Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Hart-scan bij inspanning

Onderzoek naar de doorbloeding van het hart

U krijgt binnenkort een hart-scan bij inspanning. Met deze scan kijken we hoe goed de doorbloeding van uw hart is. Dit onderzoek bestaat uit één of twee scans. Aan het einde van dag 1 bepalen we of de tweede scan nodig is. Deze is binnen 2 weken na dag 1. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF

Let op!

Kom op tijd
Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor u klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit zo snel mogelijk. Uw behandelend arts en de nucleair geneeskundige overleggen of het onderzoek door kan gaan.
Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.


Wat is een hart-scan bij inspanning?

Tijdens dit onderzoek kijken we met een radioactieve vloeistof hoe goed de doorbloeding van uw hart is. En welke plekken in het hart eventueel minder goed doorbloed zijn.

Voorbereiding

Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
  • Op de dag vóór het onderzoek mag u vanaf 20.00 geen koffie, thee, chocolade, cola, banaan of energiedrank meer eten of drinken. Dit geldt alleen voor dag 1. Voor dag 2 van het onderzoek mag u gewoon alles eten en drinken vooraf.
  • Op de eerste dag van het onderzoek mag u ’s morgens een licht ontbijt eten, zoals een beschuit met beleg en vruchtensap of water. Op de tweede dag van het onderzoek kunt u gewoon eten zoals u gewend bent.
  • Gebruikt u medicijnen? Bespreek met uw behandelend arts of u deze in mag nemen tijdens dit onderzoek.
  • Heeft u suikerziekte? U moet zich houden aan uw dieet. Medicijnen voor uw suikerziekte blijft u gewoon gebruiken.
  • Neem iets te eten en drinken mee als u naar de polikliniek komt. Tussen de inspanningstest en de scan moet u iets vets eten, bijvoorbeeld chocolade of een boterham met kaas.
  • Draag kleren die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Draag geen sieraden of piercings. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
  • Laat uw waardevolle spullen thuis.
  • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider moet tijdens de scan wachten in de wachtkamer. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Aankomst

Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek

Dag 1

Inspanningstest (locatie CB-206)We testen de doorbloeding van uw hart bij inspanning. We kunnen dit op twee manieren doen: met een fietsproef of met medicijnen. Uw cardioloog besluit op welke manier we dit onderzoek doen.

Fietsproef
  • U krijg een infuus in uw arm.
  • Daarna gaat u fietsen op een hometrainer. We maken het trappen steeds zwaarder.
  • Krijgt u klachten tijdens het fietsen? Vertel dit aan de arts die aanwezig is.
  • Tijdens het fietsen spuiten we de radioactieve vloeistof in via het infuus. Hiermee kunnen we uw hart in beeld brengen tijdens de scan later.
  • Hierna moet u 1 tot 1,5 uur wachten, zodat de radioactieve vloeistof kan inwerken.
  • Tijdens de wachttijd moet u iets vets eten, bijvoorbeeld chocolade of een boterham met kaas. U neemt dit zelf mee.
Medicijn-proef
  • U krijgt een infuus in uw arm.
  • U krijgt een medicijn ingespoten via het infuus. Dit medicijn bootst inspanning na.
  • Krijgt u klachten tijdens het onderzoek? Vertel dit aan de arts die aanwezig is.
  • Tijdens het onderzoek spuiten we de radioactieve vloeistof in via het infuus. Hiermee kunnen we uw hart in beeld brengen tijdens de scan later.
  • Hierna moet u 1 tot 1,5 uur wachten, zodat de radioactieve vloeistof kan inwerken.
  • Tijdens de wachttijd moet u iets vets eten, bijvoorbeeld chocolade of een boterham met kaas. U neemt dit zelf mee.
Scan
Ongeveer 1 tot 1,5 uur na de inspanningstest maken we een scan van uw hart. Blijf tijdens de scan goed stil liggen, ook als het bed verschuift. Tijdens de scan ligt u op een bed en draaien twee camera’s om u heen. Dit duurt 10 minuten. Daarna schuift het bed een stukje en maken we een tweede scan. Deze tweede scan heeft een lagere dosering straling dan de eerste scan.

Daarna mag u plaatsnemen in de wachtkamer. Een nucleair geneeskundige bekijkt de scan en beoordeelt of het nodig is om een rustscan (dag 2) te maken. Het beoordelen van de scan duurt ongeveer 45 minuten.

Is het bij u nodig om een rustscan te maken? Dan maken we hiervoor gelijk een afspraak. De rustscan is binnen 2 weken na de inspanningstest.

Hoe lang duurt het?

Het hele onderzoek op dag 1 duurt 3 tot 4 uur, inclusief wachttijd.

Dag 2

Rustscan
De nucleair geneeskundige heeft op dag 1 besloten of deze scan nodig is.
  • U gaat zitten in de toedienkamer.
  • We spuiten de radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm. Hiermee kunnen we uw hart in beeld brengen tijdens de scan later.
  • Hierna moet u 1 tot 2 uur wachten, zodat de radioactieve vloeistof kan inwerken.
  • Tijdens de wachttijd moet u iets vets eten, bijvoorbeeld chocolade of een boterham met kaas. U neemt dit zelf mee.
  • Na de wachttijd maken we een scan. Dit gaat op dezelfde manier als op dag 1.

Hoe lang duurt het?

Het hele onderzoek op dag 2 duurt 2 tot 3 uur, inclusief wachttijd.

Radioactiviteit

U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.


Na het onderzoek

Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden

Na het onderzoek bent u nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. U kunt in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen u aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Er kan radioactiviteit in uw melk zitten. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wilt u het melden bij de balie als u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan geven wij u een brief mee, waarin we uitleggen dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.


De uitslag

De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact

Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704