Over hoofdpijn
Hoe vaak komt hoofdpijn voor?
Hoofdpijn bij kinderen komt vaak voor. 1 op de 5 kinderen heeft last van hoofdpijn. Bij de meeste kinderen is er geen ernstige oorzaak voor de hoofdpijn.
Wat is chronische hoofdpijn?
Chronische hoofdpijn is hoofdpijn die er langer dan 3 maanden is en meer dan 15 dagen per maand. De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine.
Hoe ontstaat chronische hoofdpijn?
Er is niet veel bekend over de oorzaak van hoofdpijn bij kinderen. Wel weten we dat er verschillende dingen zijn die voor hoofdpijn of migraine kunnen zorgen. Hieronder leggen we u daar meer over uit.
Wat is het doel?
Het doel is om u meer duidelijkheid te geven over wat uw kind kan doen tegen de hoofdpijn. Dit is als aanvulling op andere informatie die u van het kinderpijncentrum krijgt.
Hulp bij hoofdpijn
Manieren om hoofdpijn te behandelen zonder medicijnen
Er zijn veel manieren om hoofdpijn te behandelen. Het is beter om hoofdpijn te behandelen zonder medicijnen. Probeer het daarom eerst zonder medicijnen op te lossen. Pas als dat niet werkt, kunnen we samen kijken of uw kind medicijnen kan gebruiken. Medicijnen voor hoofdpijn kunnen namelijk voor problemen zorgen, als uw kind te vaak medicijnen inneemt (meer dan 2 tot 3 keer per week).
Dit zijn manieren om hoofdpijn te behandelen zonder medicijnen:
Dit zijn manieren om hoofdpijn te behandelen zonder medicijnen:
- Stress: zorg dat uw kind niet te veel stress heeft en dat uw kind kan ontspannen. Er zijn verschillende manieren om met stress om te gaan, zoals: meditatie yoga, massage, schrijven in een dagboek, counseling, etc. Ook een warmte of koud kompres kan helpen. Vraag uw behandelaar om de mogelijkheden.
- Water: drink genoeg water. Laat uw kind genoeg water drinken, totdat de urine licht van kleur is. Weet u niet hoeveel water uw kind moet drinken? Vraag dit dan aan de behandelaar.
- Andere therapieën: u kunt aan ons vragen welke andere therapieën kunnen helpen. Bij elk kind kunnen andere dingen werken. Denk bijvoorbeeld aan biofeedback, cognitieve gedragstherapie (CGT), acupunctuur of massage. Deze therapieën kunnen zorgen dat uw kind technieken leert om te ontspannen en om te gaan met stress.
- Routines: zorg ervoor dat uw kind dagelijkse routines krijgt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw kind naar school blijft gaan, hobby’s blijft doen en blijft meedoen met dagelijkse activiteiten. Een routine is belangrijk. Let wel op dat er een goede balans is tussen rust en activiteiten.
Hoofdpijn behandelen met medicijnen
Werken andere behandelingen niet goed genoeg? Dan kan het zijn dat uw kind medicijnen inneemt. Er zijn twee soorten medicijnen:
We raden aan om de medicijnen binnen 20 tot 30 minuten na het begin van de hoofdpijn in te nemen. Dan werken de medicijnen beter.
De meeste pijnstillers kunt u zelf kopen zonder recept van de arts. Gebruik de medicijnen alleen als uw behandelaar heeft gezegd dat dit kan. Controleer dit eerst bij uw arts.
Preventie
De eerste soort medicijnen is ter preventie. Dit betekent dat uw kind deze medicijnen elke dag inneemt om te voorkomen dat hij of zij hoofdpijn krijgt. Niet iedereen hoeft deze medicijnen in te nemen.Aanvalsmedicijnen of pijnstillers
De tweede soort medicijnen neemt uw kind in als de hoofdpijn opkomt. Dit noemen we aanvalsmedicatie of pijnstillers.We raden aan om de medicijnen binnen 20 tot 30 minuten na het begin van de hoofdpijn in te nemen. Dan werken de medicijnen beter.
De meeste pijnstillers kunt u zelf kopen zonder recept van de arts. Gebruik de medicijnen alleen als uw behandelaar heeft gezegd dat dit kan. Controleer dit eerst bij uw arts.
Hoofdpijn door te vaak pijnstillers te gebruiken
Het is belangrijk niet meer dan 2 tot 3 keer per week pijnstillers te gebruiken. Neemt uw kind meer in? Dan kunnen de medicijnen juist voor meer hoofdpijn zorgen. Dit noemen we medicatieovergebruikshoofdpijn. U kunt meer lezen hierover in ‘hoofdpijn door te vaak pijnstillers te gebruiken.’Pijnstillers die uw kind kan innemen
Thuismedicatie (medicijnen die u zelf kunt kopen)- NSAID’s (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs), zoals ibuprofen en naproxen (Aleve). Doe dit alleen als it is aangeraden door de arts.
- Paracetamol
- Excedrin migraine. Hier zit cafeïne en aspirine in. Uw kind mag dit niet meer dan 2 keer week innemen. Uw kind mag het ook niet innemen als hij of zij koorts of griep heeft.
- Cafeïne. Dit kan helpen bij hoofdpijn, als uw kind het niet vaker dan 2 keer per week gebruikt. Als uw kind vaker cafeïne drinkt of slikt, dan kan het juist voor hoofdpijn zorgen.
- NSAID’s, zoals diclofenac of naproxen.
- Triptanen, zoals sumatriptan, rizatriptan of zolmitriptan.
Triggers voor hoofdpijn
Er zijn veel verschillende dingen die voor hoofdpijn kunnen zorgen. Dit noemen we ‘triggers’. Hieronder geven we u een lijst van verschillende triggers en dingen die u of uw kind eraan kunnen doen.
Rust en activiteit
Heeft uw kind geen vast slaapritme of sportroutine? Dan hebben ze een grotere kans op hoofdpijn.Trigger | Wat kan uw kind doen |
Slapen: te weinig of te veel slapen |
|
Sporten: te veel of te weinig sporten |
|
Dingen in de omgeving van uw kind
Soms kunnen dingen in de omgeving van uw kind voor hoofdpijn zorgen. Dit noemen we omgevingsfactoren. Sommige factoren zijn makkelijker te beïnvloeden dan andere.Trigger | Wat uw kind kan doen |
Temperatuur: te warm of te koud voelen | Laagjes dragen. Zo kan uw kind kleding aan en uit doen als dat nodig is. |
Geluid: harde geluiden in de omgeving | Vermijd harde muziek of andere geluiden. |
Licht: te fel kijken naar het licht | Kijk zo min mogelijk naar een scherm (televisie, gamen of de telefoon). |
Geur: het ruiken van sterke geuren | Vermijd parfum en cologne. |
Eten en drinken
Hoofdpijn kan erger worden als uw kind slecht eet of een slechteetpatroon heeft.Trigger | Wat uw kind kan doen |
Maaltijden overslaan: te lange tijd tussen twee maaltijden kan voor hoofdpijn zorgen. Vooral het ontbijt overslaan is niet goed voor hoofdpijn. | Plan de maaltijden op vaste tijden. Eet ontbijt, een ochtendsnack, lunch, middag snack en avondeten. |
Slecht eten: geen gebalanceerde maaltijden eten op vaste tijden. | Een gebalanceerd voedingspatroon is belangrijk tegen hoofdpijn. Wilt u hier meer informatie over? Dan kunt u een afspraak maken bij een diëtist. |
Niet genoeg water drinken: niet genoeg water drinken, kan hoofdpijn erger maken. | Drink genoeg water. Zorg ervoor dat de plas een lichte en heldere kleur heeft. Voor tieners is dit na 8 glazen of 2 liter per dag. Is het warm weer of heeft uw kind gesport? Dan is het belangrijk om meer te drinken. |
Cafeïne: voedingsmiddelen waar cafeïne in zit kunnen in het begin helpen tegen hoofdpijn. Maar wanneer uw kind te vaak cafeïne gebruikt, kan het juist voor hoofdpijn zorgen. | Drink of eet geen voedingsmiddelen waar cafeïne in zit. Hieronder hebben we een lijst voor uw gemaakt. Af en toe kan uw kind medicijnen gebruiken waar cafeïne in zit tegen de hoofdpijn. Maar te vaak cafeïne gebruiken, raden wij af. |
Eten of voedingsadditieven: er zijn voedingsmiddelen die voor hoofdpijn kunnen zorgen. | Eet geen voedingsmiddelen die voor hoofdpijn kunnen zorgen. Hieronder hebben we een lijst voor u gemaakt. |
Voedingsmiddelen met cafeïne
- Koffie
- Cola
- Mountain Dew
- Andere vormen van frisdrank: kijk op het etiket om te zien of er cafeïne in zit
- Decafé drankjes: ook de decafé variant bevat vaak een klein beetje cafeïne
- Chocola
- Energydrank
Voedingsmiddelen die hoofdpijn triggeren
- Oude of harde kaas (zoals cheddar en parmezaan)
- Citrus vruchten (zoals sinaasappel en grapefruit)
- Chocolade
- Yoghurt
- Gefrituurd eten
- Bewerkt of gezouten vlees (zoals salami, bacon, peperoni en hot dogs)
- Voedingsmiddelen met zoetstoffen
- Alcohol
Andere triggers
Trigger | Wat kan uw kind doen |
Stress: stress of angst kunnen voor hoofdpijn zorgen. Dit kan gebeuren tijdens de stress of daarna. | Probeer de stress onder controle te krijgen. Manieren om dat te doen:
|
Reizen: door weg van huis te zijn, kunnen er veel factoren opspelen die zorgen voor hoofdpijn. Zo kan het bijvoorbeeld het eet- of slaappatroon veranderen. Dit zorgt weer voor stress en hoofdpijn. | Plan vooruit tijdens een reis. Zorg voor een slaap- of eetpatroon tijdens de reis. Zorg dat er genoeg eten en snacks zijn. |
Menstruatie (ongesteldheid): migraines komen vaker voor tijdens menstruaties. Ze ontstaan dan binnen 48 uur na het beginnen van de menstruatie. | Bespreek de behandelmethoden met de behandelaar. |
Als de hoofdpijn begint
We raden u en uw kind aan om een hoofdpijndagboek bij te houden. Laat uw kind opschrijven wanneer de hoofdpijn begint en hoe lang het duurt. Schrijf ook op wat de oorzaak of trigger zou kunnen zijn van de hoofdpijn. U krijgt een hoofdpijndagboek van uw behandelaar. Daarnaast kunt u het dagboek downloaden via deze link ‘ hoofdpijndagboek ’.
Meer informatie
Wanneer contact opnemen?
Neem contact op met uw behandelaar als:
- De hoofdpijn van uw kind erger wordt.
- De hoofdpijn vaker voorkomt.
- De hoofdpijn anders aanvoelt dan normaal.
- Het de ergste hoofdpijn is die uw kind ooit heeft gehad.
- Uw kind wakker wordt van de hoofdpijn.
- Uw kind een aanval heeft.
- Uw kind een stijve nek heeft met koorts.
- Uw kind niet meer goed kan bewegen, denken of reageren zoals normaal.
Andere informatie
- Een boek dat uitleg geeft over het ontstaan van migraine en hoe je hiermee om kan gaan is “Migraine van Madeleine” van Christine Kliphuis.
- Een boek dat kan helpen in het omgaan met chronische pijn en het begrijpen van pijn is “mijn beschermende brein” van Kitty Rumping en Ramona van Bakkum.
- Download een hoofdpijnapp op een telefoon of tablet, zoals bijvoorbeeld ‘Hoofdpijn Coach’ of ‘ Migraine Buddy’
Contact
Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact met ons op via:
- De Beterdichtbij app
- Pijnpoli.sophia@erasmusmc.nl
- (010) 703 60 20 – bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 – 14.30.
- (06) 501 551 89