Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Kinderinfectieziekten en immunologie

Binnen dit specialisme houden wij ons bezig met het opsporen, behandelen en voorkomen van infectieziekten en afweerstoornissen.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Wij behandelen kinderen met afweerproblemen en (ongebruikelijke) infecties. Veel van de aandoeningen die wij behandelen komen weinig voor. Om de beste zorg te kunnen leveren voor uw kind is het daarom heel belangrijk om samen te werken met onder andere het Kinderthoraxcentrum, het specialisme Kindermaag-, darm-, leverziekten, interne geneeskunde, het specialisme immunologie voor volwassenen en met andere academische centra.

Wat willen we bereiken

Wij willen onze patiënten de beste zorg volgens de laatste inzichten bieden. Onze verpleegkundig specialisten en verpleegkundig consulenten spelen daarnaast een grote rol in het begeleiden van chronisch zieke kinderen en hun families, met als doel de kinderen een zo gewoon mogelijk leven te laten leiden.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

Ons afweercentrum is een door de Jeffrey Modell Foundation erkend behandelcentrum. Daarnaast zijn wij een NFU-expertisecentrum (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) en zijn aangesloten bij ERN-RITA (European Reference Network for Rare Immunodeficiency, Autoinflammatory and Autoimmune diseases).

Contact

We zijn bereikbaar via:

E-mail: kinderinfectieziekten.
Telefoon: (010) 703 61 04.
Voor patiënten: BeterDichtbij app.

Aandoeningen en ziektebeelden

  • Infectieziekten
    Zoals hiv bij kinderen, tuberculose, infecties van de lymfeklier en atypische mycobacteriële infecties.
  • Afweerproblemen
    Zoals hypogammaglobulinemie, Common Variable Imuundeficientie (CVID) en APDS.
  • Auto inflammatoire aandoeningen
    Waaronder Familiaire Mediterane Koorts Syndroom (FMF).

Samenwerking

In het afweercentrum werken de specialismen kindergeneeskunde (subspecialisme kinderfectieziekten & immunologie), interne geneeskunde (subspecialisme klinische immunologie) en immunologie samen in de zorg voor patiënten met een afweerstoornis.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen ons specialisme doen wij al lang onderzoek naar infectieziekten en afweerproblemen. Wij publiceren in internationale vaktijdschriften, geven (inter)nationaal lezingen, verzorgen onderwijs aan collega’s en denken en schrijven mee aan (inter)nationale behandelprotocollen. Mogelijk vragen wij u of u wilt deelnemen aan één van onze onderzoeken.

Onze polikliniek(en)

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor