Waarom fietsen tijdens dialyse?
Bescherming van uw hart
Dialyse heeft nadelige effecten op het hart. U heeft daardoor een verhoogde kans op hartfalen en overlijden.Door te fietsen tijdens dialyse beschermt u uw hart hiertegen. Het fietsen zorgt dat de effecten op het hart minder groot zijn. Dit blijkt uit onderzoek. Zo verkleint u uw kans op hartfalen. Dit geldt ook als u met een lage weerstand fietst.
Wat doet dialyse met het hart?
Bij veel dialysepatiënten wordt het hart na verloop van tijd dikker. Hierdoor kan het hart minder goed pompen. Ook raken het hart en de bloedvaten langzaam beschadigd. Dit komt onder andere door:- Schommelingen in bloeddruk tijdens dialyse
- Veranderingen in doorbloeding van het hart
Een betere conditie
Dialysepatienten hebben gemiddeld een slechtere lichamelijke conditie en een slechtere kwaliteit van leven dan leeftijdsgenoten. Veel dialysepatiënten zijn bijvoorbeeld vaker moe.Fietsen tijdens dialyse kan u hierbij helpen. Het fietsen tijdens dialyse zorgt voor:
- Opvangen van bloeddruk schommelingen
- een betere conditie
- minder vermoeidheid
Andere voordelen
Daarnaast kan fietsen tijdens dialyse zorgen voor:- minder last van krampen tijdens de dialyse
- het beter verwijderen van vocht en afvalstoffen
- het opvangen van schommelingen in bloeddruk
- een betere gezondheid in het algemeen
- afleiding en ontspanning tijdens de dialyse
Starten met fietsen
Hoe werkt het?
Wilt u fietsen tijdens dialyse? Geef dit dan aan bij de start van uw dialysesessie. U heeft geen toestemming nodig van een arts of verpleegkundig specialist om te starten met fietsen.We sluiten u eerst aan op de dialysemachine. Daarna sluiten we een fietswiel aan op uw stoel. Dit kan op elke dialysestoel.
Houding
Een goede houding tijdens het fietsen is belangrijk. Hieronder ziet u de juiste houding. We helpen u om een fijne houding te vinden.![]() | ![]() |
Bij het uittrappen (zorg voor een lichte buiging in uw knie) | Bij het intrekken van uw been |
Hoelang en hoe zwaar?
We adviseren u om tijdens elke dialysesessie minimaal 30 minuten rustig te fietsen. Doe dit in de eerste 2 uur van de sessie. U mag ook langer fietsen.Met een draaiknop kunt u de weerstand aanpassen. Zo maakt u het fietsen zwaarder of lichter.
Knop om het fietsen zwaarder of lichter te maken.
We bespreken met u wat voor u haalbaar is. Zo zorgen we samen dat u het fietsen vol kunt houden. Natuurlijk houden we hierbij rekening met wat u wil en wat u kan.
Fietsen met een shunt of dialysekatheter
U kunt ook fietsen met een shunt of dialysekatheter. U kunt alleen niet fietsen met een beenshunt of lieskatheter.Vragen?
Heeft u vragen of twijfels? Of wilt u meer weten over fietsen tijdens dialyse? Bespreek dit dan gerust met de nefroloog, verpleegkundig specialist of dialyseverpleegkundige.
Meer informatie?
Meer informatie over bewegen bij nierproblemen vindt u op:
https://www.nieren.nl/behandelingen-bij-nierproblemen/gezond-leven/tips-voor-sporten-en-bewegen-bij-nierproblemen
https://www.nvn.nl/activiteiten/terugblik-op-themadagen/niercaf%C3%A9-bewegen-hoe-krijg-ik-dat-voor-elkaar/
https://www.nieren.nl/behandelingen-bij-nierproblemen/gezond-leven/tips-voor-sporten-en-bewegen-bij-nierproblemen
https://www.nvn.nl/activiteiten/terugblik-op-themadagen/niercaf%C3%A9-bewegen-hoe-krijg-ik-dat-voor-elkaar/