Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

De gevolgen van de coronacrisis voor kankerpatiënten, wat is jouw ervaring?

7 april 2020

Om goed zicht te krijgen op hoe mensen met kanker de gevolgen van de coronacrisis ervaren, is de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) samen met de medisch specialisten een online peiling gestart.

De oncologische artsen doen hun uiterste best om mensen met kanker zoveel mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus, en hen tegelijkertijd ook zo goed mogelijk te behandelen voor hun kanker. Om hier de juiste balans in te vinden proberen zij nu zoveel mogelijk kennis en inzichten te vergaren.

Aangezien de druk op de ziekenhuizen door het coronavirus voorlopig nog hoog zal blijven, is het belangrijk dat er nu al wordt nagedacht over de vraag: hoe kan er nu en in de nabije toekomst voor worden gezorgd dat de zorg voor mensen met kanker zo goed mogelijk doorgaat? Medisch specialisten zijn hier al mee bezig en hebben de NFK gevraagd om in kaart te brengen hoe kankerpatiënten de gevolgen van de coronacrisis ervaren. Zij hebben daarom samen deze vragenlijst opgezet: 

“Gevolgen van de coronacrisis voor kankerpatiënten, wat is jouw ervaring?”.

Waar gaat de vragenlijst over?

Deze vragenlijst gaat over de gevolgen van de coronacrisis voor mensen die kanker hebben (gehad) en nog onder behandeling of nacontrole van het ziekenhuis staan. Kunnen je afspraken en onderzoeken in het ziekenhuis nog doorgaan? En zo ja, op welke manier? En hoe zit het met je behandeling? Gaat deze door of is deze noodgedwongen aangepast of uitgesteld? En hoe ervaar je eventuele veranderingen? Ook als er niets is veranderd kun je deze vragenlijst invullen.

Door jouw ervaring anoniem te delen, kan er met elkaar een goed beeld worden verkregen van de situatie. Alle ervaringen samen helpen patiëntenorganisaties, ziekenhuizen, artsen en de politiek om landelijke afspraken te maken over hoe we de kankerzorg zo goed mogelijk kunnen laten doorgaan tijdens de coronacrisis.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten. De vragenlijst staat open tot 18 april 2020.