Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Plaatsen van goudmarkers voor bestralingen van de prostaat

Binnenkort start u met bestralingen van de prostaat. Hiervoor plaatsen we goudmarkers in de prostaat. Met die goudmarkers kunnen we bij de bestralingen heel goed bepalen waar de prostaat zich bevindt. Hierdoor komt er minder bestraling in de blaas, darmen en omliggend weefsel en heeft u minder last van bijwerkingen.

Download PDF

Voorbereiding

Antibiotica

Tijdens of na uw bezoek op de polikliniek bij uw radiotherapeut (bestralingsarts) heeft u een recept voor antibiotica gekregen. U moet deze antibiotica innemen voor de implantatie.
  • 1 uur voor de implantatie: 500 mg ciprofloxacine
  • 6 uur na de implantatie: 500 mg ciprofloxacine
Het type antbiotica of de duur ervan kan afwijken bij allergie/ontsteking na biopten.

Bloedverdunners

Van uw radiotherapeut heeft u gehoord of en hoelang u uw bloedverdunners moet staken. Als u Ascal of Carbasalaatcalcium als bloedverdunners gebruikt, dan mag u deze gewoon blijven gebruiken.

Heeft u niet besproken hoe of hoe lang deze te staken of gebruikt u (sinds kort) andere bloedverdunners, neem dan contact op met uw radiotherapeut.

Blaas

Het is belangrijk dat u naar de afspraak komt met een gevulde blaas. Volg daarvoor 1 uur voor de afspraak de volgende stappen:
  1. Ga naar het toilet om te plassen.
  2. Drink direct hierna 2 of 3 glazen water.
  3. Ga hierna niet meer naar het toilet tot na de afspraak.
Lukt het u niet om uw plas 1 uur op te houden? Probeer dan te kijken of het lukt om 30 minuten op te houden.

afbeelding

De behandeling

We hebben een afspraak voor u gemaakt op de functiekamer Oncologie in het Erasmus MC, locatie: Rotterdam centrum, ingang Zimmermanweg. U moet zich melden bij de aanmeldzuil. De plaatsing van de goudmarkers wordt meestal gedaan door een uroloog van het Erasmus MC. Met behulp van twee naalden worden de markers via de huid, tussen de anus en het scrotum onder echogeleiding, ingebracht. Deze procedure duurt 15 tot 30 minuten.

Voor deze behandeling krijgt u een plaatselijke verdoving.

U kunt zelf naar het ziekenhuis komen, maar het advies is om iemand mee te nemen. Ook is het raadzaam om na de procedure nog even 5-10 minuten te zitten, bijvoorbeeld in de wachtkamer, voordat u de reis naar huis maakt.

Bijwerkingen

De implantatie van goudmarkers in de prostaat kan deze bijwerkingen geven:
  • Tot een week na de implantatie kunt u bloed bij de urine hebben. Als u hier last van heeft, zorg er dan voor dat u genoeg drinkt.
  • Tot een maand na de implantatie kunt u bloed bij de zaadlozing hebben.

Wanneer contact opnemen?

Twijfelt u ergens over? Bijvoorbeeld over of u uw bloedverdunners wel mag innemen? Of over de antibiotica? Of lukt het niet om u aan de voorbereiding te houden? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u koorts vanaf 38,5 graden binnen een week na de implantatie? Neem dan meteen contact op met uw radiotherapeut.


Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:




Heeft u nog vragen?

Bent u bij ons onder behandeling en heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over bijwerkingen, over de bestralingsbehandeling of medische vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van uw behandelende radiotherapeut.

Tijdens uw bezoek aan onze afdeling kunt u de vragen ook stellen aan uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiotherapeutisch laborant.

Contact

De afdeling radiotherapie is bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

Tijdens kantooruren:
  • (010) 704 13 14 (algemeen secretariaat radiotherapie)
Afspraak plannen:
  • (010) 704 15 38 (patiëntenplanning radiotherapie)
Met dringende vragen buiten kantoortijden neemt u contact op via het algemene telefoonnummer en vraagt u naar de dienstdoende radiotherapeut.
  • (010) 704 0 704