papendal, na ruim 100 kilometer afgelegd te hebben, aan bij het Sophia Kinderziekenhuis. Paralympisch goudenmedaillewinnaar Jetze Plat verzorgde mede de slotetappe van de estafette en overhandigde ons symbolisch een sleutel om de Sportpoli te openen en kinderen in ons ziekenhuis te stimuleren om te gaan bewegen.aankomst estafette sportpoli


Veel kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking of chronische ziekte weten namelijk niet wat er mogelijk is met hun beperking. De focus ligt in eerste instantie op het medische traject waar ze in zitten. Maar ook met een beperking is vaak een hoop haalbaar en voor ieder kind is het goed om te bewegen en te sporten. De Esther Vergeer Foundation helpt kijken naar wat een kind - ondanks zijn of haar beperking- wél kan en begeleidt kind en ouder naar een fijne plek om structureel te gaan sporten in de eigen woonomgeving.

Sportpoli in het Sophia Kinderziekenhuis

De poli is in het Sophia Kinderziekenhuis gericht op kinderen met zeldzame stofwisselingsziekten die leiden tot een beperking in de spieren of gewrichten. Denk aan de ziekte van Pompe en Mucopolysaccharidosen. Daarnaast ziet men op de poli kinderen die door een hersenbeschadiging moeite hebben met bewegen. Linda van den Berg, sportarts in het Sophia Kinderziekenhuis: ''Wij helpen deze kinderen in samenwerking met de Esther Vergeer Foundation om de weg naar sport te vinden. Op termijn hopen we de Sportpoli aan alle kinderen met een motorische beperking aan te kunnen bieden."

De Sportpoli is één van de initiatieven in het Sophia Kinderziekenhuis op het gebied van gezonde leefstijl voor chronische zieke kinderen/kinderen met een beperking. De ambitie van de Esther Vergeer Foundation sluit naadloos aan op ons werk in het Sophia Kinderziekenhuis. Sportarts Linda van den Berg vervolgt: Ons ideaal beeld is dat ieder kind in Nederland, gezond of ziek, met of zonder lichamelijke beperking, kan ervaren hoe leuk en gezond sporten is. Dat hopen we mede dankzij de Sportpoli te bereiken!"Sportpoli-sophia-kinderziekenhuis-esthervergeerfoundationVan links naar rechts: Jetze Plat, Paralympisch Handbike kampioen, Mensje Hoogervorst, patiënt met cerebrale parese, Edmond Rings, afdelingshoofd Kindergeneeskunde, Linda van den Berg, sportarts en Esther Vergeer, voormalig paralympisch kampioen rolstoeltennis.

Esther Vergeer foundation

De Esther Vergeer foundation, opgericht door voormalig rolstoeltennister en Paralympisch kampioene Esther Vergeer, opende afgelopen maanden een Sportpoli in vijf academische Kinderziekenhuizen in Nederland, waaronder in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. De realisatie van de sportpoli’s is mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Hiervoor ontving de Foundation een schenking van 260.000 euro van de Nationale Postcode Loterij.

Foto's: Esther Vergeer Foundation/Mathilde Dusol