Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Brughoektumoren

Vestibularis Schwannoom Acousticusneurinoom

Een brughoektumor is een (bijna altijd) goedaardige, langzaam groeiende zwelling naast de gehoor- en evenwichtszenuw. Deze kan klachten geven van het gehoor en/of evenwicht.

Brughoektumoren: over deze aandoening

Wat is een Brughoektumor?

Een brughoektumor is een gezwel dat uitgaat van de cellen die de gehoor- en evenwichtszenuw omgeven. Hierdoor kunnen klachten ontstaan van het gehoor en/of het evenwicht: een enkelzijdig gehoorverlies, vaak met oorsuizen en ook duizeligheid. Deze klachten kunnen langzaam en geleidelijk ontstaan.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 170 patiënten (10 per miljoen inwoners) voor het eerst de diagnose brughoektumor gesteld.

Oorzaak

Er is geen oorzaak van een brughoektumor bekend.

Symptomen en gevolgen

Een brughoektumor kan lang onopgemerkt blijven. De klachten ontstaan op het gebied van het gehoor en/of het evenwicht: enkelzijdig gehoorverlies, al dan niet met oorsuizen, evenwichtsklachten en vaak een gevoel van onbalans. Deze klachten kunnen langzaam en geleidelijk ontstaan. Soms kan een verminderd gevoel in een deel van het gezicht ontstaan. Er is geen duidelijk verband tussen de grootte van een brughoektumor en de aard en ernst van de klachten.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

De KNO-arts onderzoekt het oor, het gehoor en het evenwicht. Daarvoor is een gehoortest (audiogram) nodig en een evenwichtsondezoek. Een brughoektumor is zichtbaar op een MRI-scan, soms ook op een CT-scan. Dit onderzoek wordt primair beoordeeld door de radioloog. In eerste instantie wordt vaak gekozen voor een afwachtend beleid, waarbij de MRI-scan wordt herhaald om de groeisnelheid van de brughoektumor te kunnen beoordelen. Wanneer een behandeladvies wordt gegeven, bestaat dat meestal uit radiotherapie (bestraling), soms uit een operatie.

Met wie heeft u te maken?

De diagnose wordt meestal gesteld door de KNO-arts, maar kan ook door de neuroloog worden gevonden, bijvoorbeeld wanneer een scan van de hersenen is gemaakt. Voor de behandeling wordt een voorstel of plan gemaakt in een werkgroep waarin ook een neurochirurg en een bestralingsarts aanwezig zijn. Afhankelijk van de behandeling kunt u ook met deze artsen te maken krijgen.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor