Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Wetenschappelijk onderzoek in het Kinderhersenlab

Met het Kinderhersenlab brengen we zorg en wetenschap dichter bij elkaar. De resultaten uit het lab worden eerst anoniem gemaakt en daarna gebruikt voor onderzoek naar hersenaandoeningen. Zo hopen we nieuwe behandelingen en technologieën te kunnen ontwikkelen.

We willen de volgende doelen bereiken met ons wetenschappelijk onderzoek:

Het ziektebeloop van hersenaandoeningen in kaart brengen

Door informatie te verzamelen over het functioneren van kinderen tijdens hun ontwikkeling krijgen we een beter beeld van het ziektebeloop en de gevolgen van hersenaandoeningen. Hiermee kunnen we ouders en kinderen in de toekomst beter informeren over de toekomstverwachtingen na een diagnose.

Als we binnen een bepaald domein de verwachte ontwikkelingscurves van kinderen met een bepaalde hersenaandoening kennen, kunnen we ook sneller ingrijpen als de ontwikkeling van een kind hiervan afwijkt. Op tijd ingrijpen is bij hersenaandoeningen cruciaal omdat een behandeling dan vaak effectiever is. 

Nieuwe uitkomstmaten bij hersenaandoeningen ontwikkelen

Kinderen, hun ouders en de zorgverleners willen graag op jonge leeftijd al kunnen weten hoe een kind met een bepaalde hersenaandoening later in het leven functioneert. Door de kinderen te volgen kunnen we onderzoeken of bepaalde metingen vroeg in het leven kunnen voorspellen hoe een kind later in het leven functioneert. We kunnen bijvoorbeeld bekijken of hersengolven die we meten op 5-jarige leeftijd iets zeggen over de ontwikkeling van schoolse vaardigheden op 10-jarige leeftijd.

Ziekte-overstijgende kennis opdoen over hersenaandoeningen met data-analyses en artificiële intelligentie (AI)

In het Kinderhersenlab verzamelen we informatie van honderden kinderen met verschillende hersenaandoeningen en dat levert een schat aan gegevens op. Met data-analyse en artificiële intelligentie (AI) gaan we op zoek naar patronen in deze gegevens en hierdoor maken we al deze informatie overzichtelijk. Met behulp van AI technieken kunnen we in de berg gegevens waardevolle relaties en patronen vinden. Zijn er bijvoorbeeld testresultaten die iets zeggen over het verdere beloop van een aandoening? Of is zijn er metingen die kunnen voorspellen of een behandeling aan gaat slaan? Op dit soort vragen hopen wij antwoord te krijgen.

U en uw kind betrekken bij de zorg

Kinderen krijgen de resultaten uit het kinderhersenlab te zien via het Zelfportret, een speciaal kinderpatiëntendossier. Het Zelfportret betrekt kinderen bij hun zorgtraject. Wij gaan onderzoeken hoe we het Zelfportret het beste kunnen inrichten om kinderen zo goed mogelijk te betrekken bij hun eigen zorg. Ook willen we kijken of we het Zelfportret ook op andere plekken in kunnen zetten.