Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Intravitreale injectie

U heeft een netvliesaandoening, die we het beste kunnen behandelen met een injectie (prik) in uw oog. Dit noemen we een intravitreale injectie. Hier leest u informatie over de injectie en de behandeling.

Download PDF

Over een intravitreale injectie

Wat gaan we doen?

We geven u een injectie met een medicijn in het glasachtig lichaam van uw oog. Het glasachtig lichaam vult uw oogbol op. We spuiten het medicijn in het glasachtig lichaam, ongeveer in het midden van het oog. Het medicijn blijft daarna een lange tijd in uw oog. Daarom is er weinig medicijn nodig.

Wat is het doel?

We behandelen met de injectie uw netvliesaandoening. Het medicijn zorgt ervoor dat bloedvaten rustiger en stabieler worden. Hierdoor zit er minder vocht in het netvlies en kunt u beter blijven zien.

Welk medicijn krijg ik?

Er zijn meerdere soorten medicijnen. De oogarts bespreekt met u welk medicijn u krijgt. We verwachten dat dit medicijn het meeste effect heeft op uw aandoening.
afbeelding
Afbeelding 1. Onderdelen van het oog.
Afbeelding(en) gemaakt met BioRender.com


Voor de behandeling

Voorbereiding

  • Draag geen make-up op de dag van de injectie.
  • Draagt u contactlenzen? Doe deze dan van tevoren uit en draag uw bril naar de afspraak.
  • Krijgt u oogdruppels voorgeschreven van uw oogarts? Ga daar dan gewoon mee door. Ook op de dag van de injectie.


  • Neem een zonnebril mee. Na de afspraak kan uw oog geïrriteerd zijn. Hierdoor kunt u het prettig vinden om een zonnebril te dragen.
Vertel het aan de doktersassistent of arts als:
  • u een oogontsteking heeft
  • uw oog rood en pijnlijk is
  • er vuil uit uw oog komt
  • u zwanger bent of zwanger denkt te zijn
  • u een jodium allergie heeft
Belangrijk: u kunt na afloop niet zelf autorijden. Bij het bezoek aan de oogarts krijgt u oogdruppels. Door de druppels worden uw pupillen wijd. Hierdoor ziet u wazig. Daarom raden we u aan om tijdens de eerste afspraak iemand mee te nemen. De afspraken daarna raden wij aan ook iemand mee te nemen, maar dit is niet verplicht.

Moet ik nuchter zijn?

U hoeft niet nuchter te zijn voor deze behandeling. Dit betekent dat u gewoon mag eten en drinken.

Tijdens de behandeling

Verloop van de behandeling

U krijgt voor de injectie een aantal oogdruppels. Dit zijn verdovende oogdruppels en jodium oogdruppels. Dit doen wij om uw oog schoon te maken. Als u een jodium allergie heeft, krijgt u andere oogdruppels. We geven u deze druppels in de wachtkamer.

Na de oogdruppels roepen wij u na enige tijd binnen. U neemt plaats in de behandelstoel. De stoel gaat achterover. Hierdoor komt u te liggen. Wij controleren nog een keer uw naam, geboortedatum en om welk oog het gaat. Dan krijgt u nog een verdovende oogdruppel. Daarna poetsen wij uw oog en oogleden schoon. Dit doen we om infectie te voorkomen. De oogarts plaatst een doek met een gat over uw oog. We spreiden uw oogleden met een ooglidspreider. Hierdoor blijft uw oogleden open staan en kan u niet knipperen.

Met een passer markeert de oogarts de plek van de injectie. Hiermee controleert de oogarts ook gelijk of uw oog goed verdoofd is. U krijgt nog een jodium oogdruppel. Daarna krijgt u de injectie. U voelt een kleine prik. U kan het medicijn in uw oog zien lopen. Ook ziet u even wazig. De injectie kunt u vergelijken met een bloedafname: u voelt even een prik, maar meer ook niet. Na de injectie krijgt u ooggel in uw oog. Daarna mag de ooglidspreider eruit. Wij maken uw oogleden schoon en dan kunt u naar huis.

afbeelding
Afbeelding 2. De injectie in uw oog.
Afbeelding(en) gemaakt met BioRender.com


Na de behandeling

Leefregels

  • Wrijf na de behandeling een aantal uur niet in uw oog.
  • De volgende dag mogen uw contactlezen weer in.

Prikschema

Na de eerste injectie krijgt u een prikschema. We vertellen u wanneer u weer injecties krijgt. Dit prikschema verschilt per persoon. Als u meerdere injecties krijgt, plannen we soms ook een oogscan in. Dit doen we om het netvlies in de gaten te houden.

Controles

U krijgt een controleafspraak bij de oogarts. Hier bespreekt de arts hoe het gaat en kan u al uw vragen stellen. Wij raden aan iemand mee te nemen naar de afspraak. Zo kunt u samen de informatie onthouden.

Bijwerkingen en complicaties

Wat zijn mogelijke bijwerkingen en complicaties?

Oogproblemen na een injectie zijn zeldzaam. Dit gebeurt bij minder dan 1 op 1000 injecties. U kunt last krijgen van de volgende bijwerkingen:

  • Het kan zijn dat u na afloop een zwarte vlek of stip ziet. Dit is normaal en verdwijnt binnen twee dagen.
  • Uw oog kan na de verdoving stroef aanvoelen. U kan het gevoel hebben dat er een korrel zand in uw oog zit. Dit gaat vanzelf over. Wrijf niet in uw oog.
  • U kunt een rood oog hebben als de oogarts een bloedvaatje raakt. Dit kan geen kwaad en is ook niet pijnlijk. U hoeft dan geen contact op te nemen.

Contact

Wanneer moet u contact opnemen?

Om grote problemen te voorkomen, moeten we ze op tijd behandelen. Neem daarom contact op, als u last heeft van al deze problemen tegelijk:
  • u ziet ineens veel slechter
  • u heeft veel pijn aan uw oog
  • uw hele oog ziet rood
Deze problemen samen kunnen een infectie zijn. Dit moet de arts snel behandelen.

Hoe kunt u contact opnemen?

Voor vragen over de behandeling kan u contact opnemen met uw oogarts. Voor vragen over de afspraken neemt u contact op met de doktersassistenten.

Van maandag tot en met vrijdag:
  • Oogarts en doktersassistenten(010) 704 01 35
  • Spoed bij klachten na injectie (010) 704 0 704 (vraag naar de aanwezige oogarts)