Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Hiv bij kinderen

Hiv is een virus dat het afweersysteem van het lichaam aantast. In Nederland zijn er vier ziekenhuizen voor de behandeling van kinderen met hiv. Het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis is daar één van.

Hiv bij kinderen: over deze aandoening

Wat is hiv bij kinderen?

Wat is deze aandoening?

Hiv is een virus dat het afweersysteem van het lichaam aantast. Hiv staat voor 'human immunodeficiency virus'. Ofwel: het menselijk virus dat de afweer afbreekt.

Mensen hebben het afweersysteem nodig als bescherming tegen allerlei virussen en bacteriën. Hiv breekt dit afweersysteem af, wat kan leiden tot symptomen en klachten. Als het lichaam door hiv zo verzwakt is dat het niet langer beschermd wordt tegen virussen en bacteriën, noemen we dat aids. Aids is dodelijk, maar gelukkig zijn er in ons land medicijnen beschikbaar.

In Nederland zijn er vier ziekenhuizen voor de behandeling van kinderen met hiv. Het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis is daar één van.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Eerste consult

Bij het eerste bezoek willen we veel te weten te komen over de medische achtergrond van uw kind, zoals groei en ontwikkeling, ziektes, vaccinaties en eventuele klachten. De kinderarts zal uw kind lichamelijk onderzoeken en we prikken bloed bij uw kind. Daarmee achterhalen we hoeveel virusdeeltjes er in het bloed zitten en hoe het met de witte bloedcellen is gesteld. Vooral de CD4-cellen zijn belangrijk: die geven aan hoe het met de afweer van uw kind is. Ook blijkt uit dit eerste bloedonderzoek of organen, zoals lever en nieren, goed functioneren en of er andere infecties zijn, zoals tuberculose of hepatitis.

Vragen

De diagnose hiv brengt veel zorgen en vragen met zich mee. De verpleegkundig specialist neemt de tijd voor u, geeft informatie en beantwoordt vragen. We maken een afspraak met u om de uitslagen te bespreken en een behandelplan op te stellen. Meestal is dit twee weken na de eerste afspraak.

Behandeling

Behandelplan

Hiv behandelen we met medicatie, genaamd ‘combinatie Anti Retrovirale Therapie’ (c-ART), een combinatie van drie verschillende soorten hiv-remmers. De eerste weken ondersteunt een thuiszorg-verpleegkundige bij het innemen van de medicatie.

Extra controles

Twee, zes en twaalf weken na de start van de behandeling zijn er extra controles. Na zes maanden hopen we te constateren dat het virus niet meer meetbaar is in het bloed ('ondetecteerbaar'), en dat de witte bloedcellen en CD4-cellen zich herstellen of goed blijven. Als de bloedwaarden verbeteren, hoeft uw kind gemiddeld nog maar vier keer per jaar voor controle naar het Sophia te komen.

Uitslagen

U krijgt de bloeduitslagen bij iedere volgende afspraak van uw kind. 'Geen nieuws is goed nieuws': is de uitslag niet zoals verwacht, dan neemt de verpleegkundig specialist contact met u op om ze te bespreken. U kunt tegenwoordig zelf de bloeduitslagen van uw kind inzien via Mijn Erasmus MC.

Met wie heeft u te maken?

Een team van kinderarts-infectiologen, verpleegkundig specialisten, polikliniek-assistentes en een maatschappelijk werker staat klaar om uw kind de best mogelijke zorg te bieden.

Ons team:

wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor