Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Joint clinic gynaecologie

De joint clinic is een speciaal spreekuur voor vrouwen met eierstok- en baarmoederslijmvlieskanker die (mogelijk) behandeld worden door een gynaecoloog-oncoloog en een internist-oncoloog. Deze vrouwen komen hier bij klachten, voor een behandeling of een deel van een behandeling, voor een second opinion of na terugkeer van de ziekte.

Download PDF

Voorbereiding op uw afspraak

Voordat u voor uw eerste bezoek naar de joint clinic in het Erasmus MC komt, vragen wij uw gegevens op bij uw behandelend specialist. Onze gynaecologisch-oncoloog en internist-oncoloog bekijken uw gegevens. Als de gegevens niet compleet zijn, vullen wij die aan na uw bezoek. Ons advies is om vragen die u tijdens uw bezoek aan de artsen wilt stellen van tevoren op papier te zetten, zodat u ze niet kunt vergeten.

Let op: neemt u uw recente medicatielijst mee, deze lijst kunt u opvragen bij uw eigen apotheek.

Uw eerste polikliniekbezoek


Inschrijven en melden

Nieuw in het Erasmus MC of wijzigingen in gegevens
Als u niet eerder in het Erasmus MC bent geweest of als uw persoonsgegevens zijn veranderd ten opzichte van uw laatste bezoek, dan meldt u zich een half uur voor uw polikliniekafspraak bij de inschrijfbalie. De inschrijfbalie vind u in de 'passage', dat is de grote centrale hal van het ziekenhuis.

Al ingeschreven
Bent u al ingeschreven, dan meldt u zich met een identiteitskaart bij een aanmeldzuil in de passage, waarna u een dagticket krijgt. Hierop staat in welk gebouwdeel u moet zijn.

Dagticket scannen
U vindt de polikliniek in gebouwdeel NG op de 2e etage, wachtgebied 2H. Daar scant u uw dagticket zodat het systeem signaleert dat u er bent (voor uw afspraak en tussen de afspraken door). Door de bordjes te volgen, vindt u eenvoudig het juiste gebouwdeel.

Intake gesprek


Beoordeling door de gynaecologisch-oncoloog

Met de gynaecologisch-oncoloog bespreekt u uw gezondheid, de ziekte en andere bijzonderheden. Ook vindt een lichamelijk en gynaecologisch onderzoek plaats, dit laatste bestaat over het algemeen uit een inwendige echo. De uitkomsten hiervan zijn belangrijk om uw situatie goed in kaart kunnen te brengen.

Beoordeling door de internist-oncoloog
Ook tijdens uw gesprek met de internist-oncoloog worden uw gezondheid, de ziekte en andere bijzonderheden besproken. U krijgt een lichamelijk onderzoek, waarbij wordt gelet op bijzonderheden voor eventuele therapie. Als u in aanmerking komt voor chemotherapie, dan wordt deze meestal gegeven in het ziekenhuis waar de diagnose bij u is gesteld.

Gesprek met de oncologieverpleegkundige gynaecologische oncologie
Op de polikliniek heeft u een intakegesprek met de oncologieverpleegkundige. Zij stelt u vragen en verzamelt gegevens die voor uw opname van belang zijn. Eventuele vragen die u nog heeft naar aanleiding van de gesprekken met de artsen, kunt u stellen aan de oncologieverpleegkundige. U krijgt van haar ook informatie over verdere afspraken. Daarnaast gaat zij dieper in op uw gevoelens en emoties die met uw ziekte te maken hebben. Als u daar behoefte aan heeft, kan zij u eventueel doorverwijzen. Tijdens uw behandeling is zij uw eerste aanspreekpunt (de contactgegevens staan onder het kopje Contact).

Gesprek met de verpleegkundig-specialist gynaecologische oncologie
Wanneer u mogelijk in aanmerking komt voor de HIPEC-operatie krijgt u een aantal afspraken bij de verpleegkundig specialist gynaecologische oncologie. Hierover is aparte informatie beschikbaar: HIPEC bij eierstokkanker. Na afronding van de behandeling bij eierstokkanker krijgt u ook een aantal afspraken bij de verpleegkundig specialist.

Wetenschappelijk onderzoek
In het Erasmus MC wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Het kan zijn dat wij u vragen of u hieraan wilt meewerken. In de folder Hergebruik van medische gegevens, beelden en lichaamsmateriaal leest u hierover meer.

Multidisciplinair overleg

Tijdens uw eerste bezoek aan de joint clinic brengen wij uw situatie in kaart. We stellen vragen en vaak voeren we ook lichamelijk en gynaecologisch onderzoek uit. Hierna wordt uw situatie besproken tijdens een multidisciplinair overleg (MDO), en komen de artsen die u op polikliniek hebben gezien met een behandelvoorstel voor u.

Bij het MDO zijn verschillende gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen aanwezig:
  • gynaecoloog-oncologen
  • internist-oncologen
  • radiotherapeut
  • patholoog
  • radioloog
  • verpleegkundig-specialisten gynaecologische oncologie
  • oncologieverpleegkundigen.
Tijdens dit MDO wordt het behandelvoorstel besproken. Eventueel worden er alternatieven geadviseerd en soms is het nodig om verder onderzoek te verrichten voordat een behandelvoorstel akkoord is.

Tijdens uw eerste polikliniekbezoek hoort u van de artsen of er na het MDO een afspraak nodig is om het behandelvoorstel van met MDO te bespreken.

Heeft u nog vragen?

Vragen kunt u tijdens de polikliniekcontrole altijd stellen aan de oncologieverpleegkundige of de artsen. Zij helpen u graag.

Contact

Polikliniek gynaecologie
(010) 704 02 51

Kliniek gynaecologie
(010) 703 33 46

Oncologieverpleegkundige, op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 11.00 uur
(010) 703 14 20

Verpleegkundig specialist
(06) 50 03 22 01

Erasmus MC
(010) 704 0 704
www.erasmusmc.nl