De maand mei is melanoom awareness maand. Alle reden voor promovendus Nadia Kamminga om deze week haar boekje ‘Er is een leven voor en een leven na melanoom’ officieel uit te brengen. Ze overhandigde het deze week aan Frank Kerremans, voorzitter van de adviesraad van het Erasmus MC Kanker Instituut, en aan Stefan Sleijfer, voorzitter Raad van Bestuur. Kamminga sprak voor haar promotieonderzoek middels diepte-interviews en focusgroepen met tientallen patiënten en schreef hun ervaringen op.
Bundel
Het resultaat is een interessante, mooi geschreven bundel van uiteenlopende bespiegelingen van patiënten op hun ziekte, waaruit maar weer eens blijkt: dé patiënt bestaat niet. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met zijn of haar ziekte.
Proefschrift
De ervaringsverhalen zijn een aanvulling op Nadia’s proefschrift, dat zij in oktober zal verdedigen. Maar het patiëntenboekje is nu al te lezen: voor patiënten met een melanoom, maar ook voor mensen die gewoon belangstelling hebben, omdat ze bijvoorbeeld iemand kennen met een melanoom. Daarnaast is het ook beschikbaar voor collega’s die als zorgprofessional te maken hebben met melanoompatiënten het hen willen aanbieden.
Vier stadia
Nadia baseerde de ervaringsverhalen op de gesprekken die zij voerde met patiënten, en deelde de verhalen op in vier hoofdstukken: niet toevallig de vier stadia waarin melanoom wordt geclassificeerd. De toon van de verhalen verschilt dan ook aanzienlijk. Van mensen die redelijk opgelucht adem kunnen halen nadat hun melanoom is verwijderd, tot patiënten die uitzaaiingen bleken te hebben en ingrijpende systeemtherapie moesten ondergaan.
Niet slechts een plekje
Wat de verhalen gemeen hebben is de waarschuwende ondertoon: onderschat een melanoom niet, het is niet ‘slechts’ een plekje. Melanoom laat altijd littekens achter, fysiek en mentaal, of het nu om een laag of een hoog stadium gaat.
‘Er is een leven voor en een leven na melanoom’ is hier te downloaden.