Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Insuline-tolerantie-test

Functietest endocrinologie

U krijgt binnenkort een insuline tolerantie test. Deze test vindt meestal plaats op de dagbehandeling. Soms wordt u voor de test kort opgenomen op de verpleegafdeling. Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist informeert u hier van tevoren over. Hier leest u meer over de voorbereiding op de test, de test zelf en wat u na de test kunt verwachten.

Download PDF

Doel van de test

Met deze test kijken we of uw hypofyse genoeg hormonen maakt. De hypofyse is een kliertje in de hersenen. De hypofyse geeft met hormonen een signaal door aan andere organen om (onder andere) de hormonen cortisol en groeihormoon te maken. Bij de test krijgt u een beetje insuline toegediend. Door de insuline wordt uw bloedsuikerspiegel lager. Normaal gesproken maakt uw lichaam dan meer cortisol en groeihormoon aan. Om te onderzoeken of dit gebeurt, meten we meerdere malen verschillende hormoon waardes in het bloed.

Voorbereiding voor de test

Nuchter

Voor deze test moet u nuchter zijn. U mag vanaf 24.00 uur ’s nachts voor de test niets meer eten of drinken. U mag ook niet meer roken.

Medicijnen

Medicijnen met corticosteroïden
Gebruikt u medicijnen (bijvoorbeeld tabletten, inhalators of neussprays) met corticosteroïden, zoals hydrocortison en prednison? Deze mag u vanaf een bepaalde tijd vóór de test niet meer gebruiken. Hoelang die tijd is, hoort u van uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Pas ná de test mag u de medicijnen weer gebruiken. Weet u niet zeker of uw medicijnen corticosteroïden bevatten? Vraag dit dan aan uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Medicijnen met oestrogeen
Gebruikt u medicijnen met oestrogeen, zoals bijvoorbeeld de anticonceptie pil of Nuvaring? Deze mag u vanaf een bepaalde tijd vóór de test niet meer gebruiken. Hoelang die tijd is, hoort u van uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Pas ná de test mag u de medicijnen weer gebruiken. Weet u niet zeker of uw medicijnen oestrogeen bevatten? Vraag dit dan aan uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Andere medicijnen
Gebruikt u nog andere medicijnen? Al uw medicijnen mag u in principe innemen met een slokje water, tenzij uw behandelend arts of verpleegkundig specialist anders met u heeft afgesproken.

Kleding

U kunt voor de zekerheid een extra setje kleding meenemen naar de test. Tijdens de test kunt u namelijk gaan zweten.

Vervoer

Na de test mag u niet autorijden. Zorg daarom voor vervangend vervoer naar huis.

Uitvoering van de test
De ochtend van de test wordt u opgenomen in het ziekenhuis. U krijgt dan een infuusnaald in uw arm. Via de infuusnaald spuiten we de insuline in. Daarnaast nemen we tijdens de test een paar keer bloed bij u af via de infuusnaald. Daarmee kijken we hoeveel cortisol en groeihormoon er in uw lichaam zit. Ook krijgt u tijdens de test regelmatig een vingerprik. Daarmee kijken we naar uw bloedsuiker waarde.

De meeste mensen ervaren een laag bloedsuikergehalte als niet prettig. U kunt bijvoorbeeld erg gaan zweten, slechter gaan zien, misselijk en/of minder alert worden. U kunt ook hartkloppingen krijgen. Dit is normaal bij een lage bloedsuiker. Daarom moet u tijdens de test op bed blijven liggen. Welke klachten en in welke mate deze optreden, verschilt per persoon. De verpleegkundige houdt u tijdens de test goed in de gaten. Als het nodig is, zullen we de test stoppen.

Tijdens de insuline tolerantie test moet u zich houden aan deze “leefregels”:
  • U moet nuchter zijn vanaf 24.00 uur tot na de laatste bloedafname. U krijgt na de laatste bloedafname minimaal twee glazen siroop en een maaltijd om uw bloedsuikergehalte weer op peil te brengen.
  • U blijft in bed vanaf het moment dat u in het ziekenhuis bent tot na de laatste bloedafname. U mag wel op de po-stoel of staand naast het bed urineren.
  • Tijdens de test mag u dagbehandeling of verpleegafdeling niet verlaten.

Hoe lang duurt de test?

De insuline tolerantie test duurt ongeveer 2 uur.

Bijwerkingen van de test

Tijdens de test kunt u veel zweten, hartkloppingen krijgen, u zwak voelen, duizelig worden en suf worden. Voelt u zich ineens niet lekker? Vertel dit dan aan de verpleegkundige. Het is mogelijk dat u zich de rest van de dag wat vermoeid blijft voelen.

Nazorg

Na de test bekijkt de arts of u tabletten hydrocortison nodig heeft tot de uitslag van de test bekend is. Hydrocortison heeft dezelfde werking als het bijnierschorshormoon cortisol.

Na de test mag u niet autorijden. Laat u daarom ophalen, of zorg voor een taxi naar huis.

Uitslag van de test

De uitslag van de insuline tolerantie test krijgt u tijdens een volgende afspraak op de polikliniek.

Contact

Afspraak verzetten

Kunt u niet naar de afspraak komen? Bel dan naar het dagbehandelcentrum of de verpleegafdeling om de afspraak te verzetten.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur op het volgende telefoonnummer:
  • Polikliniek Endocrinologie (010) 704 05 70
  • Dagbehandelcentrum (010) 703 27 55
  • Verpleegafdeling (010) 703 31 46