Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Scoliose-operatie

Verkromming van de rug

Een scoliose-operatie kan nodig zijn, als de bocht te groot is voor een brace of ondanks een brace toeneemt. Bij een bocht boven de 45-50 graden adviseren we in het algemeen een operatie.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is het?

Tijdens een scoliose-operatie corrigeren we de bocht in de rug zo veel mogelijk. Bij kinderen die (bijna) uitgegroeid zijn of aan het einde van de groei zijn, zetten we de rug gedeeltelijk vast (spondylodese). Bij kinderen in de groei kunnen we gebruikmaken van een groeisysteem en fixeren we de rug wel maar zetten hem niet vast. Tijdens de operatie maken we gebruik van ruggenmergbewaking (neuromonitoring). 

Hoe gaan we te werk? 

We voeren een scoliose-operatie meestal uit via de rug (achterkant). De chirurg maakt een snee in het midden van de rug, waarna hij schroeven en haken plaatst. Door twee staven aan beide zijden van de rug te verbinden met de schroeven en haken zetten we de rug recht. We leggen donorbot bij de wervels om ze vast te laten groeien. Aan het einde van de operatie legt de chirurg twee slangetjes bij de wervel voor pijnstilling (epiduraal catheter) en een slangetje voor het afvoeren van bloed (wonddrain). 

Wat is het doel?

Een scoliose-operatie heeft als doel verergering van de scoliose te voorkomen en de bocht te corrigeren naar de natuurlijke vorm. Als er klachten zijn voor de operatie, is het mogelijk dat de klachten na de operatie niet verdwijnen. 

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie?

  • Bloedtransfusie
    Tijdens de operatie vangen we het bloed uit de operatiewond op, filteren het en geven het eventueel weer via een infuus terug. Soms is dat onvoldoende en zijn bloedtransfusies met donorbloed noodzakelijk.
  • Schade aan het ruggemerg
    We opereren vlakbij het ruggemerg en de zenuwen, waardoor irritatie en schade kan ontstaan. Hierdoor kunnen de romp of benen verlamd zijn of pijn doen. We bewaken dit tijdens de operatie (neuromonitoring), maar toch is er altijd een zeer kleine kans dat er beschadiging optreedt.

Na de operatie in het ziekenhuis

  • Na de operatie
    Na de operatie volgt de eerste nacht een opname op de Intensive care kinderen. Hierna volgt een overplaatsing naar de kliniek 1 Zuid. De meeste kinderen gaan na vijf tot zeven dagen na de operatie naar huis. 
  • Nabehandeling en leefregels
    In de kliniek oefent uw kind onder begeleiding van de fysiotherapeut of de verpleegkundige om te gaan zitten en eventueel staan. Dit breiden we langzaam uit tot zitten in een stoel, lopen en traplopen. Het duurt gemiddeld zes tot negen maanden voordat wervels aan elkaar zijn gegroeid. Tot die tijd is er beperking in de belasting van de rug. Deze belasting mag wel geleidelijk opgebouwd worden.

Na de operatie thuis

  • Infectie van de wond
    Een ontsteking of infectie is een zeldzame complicatie. Dit is goed te behandelen met antibiotica en heel soms moeten we opnieuw opereren om de wond schoon te maken.
  • Dove huid 
    Door de operatie kunnen huidzenuwen beschadigen, waardoor een tijdelijk of blijvend doof gevoel rondom het litteken of op het bovenbeen ontstaat. 
  • Pseudo-artrose
    Soms groeien de wervels niet goed aan elkaar (pseudo-artrose), waardoor de staaf kan breken of schroeven of haakjes loslaten. Een tweede operatie is dan soms noodzakelijk.
  • Slijtage lange termijn 
    Op latere leeftijd is de kans op slijtage van de niet-geopereerde wervels vergroot, omdat deze zwaarder belast worden. 

Hieronder een aantal richtlijnen:

  • Wandelen: direct na de operatie. Probeer dit langzaam uit te breiden.
  • School: 3-6 weken na de operatie. Advies is om met halve dagen te beginnen en dit op school te bespreken.
  • Fietsen: 3 maanden na de operatie.
  • Sport: 3-6 maanden na de operatie mag je opbouwend low impact fitness, hardlopen, rustige voetbal training.
  • Zwemmen: 3 maanden na de operatie.
  • Sport: na 9 maanden contactsporten doen, zoals wedstrijdhockey, voetbal of vechtsport.
  • Schaatsen/skiën: 9 maanden na de operatie.
  • Pretpark: 9 maanden na de operatie.

Resultaat

Uitslag

Het resultaat van een scoliose-operatie is een rechtere rug die goed in balans is, zonder dat het ruggemerg of zenuwen daardoor in gevaar komen. Wij voorkomen hiermee verdere toename van de bocht en de kans op rugklachten op latere leeftijd zijn verminderd.

Tijdens de opname maken we ter controle nog een röntgenfoto van de wervelkolom. Als de pijn na de operatie onder controle is, de wond er rustig uitziet en de röntgenfoto geen problemen laat zien, dan mag men met ontslag. Er is in principe geen aanvullende fysiotherapie nodig. Er volgen poliklinische controles met röntgenfoto’s na drie maanden, een jaar en twee jaar na de operatie.

Wanneer neemt u contact met ons op?

Neem contact op met de kliniek of het secretariaat als er problemen zijn met de wond, wanneer bijvoorbeeld:

  • De wond gaat lekken
  • De wond rood en dik wordt
  • De wond meer pijn doet
  • Koorts van 38,5°C of meer

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor