Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Stem op PATIO voor de NIAZ Jaarprijs 2020

22 januari 2020

PATIO, het Patiëntinformatiecentrum Oncologie van het Erasmus MC Kanker Instituut, is voorgedragen voor de NIAZ Jaarprijs 2020.

 

PATIO, het Patiëntinformatiecentrum Oncologie van het Erasmus MC Kanker Instituut, is voorgedragen voor de NIAZ Jaarprijs 2020. 

De ambitie van PATIO is waarde toevoegen aan de kwaliteit van leven van de oncologische patiënt en diens naasten.

PATIO is een plek voor lotgenotencontact, waar mensen de weg vinden naar zorg die aanvullend en ondersteunend is, waar men gerichte en betrouwbare informatie vindt en waar men deel kan nemen aan activiteiten ter afleiding en ontspanning. Dit aanbod wordt verbonden de bestaande zorg. Hiermee onderscheidt het centrum zich van andere centra. Het Erasmus MC is het eerste universitair medisch centrum in Nederland waar informele zorg en formele zorg (ondersteuningsconsulenten en vaktherapeuten) worden samen gebracht, daarbij de integrale persoonlijke zorg versterkend.

Tijdens een opname in het ziekenhuis kan een muziektherapeut, een kunstzinnig therapeut of een team van vrijwilligers langs komen voor ontspanning en afleiding. Het hele jaar door organiseert PATIO workshops, thema- en informatiebijeenkomsten waar oncologische patiënten en hun naasten terecht kunnen om te ontspannen, ontmoeten, ontdekken en ontzorgen.

PATIO wordt gerund door een klein team van professionals (ondersteuningsconsulenten) en vrijwilligers. Ieder vanuit zijn eigen expertise bieden een luisterend oor en concrete hulp. Zij doen dit samen met stichting OOK (stichting optimale ondersteuning bij kanker). Deze stichting heeft als missie mensen met kanker en hun naasten op het juiste moment de juiste ondersteuning op het niet-medische vlak te bieden.

Professionals, patiënten en andere geïnteresseerden kunnen in de maand januari 2020 stemmen op PATIO op de website van NIAZ. De stemronde leidt tot vijf nominaties. Een vakjury selecteert eveneens vijf genomineerden. Tijdens de feestelijke NIAZ Jaarprijsdag op 12 maart 2020 presenteren de tien genomineerden hun voorbeeld en bepaalt een jury van patiënten/cliënten de winnaars van de 1e, 2e en 3e plaats.