Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Samenwerking Erasmus MC Kanker Instituut en Philips op het gebied van blaaskanker

1 december 2020

De resultaten van een pilotstudie hebben geleid tot een samenwerkingsverband om een analyse op een grote serie blaaskankerpatiënten vanuit de regio Zuid-West Nederland op te zetten.

De Erasmus MC Urothelial Cancer Research Group (EUCRG) van het specialisme Urologie en Philips Molecular Pathway Diagnostics hebben een pilotstudie afgerond. Hierin is onderzocht of OncoSignal Pathway Activity Profiling analyse (hierna: OncoSignal analyse) in staat is te voorspellen welke patiënten met hoog-risico niet-spierinvasief blaaskanker een grote kans hebben op het ontwikkelen van progressieve ziekte. De veelbelovende resultaten hebben geleid tot een samenwerkingsverband m de OncoSignal analyse uit te voeren op een grote serie blaaskankerpatiënten vanuit de regio Zuid-West Nederland.

Voor een OncoSignal analyse wordt tumormateriaal (RNA) van de patiënt gebruikt om te kijken naar patronen die kunnen voorspellen of iemand baat zal hebben bij een specifieke behandeling. Het doel van deze samenwerking is om te onderzoeken of OncoSignal ook een ondersteunende rol kan hebben bij de behandelkeuze van blaaskankerpatiënten die worden behandeld met BCG blaasspoelingen. Omdat er op dit moment een wereldwijd tekort is aan BCG, zijn alternatieve behandelstrategieën voor deze patiëntengroep van essentieel belang.

Philips onderschrijft onze missie om de diagnostiek en behandeling van blaaskankerpatiënten te verbeteren. Zij ondersteunt dit door samen te werken en een nieuwe techniek aan te leveren op het gebied van moleculaire analyse. Op dit moment lopen er al verschillende studies voor het gebruik van OncoSignal analyse bij andere kankertypen. De eerste resultaten van het project worden in het voorjaar van 2021 verwacht.

Dr. Tahlita Zuiverloon, uroloogDrs. Christiaan de Jong, arts-onderzoeker

Het project wordt geleid door hoofdonderzoeker dr. Tahlita Zuiverloon, uroloog en drs. Christiaan de Jong, arts-onderzoeker van de EUCRG en beiden werkzaam in het Erasmus MC Kanker Instituut.

Twitter: @EMCUrolResearch
www.philips.com/oncosignal