Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Gezaghebbende prijs voor studie over blaaskanker

19 april 2021

Nick Beije, arts in opleiding tot oncoloog bij het Erasmus MC Kanker Instituut, heeft de prestigieuze Conquer Cancer Foundation Merit Award gewonnen van de American Society of Clinical Oncology. Deze prijs heeft Nick gewonnen voor de CirGuidance studie, die het Erasmus MC Kanker Instituut werd gecoördineerd door de specialismen Interne oncologie en Urologie.

Beije-N

De CirGuidance studie richtte zich op de lastige beslissing om patiënten met blaaskanker gevorderd tot in de spierlaag (spierinvasief), chemotherapie vooraf aan de operatie te geven. Het geven van chemotherapie vooraf aan de operatie wordt wel aangeraden in internationale richtlijnen, maar heeft lang niet bij alle patiënten een gunstig effect op de tumor. Daarnaast geeft de chemotherapie ook significante bijwerkingen. In de studie, die liep in 15 Nederlandse ziekenhuizen, werd bloed geprikt vooraf aan de operatie, om te beslissen of patiënten eerst chemotherapie voor hun operatie moesten krijgen. In het bloed werd gekeken of er circulerende tumorcellen aanwezig waren en afhankelijk daarvan werd beslist om wel of geen chemotherapie vooraf aan de operatie te geven.

De studie vond dat patiënten waarbij geen circulerende tumorcellen in het bloed aantoonbaar waren, waarschijnlijk maar weinig baat hebben bij chemotherapie vooraf aan de operatie. Hierdoor kan deze patiënten bijwerkingen van de chemotherapie bespaard blijven. Daarnaast werden aanwijzingen gevonden dat patiënten die wel aantoonbare circulerende tumorcellen hadden, waarschijnlijk wel baat hebben bij chemotherapie vooraf aan de operatie. De studie toont aan dat de bloedbepaling naar circulerende tumorcellen ingezet kan worden om een betere inschatting te maken of chemotherapie vooraf aan de operatie wel of niet noodzakelijk is.