Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Onderzoeker Bas Groot Koerkamp
Nieuws

Levertumoren in Parelsnoer

24 januari 2019

Mede dankzij een subsidie van KWF Kankerbestrijding is de aandoening primaire levertumoren als ‘Parel’ toegevoegd aan het Parelsnoer Instituut.

Biobank

Transplantatiechirurg Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC is trekker van de Parel. Het Parelsnoer Instituut heeft als doel om in de universitair medische centra een gezamenlijke biobank infrastructuur te realiseren voor het verzamelen van lichaamsmaterialen en bijbehorende klinische data.

Betere genezing

Het doel van de Levertumoren Parel is om de wetenschappelijke kennis over leverkanker te vergroten, de zorg voor patiënten met leverkanker te verbeteren en zo bij te dragen aan betere genezing van patiënten met leverkanker.

Netwerk

De Levertumoren Parel is een initiatief van de Dutch Hepatocellular and Cholangiocarcinoma Group (DHCG), waarvan Groot Koerkamp bestuurslid is. DHCG is een nationaal netwerk van Nederlandse medisch specialisten en onderzoekers die zich bezig houden met patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van primaire levercelkanker (hepatocellulair carcinoom) en galwegkanker (galblaas- en cholangiocarcinoom) in de lever. 

Lichaamsmateriaal

De Levertumoren Parel gaat lichaamsmateriaal en klinische data van patiënten met leverkanker verzamelen en bewaren in een biobank. De onderzoekers gebruiken de informatie en materialen uit deze biobank vervolgens voor onderzoeksvragen die erop gericht zijn om onder meer diagnoses in een vroeger stadium te kunnen stellen en de behandeling van deze levertumoren te verbeteren. 
 

Database

Groot Koerkamp: “Samen met Minneke Coenraad uit LUMC trek ik dit project. Sarina de Jonge is aangesteld in LUMC als senior datamanager. Voorbereiding van de Parel vereist veel tijd qua juridische en organisatorische aspecten. Daarnaast is database gemaakt voor zowel klinische data als details over opslag van weefsel en bloed. Ook worden er kosten gemaakt voor verzamelen, verwerken en opslag van biomaterialen. Daarom zijn we erg blij met de subsidie van KWF Kankerbestrijding.”