Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Informatie over het COVID-19-vaccin voor patiënten met kanker

19 januari 2021

De internist-oncologen van het Erasmus MC Kanker Instituut adviseren hun patiënten met kanker zich wél te laten vaccineren. Er zijn slechts enkele uitzonderingen.

Hopelijk zullen de vaccins tegen het coronavirus zo snel mogelijk beschikbaar komen voor al onze patiënten. Uiteraard begrijpen wij dat er veel vragen zijn over de veiligheid van de vaccins voor mensen met een behandeling voor kanker.

Wij adviseren al onze patiënten om zich wél te laten vaccineren zodra u vanuit de overheid een uitnodiging krijgt. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin onveilig is voor mensen met kanker of behandeling voor kanker.Coronavirus 1200

Het maakt hierbij niet uit welk merk vaccin u krijgt of welke behandeling (chemotherapie, hormonale therapie, doelgerichte therapie, immuuntherapie of radiotherapie) u krijgt. Ook het tijdstip van vaccineren ten opzichte van uw infuus of medicatie-inname is niet van belang.De enige uitzondering hierop zijn patiënten die experimentele therapie in een studie of trial krijgen en patiënten bij wie een stamceltransplantatie onderdeel uitmaakt van de behandeling. In dat geval adviseren wij u te overleggen met uw behandelend arts.

Ons advies is gebaseerd op de richtlijn en handleiding van het RIVM van 13 januari jl. waar ook onze beroepsgroep aan bijgedragen heeft. Deze zijn te vinden op de website van het RIVM.

De internist-oncologen van het Erasmus MC Kanker Instituut