Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Totale lichaamsbestraling

Lage bestralingsdosis (mini TBI)

U krijgt een stamceltransplantatie. Om uw lichaam daarop voor te bereiden, krijgt u een totale lichaamsbestraling (TBI= Total Body Irradiation). Dit is een ingrijpende behandeling. Hier leest u waarom u deze behandeling krijgt, hoe u zich kunt voorbereiden en wat er gaat gebeuren. Ook leest u welke bijwerkingen u kunt krijgen.

Download PDF

Waarom totale lichaamsbestraling?

Totale lichaamsbestraling is een belangrijk onderdeel van een stamceltransplantatie. Met deze bestraling onderdrukken we uw eigen afweersysteem. Hierdoor zal uw lichaam na de transplantatie de donorstamcellen minder aanvallen.

Afspraak voor informatie

U krijgt een afspraak bij de radiotherapeut op de afdeling Radiotherapie. Daar krijgt u uitleg over het doel, de procedure en de mogelijke bijwerkingen van de bestraling.

Voorbereiding thuis

Iemand meenemen

U mag iemand meenemen naar de bestralingsafdeling, bijvoorbeeld uw partner of een familielid. Deze persoon mag bij u blijven tot we beginnen met de voorbereidingen. Hij/zij kan dan op de afdeling wachten tot u klaar bent met de bestraling.

Warme kleding

In de bestralingsruimte is het vrij koel. Dat is nodig voor het bestralingstoestel. Kleed u daarom warm aan. Let wel op dat er geen metaal in uw kleding zit.
Trek daarom het volgende aan:
  • een warme loszittende (trainings)broek (zonder ritssluiting en zonder metaal)
  • een ruim zittend shirt of trui met lange mouwen (zonder metaal)
  • sokken
Tijdens de bestraling kunnen we een deken over u heen leggen als u wilt.

Eigen muziek uitkiezen

Tijdens de bestraling ligt u een lange tijd alleen. Het kan prettig zijn om naar muziek te luisteren. U kunt zelf een radiostation kiezen. U kunt geen oortelefoon dragen.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Als voorbereiding van deze bestraling willen we weten hoe groot de doorsnede van uw buik is. Deze meting doen we meestal aansluiten op een polikliniekbezoek bij de radiotherapeut. We meten dit met een soort passer en kost slechts enkele minuten tijd.

De bestraling

U krijgt een lage dosis totale lichaamsbestraling. Dit geven we meestal op één dag. Soms krijgt u de bestraling twee dagen achter elkaar.
Bestralingsruimte
De bestralingsruimte

We brengen u naar de bestralingsruimte. Daar gaat u op het speciale bestralingsbed liggen. We helpen u om in de juiste houding te liggen. U krijgt de bestraling deels terwijl u op uw linkerzij ligt. En deels terwijl u op uw rechterzij ligt.

Als u goed ligt, is het belangrijk dat u stil blijft liggen tot de bestraling afgelopen is. We vertellen u precies wanneer dit is. Wij verlaten dan de ruimte. Daarna start de bestraling. U voelt hier niets van.

Wij kunnen u zien met een camera, en houden u altijd in de gaten. We kunnen u ook horen en met u praten via een intercom.

Bestralingsbed totale lichaamsbestraling
Bestralingsbed
De laborant houdt u in de gaten vanuit de bedieningsruimte

De laborant houdt u in de gaten vanuit de bedieningsruimte


Hoe lang duurt de bestraling?

De bestraling duurt ongeveer 10 minuten per zijde van uw lichaam.

Het behandelteam
In ons team werken verschillende zorgverleners samen, zoals dokters, laboranten en verpleegkundigen. Dat heet een multidisciplinair behandelteam. Omdat iedereen zijn eigen specialiteit heeft, kunnen we u de beste zorg geven. Er werken zowel mannen als vrouwen in ons team. U krijgt de zorgverlener die op dat moment beschikbaar is en die goed op de hoogte is van uw behandeling of onderzoek.


Na de bestraling

Na de bestraling, brengen we u terug naar de verpleegafdeling.

Bijwerkingen

Het doel van de bestraling is om beenmergfunctie te verminderen. Hierdoor verzwakt uw afweer. Verder zult u weinig bijwerkingen krijgen. U kunt wel een paar dagen (een beetje) misselijk zijn na de bestraling.

Lange termijn

Sommige mensen krijgen een aantal jaar na deze bestraling staar. Dat is een vertroebeling van de ooglens, waardoor u minder scherp kunt zien. Dit kunnen we verhelpen met een operatie.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel deze dan aan uw radiotherapeut, behandelend hematoloog of specialistisch verpleegkundige.