Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Allogene serumoogdruppels

Uw oogarts heeft u allogene serumoogdruppels voorgeschreven. Hier vertellen we u over deze druppels en leggen we u uit hoe u de druppels moet gebruiken.

Download PDF

Over traanvocht

Wat is traanvocht?

In een gezond oog maken de traanklieren continu traanvocht. Door te knipperen verdelen de oogleden dit vocht over het oog. Zo zit er steeds een dun laagje vocht verspreid het oog. Dit laagje heet de traanfilm. Het traanbuisje voert het vocht weer af naar de neusholte en keel.

afb

Afbeelding(en) gemaakt met BioRender.com


Het laagje vocht beschermt het hoornvlies tegen uitdroging en beschadigingen. Het hoornvlies is het voorste laagje van het oog. In het vocht zitten belangrijke stoffen. Bijvoorbeeld vitamines en eiwitten. Deze stoffen zijn nodig om het hoornvlies in stand te houden.


Over allogene serumoogdruppels

Waarom krijgt u allogene serumoogdruppels?

U krijgt deze druppels om uw traanfilm te verbeteren. Dat kan nodig zijn om verschillende redenen. Een belangrijke reden zijn ernstig droge ogen. Of een beschadiging aan uw hoornvlies met een andere oorzaak.

De standaard behandeling zijn kunsttranen of oogzalf. Deze medicijnen werken niet bij u. Daarom krijgt u allogene serumoogdruppels.

Ernstig droge ogen

Bij ernstig droge ogen zit er te weinig traanvocht in uw ogen. Dit kan komen doordat u weinig traanvocht maakt. Of doordat het traanvocht bij u heel snel verdampt. Hierdoor raakt uw hoornvlies beschadigd.

Wat zijn allogene serumoogdruppels?

Allogene serumoogdruppels zijn gemaakt van serum. Serum is een onderdeel van bloed. Dit bloed komt van donoren (vrijwillige en onbetaalde donoren). Serum is een heldere, lichtgele vloeistof.

De druppels met serum nemen de functie van traanvocht over. In serum zitten veel stoffen die ook in gezond traanvocht zitten. Bijvoorbeeld vitamines en eiwitten. Zo zorgt het serum dat het hoornvlies heel blijft en niet beschadigd raakt.

U gaat de druppels thuis zelf gebruiken.

Wat is het doel?

De doelen van de behandeling:
  • Uw beschadigde hoornvlies herstellen.
  • Uw hoornvlies beschermen.
  • Uw klachten verminderen.

Ophalen en bewaren

Verpakking

De oogdruppels zijn bevroren en zitten in applicatoren. Dit zijn kleine kunststof flesjes met ongeveer 2 ml serum. In 1 doosje zitten 30 applicatoren.

Hoe haalt u de oogdruppels op?

U haalt de druppels op bij de polikliniek Oogheelkunde. De druppels moeten bevroren blijven. Daarom krijgt u de druppels mee in een vriestas met vrieselementen. U heeft de tas te leen. Gebruik de tas dus niet voor iets anders en ga er netjes mee om.

Plaats de doosjes met druppels zo snel mogelijk in de vriezer bij u thuis. Ze moeten binnen 3,5 uur na het ophalen in de vriezer staan.

Bij een volgende afspraak neemt u de vriestas en de bevroren vrieselementen weer mee. Zorg dat de elementen minimaal 2 dagen (48 uur) in de vriezer hebben gelegen. Heeft u de vriestas en elementen niet mee? Dan kunnen wij u geen druppels meegeven.

Hoe bewaart u de oogdruppels?

  • Bewaar de druppels altijd in de vriezer. De vriezer moet –18°C of kouder zijn.
  • Het serum moet altijd bevroren blijven tot een dag voor gebruik.
  • Bewaar de druppels altijd in de gesloten doos. Zo beschermt u de druppels tegen licht.
  • Na ontdooien mag u de oogdruppels niet opnieuw invriezen.



Houdbaarheid

  • In de vriezer (-18°C of lager) in ongeopend flesje: 6 maanden houdbaar.
  • Na het ontdooien:
    • In de koelkast (2-8°C) maximaal 24 uur houdbaar.
    • Bij kamertemperatuur maximaal 8 uur houdbaar.
  • Een geopend flesje maximaal 24 uur houdbaar. Gooi een open flesje dus weg na 24 uur. Ook als deze nog niet leeg is.


Gebruik van de oogdruppels

Samen met andere medicijnen

Gebuikt u nog andere oogdruppels of medicijnen? Bespreek dit met uw arts.

Moet u andere oogdruppels blijven gebruiken van de arts? Gebruik deze druppels dan altijd eerst. Wacht daarna minstens 30 minuten met het gebruiken van de druppels met serum. Gebruik de druppels met serum altijd als laatste.

De redenen hiervoor:
  • U zorgt op deze manier dat u de druppels met serum niet uit uw ogen spoelt met de andere druppels.
  • We weten niet of er een wisselwerking is tussen de oogdruppels met serum en andere oogdruppels. Op deze manier voorkomt u zo veel mogelijk een mogelijke wisselwerking tussen de 2 verschillende druppels.

Lenzen

Draagt u lenzen? Deze moet u uitdoen voor het druppelen. Overleg vooraf met uw arts wanneer u uw contactlenzen weer mag indoen na het druppelen van uw ogen.

Hoe vaak moet u druppelen?

Dit verschilt per persoon. Het hangt af van de ernst van uw klachten en de onderliggende aandoening. Uw arts vertelt u hoe vaak en hoe lang u de druppels moet gebruiken.

Regels voor het gebruik

  • Ontdooi het flesje niet in water, onder de kraan of in de magnetron.
  • Gebruik de druppels niet als het flesje beschadigd is.
  • Gebruik de druppels niet als de vloeistof in het flesje troebel is. Gebruik de druppels alleen als de vloeistof helder is.
  • Ongebruikte producten en afval kunt u bij het restafval of plastic afval doen.



Stap voor stap

  1. Voorbereiding: haal 1 dag van tevoren 1 flesje (applicator) uit de vriezer. Leg deze in de koelkast (2 - 8°C). U gebruikt 1 flesje per dag. U haalt dus elke dag 1 flesje uit de vriezer.
  2. Haal het flesje 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  3. Controleer of de vloeistof helder is. Gebruik de vloeistof alleen als deze helder is.
  4. Was uw handen.
  5. Als u lenzen draagt: verwijder de lenzen en was opnieuw uw handen.
  6. Houd het flesje boven een werkblad (bijvoorbeeld een tafel) met de dop naar boven.
  7. Haal de dop eraf. Gebruik hierbij de groene opener. Deze zit in de doos met flesjes. Knijp niet in het flesje en raak de schroefdraad van het flesje niet met uw vingers aan.
  8. Buig uw hoofd achterover.
  9. Trek met een vinger het onderste ooglid wat naar beneden en kijk omhoog. Op die manier ontstaat er een gootje tussen het onderste ooglid en het oog.
  10. Houd het flesje net boven uw oog. Zorg dat het flesje uw oog niet raakt. Laat 1 druppel in het gootje vallen door zacht in het flesje te knijpen.
  11. Doe uw oog langzaam dicht zonder te knijpen.
  12. Herhaal stap 9, 10 en 11 voor uw andere oog.
  13. Sluit het flesje af met de dop.
  14. Plaats het flesje terug in de koelkast (2 - 8°C), voor maximaal 24 uur.
  15. Was uw handen.


Bijwerkingen en risico's

Bijwerkingen

  • Irritatie van het oog en tijdelijk wazig zien.
  • Eiwitaanslag op uw oog. Dit kunt u merken door slijm of korstjes in uw oog. Dit komt bijna nooit voor. Hierbij kan het nodig zijn om in overleg met de arts tijdelijk te stoppen met de druppels.
  • Het kan zij dat u overgevoelig bent voor het serum. U krijgt dan last van irritatie, jeuk, een rood oog of een reactie van uw huid. U moet dan stoppen met het gebruik van de druppels.
  • Er is mogelijk een hele kleine kans op koorts of een allergische reactie. Dit zijn mogelijke bijwerkingen na een bloedtransfusie. Hierbij krijgen patiënten een bloedproduct van donoren. Bij de druppels gaat het om een veel kleinere hoeveelheid serum. Daarom is de kans op deze bijwerkingen heel erg klein. Er zijn nog geen patiënten bekend die deze bijwerkingen na het gebruik van de oogdruppels hebben gehad.

Zwangerschap en borstvoeding

Het is niet bekend of het veilig is om de druppels te gebruiken tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding. Laat aan uw arts weten als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Risico op bloed-overdraagbare aandoeningen

De oogdruppels worden gemaakt van bloed van donoren. Sommige ziektes worden overgedragen via bloed. De leverancier van de druppels controleert het bloed uitgebreid op tekenen van deze ziektes. Bijvoorbeeld op virussen en antistoffen. Ze gebruiken alleen bloed waar geen aanwijzingen van ziektes aanwezig zijn. Ook nemen ze maatregelen om te zorgen dat er geen bacteriën in het bloed zitten.

Ondanks de uitgebreide maatregelen kunnen we overdracht van ziekteverwekkers nooit helemaal uitsluiten. Er zijn (zeldzame) ziektes waar de leverancier niet op test. Er is daarom een heel klein risico op het overdragen van ziektes bij het gebruik van de druppels. Dit geldt voor elk bloedproduct.

Controle op ziektes

De leverancier test of er aanwijzingen van deze ziekteverwekkers in het bloed zitten:
  • HBV, HCV en HEV
  • HIV 1 en 2
  • HTLV-1 en HTLV-2
  • HSV 1 en 2
  • Cytomegalovirus (CMV)
  • Varicella zoster virus (VZV)
  • Syphilis
  • Parvovirus B19

Testperiode

Sommige ziektes zijn niet direct na besmetting in het bloed te zien. Daarom plaatst de leverancier serum voor de zekerheid eerst minstens 4 maanden in quarantaine. Daarna testen zij het bloed van diezelfde donoren opnieuw. Zijn er opnieuw geen aanwijzingen van ziektes? Pas dan gebruiken zij het serum.

Prionziekte

Mensen die een prionziekte hebben gehad, of die hier risico op hebben gelopen, mogen geen serum doneren. We kunnen niet helemaal uitsluiten dat er prionen aanwezig zijn in het serum. Maar dit risico is heel erg klein. Prionziektes komen heel erg weinig voor.

Bacteriën

De leverancier zorgt dat er geen bacteriën in het serum zitten. Dit doen zij door het bloed steriel te filteren. Vervolgens werken zij steriel. Zo zorgen ze dat er geen nieuwe bacteriën bij het serum kunnen komen. Besmetting met bacteriën is daardoor minimaal tot uitgesloten.


Contact

Wanneer contact opnemen?

Neem contact met ons op als:
  • Uw oog geïrriteerd is.
  • U slijm in uw oog heeft.
  • Uw klachten erger worden.

Hoe kunt u contact opnemen?

Polikliniek Oogheelkunde:
  • (010) 704 01 35
  • Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur