Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Webinar voor transplantatiepatiënten over intimiteit en seksualiteit

10 januari 2023

Op donderdag 26 januari 2023 van 19.00 - 20.00 uur is er een online informatiebijeenkomst voor patiënten die een transplantatie hebben ondergaan.

Onze specialisten gaan graag met u in gesprek over het onderwerp ‘intimiteit en seksualiteit na transplantatie’. Deze webinar is de eerste in een serie van zes webinars over het leven na een transplantatie.

Intimiteit en seksualiteit ná transplantatie

U heeft een transplantatie ondergaan. Na een intensieve behandelperiode breekt een fase aan van herstel en het leren leven met een transplantaat. Vaak blijkt er in de spreekkamer onvoldoende tijd te zijn voor het bespreken van onderwerpen die voor u ook belangrijk zijn. Dat realiseren wij ons. En daarom gaan wij hierover graag met u in gesprek tijdens een aantal online informatiebijeenkomsten. 

Onze eerste webinar gaat over intimiteit en seksualiteit. Het kan zijn dat u nog moet wennen aan uw leven met een nieuw orgaan. U voelt zich misschien al beter of juist nog niet. Mogelijk heeft u lange tijd weinig gekund en heeft u nu weer energie. Of het ontbreekt u nog aan energie. Dat alles kan effect hebben op uw relatie en ook op uw intimiteit en seksualiteit. We bespreken hoe u hiermee om kunt gaan en welke aanpak mogelijk is.

Voor wie?

Onze specialisten van het Transplantatie Instituut staan (online) voor u klaar om u te informeren en om uw vragen te beantwoorden. Bent u niet in het Erasmus MC Transplantatie Instituut onder behandeling, maar heeft u elders een transplantatie ondergaan? Ook dan is deze webinar interessant voor u. Wij zorgen voor een live verbinding, waar u – samen met uw naasten- vanuit huis naar kunt kijken en/of aan kunt deelnemen. Wij nodigen u van harte uit om deze online bijeenkomst bij te wonen, uw vragen te stellen of met onze deskundigen in gesprek te gaan.

Panel en programma

Dr. Marleen van Buren, projectmanager van het Transplantatie Instituut, leidt het gesprek. In het panel zitten zorgverleners die gespecialiseerd zijn op het gebied van transplantatie en/of intimiteit en seksualiteit. Onderstaande sprekers houden een presentatie en beantwoorden uw vragen.

 • Intimiteit en seksualiteit na transplantatie.
  Mogelijke seksuele problemen bij de man.
  Drs. Willem Boellaard, uroloog-androloog-seksuoloog
 • Mogelijke seksuele problemen bij de vrouw.
  Benaderingen, oplossingen en behandelingen van ervaren problemen.
  Drs. Hester Pastoor, psychotherapeut-seksuoloog
 • Hoe bespreek je vragen over intimiteit en seksualiteit met je zorgverlener?
  Dr. Martijn van den Hoogen, internist-nefroloog & lid longtransplantatieteam 
  Dr. Mirjam Tielen, verpleegkundig specialist niertransplantatie
 • Lara Elshove, verpleegkundig specialist levertransplantatie, panellid
 • Marleen Goedendorp, verpleegkundig specialist harttransplantatie, panellid

Deelnemen

Het is niet nodig om u van tevoren aan te melden voor deze webinar. U kunt de bijeenkomst eenvoudig hieronder volgen. Wij starten de livestream om 18:30 uur en de webinar begint om 19:00 uur.

 

Vragen aan het panel?

Tijdens de webinar kunt u onze deskundigen een vraag stellen via een chatbericht. U mag uw vraag ook tevoren naar ons toesturen via transplantatieinstituut@erasmusmc.nl. Wij proberen uw vraag dan tijdens de bijeenkomst te beantwoorden, zonder uw naam daarbij te vermelden.   

Vervolg webinars voor transplantatiepatiënten

In de loop van dit jaar organiseren wij meerdere webinars voor transplantatiepatiënten. Deze zullen gaan over de onderwerpen:

 • Kinderwens en zwangerschap
 • Beweging en voeding
 • Gevoelens en zingeving
 • Werk en vergoedingen
 • Medicatie en therapietrouw

Wij kunnen u persoonlijk op de hoogte houden van deze komende webinars. Als u dat wilt, stuur dan een e-mail naar transplantatieinstituut@erasmusmc.nl. Wij sturen u vervolgens nadere informatie toe zodra de eerstvolgende webinar gepland is.

Bekijk hier ook meer informatie over het Erasmus MC Transplantatie Instituut