Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Neuro-oncologie

De neurologen van de afdeling neuro-oncologie behandelen patiënten met ziekten van het zenuwstelsel, die veroorzaakt worden door een tumor of een anti-tumor behandeling. Hieronder vallen ook patiënten met een hersentumor.

Over dit specialisme

Wat we doen

Op de afdeling neuro-oncologie kunnen patienten terecht voor ziekten van het zenuwstelsel, welke veroorzaakt worden door een tumor of door een anti-tumor behandeling. Hieronder vallen onder andere patiënten met een primaire hersentumor (glioom), uitzaaiingen in de hersenen of in de wervelkolom en neurofibromatose type 1. We hebben bijvoorbeeld veel ervaring met (studies naar) anti-kanker therapie bij primaire hersentumoren.

Patiënten behandelen we op gecombineerde poliklinieken volgens multidisciplinaire zorgpaden. Gespecialiseerde verpleegkundigen zorgen daarbij voor continuïteit.

Wat willen we bereiken?

Ons doel is om de kwaliteit van leven en het overleven van mensen met een neuro-oncologische aandoening te verbeteren. Dit lukt alleen als we samenwerken. Daarom focussen wij als team op de patiënt en zijn persoonlijke situatie. Vanaf de diagnose tot en met de behandeling en follow-up.

Waarom naar het Erasmus MC?

Ons gespecialiseerde team werkt internationaal en landelijk samen met andere specialisten om de kennis en de behandeling van patiënten met hersentumoren te verbeteren. We beschikken over de meest geavanceerde en moderne technologie voor de diagnostiek en de behandeling van neuro-oncologische aandoeningen.

We stellen een individueel behandelplan samen, in overleg met de klinisch specialisten die direct bij de zorg voor onze patiënten betrokken zijn en met de patiënt zelf. 

In ons centrum wordt veel onderzoek gedaan naar onder andere nieuwe behandelingen voor hersentumoren.

 

Aandoeningen en ziektebeelden

Gliomen, primaire hersentumoren, glioblastoom, anaplastisch astrocytoom, laaggraadig astrocytoom, anaplastisch oligodendroglioom, laaggradig oligodendroglioom, hersenmetastasen, primair centraal zenuwstelsel lymfoom (PCZSL), medulloblastoom, ependymoom, kiemceltumor, uitzaaiingen (metastasen) in de hersenen, de wervels of wervelkolom, epidurale metastasen, , meningeomen, schwannomen, plexiforme neurofibromen, neurofibromatose type 1, NF.

Astrocytomen, IDH gemuteerd

Brughoektumoren

Ependymoom

Glioblastoom

Medulloblastoom (bij volwassenen)

Oligodendroglioom

Primair centraal zenuwstelsel lymfoom

Uitzaaiingen in de wervels

Zeldzame hersentumoren bij volwassenen

Wetenschappelijk onderzoek

Graad III gliomen:

Stellar studie

Graad III & IV gliomen:

Steam studie

Graad IV gliomen:

Marizomib studie

Hematologische maligniteiten (inclusief Primair Centraal Zenuwstelsel Lymfoom):

Momenteel geen studies

Andere zeldzame hersentumoren:

zie: https://lwno.nl/richtlijnen/

Andere neuro-oncologische ziektebeelden:

Natalizumab voor de behandeling van anti-Hu paraneoplastisch neurologische syndromen

 

Operatie

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor