Over het tyramine beperkt dieet
Wat zijn MAO-remmers?
MAO-remmers zijn medicijnen voor de behandeling van een ernstige depressie. Het remt de werking van het MAO (MonoAmineOxidase) enzym. Dit enzym is een stofje dat neurotransmitters afbreekt. Neurotransmitters zijn stoffen zoals serotonine, dopamine en noradrenaline. Deze stoffen zijn belangrijk voor uw stemming. Door het remmen van MAO, worden er minder neurotransmitters afgebroken. Hierdoor stijgt de hoeveelheid dopamine, serotonine en noradrenaline in uw hersenen. Daardoor zou uw stemming kunnen verbeteren.
Wat is tyramine?
MAO breekt tyramine ook af. Dit is een stofje dat in uw voeding zit. Als de werking van MAO wordt geremd door een MAO-remmer, kan MAO tyramine niet meer afbreken. Hierdoor blijft er te veel tyramine in uw bloed zitten.


Waarom is te veel tyramine gevaarlijk?
Door te veel tyramine in uw bloed kan uw bloeddruk plotseling erg hoog worden. In zeldzame gevallen kan dit voor schade aan uw organen of een hersensbloeding zorgen. U kunt dit voorkomen door u aan het dieet te houden.
Waar zit tyramine in?
Tyramine zit van nature in voeding. Bacteriën in uw voeding maken tyramine van eiwitten.
In verse producten zit weinig tyramine. Hoe langer voeding bewaard blijft, hoe meer tyramine er in zit. De bacteriën hebben dan meer tijd om tyramine te maken. Het is dus belangrijk dat u erop let dat u uw eten goed in de koelkast bewaart en niet te lang bewaart.
De hoeveelheid tyramine neemt ook toe als producten worden bewerkt. Bijvoorbeeld door ze te drogen of te roken of in het zuur te leggen.
In verse producten zit weinig tyramine. Hoe langer voeding bewaard blijft, hoe meer tyramine er in zit. De bacteriën hebben dan meer tijd om tyramine te maken. Het is dus belangrijk dat u erop let dat u uw eten goed in de koelkast bewaart en niet te lang bewaart.
De hoeveelheid tyramine neemt ook toe als producten worden bewerkt. Bijvoorbeeld door ze te drogen of te roken of in het zuur te leggen.
Adviezen
Variatielijst
Hieronder vindt u een lijst met producten die u wel mag eten, niet mag eten en waar u een klein beetje van mag eten. U mag per dag maximaal 1 product eten uit de lijst ‘wat u beperkt mag eten (2e kolom). Deze lijst noemen we de variatielijst. Het is belangrijk dat u zich aan de variatielijst houdt.
Algemene adviezen
- Ingrediënten controleren: kijk altijd naar de ingrediënten van de producten die u koopt. Deze staan op de etiketten. Controleer of er geen producten in zitten die u niet mag eten bij het dieet.
- Staan de ingrediënten achter elkaar in een lange lijst? De ingrediënten die als eerst genoemd worden, zitten het meeste in het product.
- Temperatuur van de koelkast: de temperatuur van uw koelkast mag niet boven de 7 graden Celsius komen. Zet de temperatuur van uw koelkast het liefst op 4 tot 7 graden. U kunt de temperatuur van uw koelkast controleren met een koelkast-thermometer. Controleer de temperatuur regelmatig.
- Temperatuur van de vriezer: zet uw vriezer op een temperatuur van -18 graden Celsius. Dit is volgens de richtlijnen van het voedingscentrum.
- Verse producten: koop verse producten en bewaar deze koel. Bewaar het eten zo kort mogelijk en eet het snel op. Zo blijft het tyramine gehalte zo laag mogelijk.
- Houdbaarheidsdatum: er zijn twee begrippen die wat zeggen over de houdbaarheid van voeding. Het is belangrijk dat u het verschil weet:
- Te gebruiken tot (TGT): dit staat op producten die snel bederven. Bijvoorbeeld op melk, vleeswaren en gebak. Het is belangrijk dat u deze producten niet meer eet na de datum.
- Ten minste houdbaar tot (THT): dit staat op producten die langer houdbaar zijn. De maker van de producten geeft met de datum aan tot wanneer de kwaliteit van de producten zeker goed is. Het is verstandig om deze datum aan te houden.
- Producten openen: heeft u de verpakking van melkproducten of vleesproducten geopend? Dan kunt u ze niet meer eten tot de TGT datum. Melkproducten zijn na openen nog 3 dagen houdbaar in de koelkast. Dit geldt ook voor koffiemelk. Vleesproducten zijn dat 4 dagen.
- Ontdooien: ontdooi bevroren vlees, vis en kip in de koelkast of magnetron. Bereid ze direct na het ontdooien.
- Eieren: bewaar eieren in de doos op een koude plek (4-12 graden Celsius). Eet de eieren niet meer na de TGT-datum.
- Gerechten bewaren: wilt u bereide gerechten bewaren? Koel ze dan snel af in de koelkast of de vriezer. Bewaar vlees, vis, kip, ei en soep maximaal 24 uur in de koelkast. In de vriezer kunt u eten langer bewaren.
- Overgevoeligheid: producten zoals chocola, schaal- en schelpdieren, inktvis en alcohol kunnen een overgevoeligheids-reactie veroorzaken. U kunt hier bijvoorbeeld hoofdpijn van krijgen. Merkt u dat u dit heeft? Eet deze producten dan niet.
- Sauzen: sauzen zoals mayonaise, ketchup en ketjap kunt u tot de houdbaarheidsdatum in de koelkast bewaren.
- Uit eten of vakantie: gaat u uiteten? Of op vakantie naar een exotische bestemming? Vraag dan uw diëtist om advies of kijk op www.dalecopharma.nl voor meer informatie.
Variatielijst
Kaas
Kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk of ongepasteuriseerde melk. Pasteuriseren is verhitten tot 72 graden Celsius, zodat de bacteriën worden gedood. Zonder bacteriën zit er ook minder tyramine in de kaas. U mag daarom wel gepasteuriseerde kaas eten en geen ongepasteuriseerde kaas. Bij kaas dat gemaakt is van ongepasteuriseerde melk staat er ‘rauwmelke kaas’ of ‘lait cru’ op de verpakking. De meeste Hollandse kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Koop kaas alleen als het in de fabriek verpakt is. Eet kaas niet meer na de THT (tenminste houdbaar tot) datum. Heeft u de kaas open gemaakt? Bewaar het dan niet langer dan 2 weken in de koelkast. Ook als de THT-datum dan nog niet verlopen is.
Jonge gesmolten kaas kunt u eten. Voor bijvoorbeeld op een tosti of in een ovenschotel.
Koop kaas alleen als het in de fabriek verpakt is. Eet kaas niet meer na de THT (tenminste houdbaar tot) datum. Heeft u de kaas open gemaakt? Bewaar het dan niet langer dan 2 weken in de koelkast. Ook als de THT-datum dan nog niet verlopen is.
Jonge gesmolten kaas kunt u eten. Voor bijvoorbeeld op een tosti of in een ovenschotel.
Wat mag u wel eten | Wat mag u beperkt eten | Wat mag u niet eten |
Jonge kaas
| Max. 2 plakken = 40 gram van Hollandse kazen :
In plaats van 1 plak kaas kunt u max. 10 gram (1 eetlepel) nemen van:
|
Buitenlandse kaas, zoals:
|
Vlees, vleesvervangers, vis en ei
Het tyramine gehalte in eiwitrijke producten zoals vlees, vleesvervanger, vleeswaren, kip en ei kan bij lang(er) bewaren door bacteriën toenemen. Het is daarom belangrijk om deze producten in de koelkast te bewaren. En om ze niet te lang te bewaren. Rauwe producten bederven snel als u ze bewaart bij een temperatuur van boven de 4 graden Celsius.
Vlees en vis kunnen gestoomd of gerookt worden. Dit gebeurt bij een temperatuur tussen de 30 en 70 graden Celsius. Bij deze temperaturen kunnen bacteriën goed groeien. Daarom zit er ook veel tyramine in deze producten. Producten die u niet mag eten:
Vlees en vis kunnen gestoomd of gerookt worden. Dit gebeurt bij een temperatuur tussen de 30 en 70 graden Celsius. Bij deze temperaturen kunnen bacteriën goed groeien. Daarom zit er ook veel tyramine in deze producten. Producten die u niet mag eten:
- Als er op de verpakking staat dat iets gerookt of gestoomd is.
- Als er op de verpakking staat dat iets gemaakt is in een rookoven.
- Als ‘rook’ als ingrediënt op de verpakking staat.
Wat mag u wel eten | Wat mag u beperkt eten | Wat mag u niet eten |
Vlees
Vlees - uitsluitend in fabrieksverpakking:
Vleesvervangers
| Vlees
Vis
| Vlees
Vis
|
Sojaproducten of gefermenteerde sauzen
Fermenteren is het veranderen van een product door bacteriën, gisten of schimmels. Deze micro-organismen kunnen het eiwit uit de producten omzetten in tyramine, waardoor deze gefermenteerde producten niet onbeperkt gegeten kunnen worden. De manier waarop producten worden gemaakt, bepaalt of u ze wel of niet kunt eten. Hieronder ziet u wat u wel en niet kunt eten.
Gaat u naar een Oosters restaurant? Vraag dan of er ketjap of andere Oosterse sauzen in het eten zitten, die u niet mag eten.
Gaat u naar een Oosters restaurant? Vraag dan of er ketjap of andere Oosterse sauzen in het eten zitten, die u niet mag eten.
Wat mag u wel eten | Wat mag u beperkt eten | Wat mag u niet eten |
|
|
|
Groente en fruit
In verse groente en fruit zit nauwelijks tyramine. U kunt alles hiervan eten, behalve zuurkool. Zuurkool wordt gemaakt door witte kool 6 weken lang fermenteren met bacteriën. Hierdoor zit er wel tyramine in zuurkool. Ook de peul van de tuinboom mag u niet eten. Deze peul wordt wel eens gebruikt in de mediterrane keuken.
Wat mag u wel eten | Wat mag u beperkt eten | Wat mag u niet eten |
|
|
Dranken en dranken met alcohol
- Drink geen thee waar gezondheidsclaims op staan. Op sommige theesoorten staat bijvoorbeeld ‘goed voor de bloeddruk’, ‘goed voor de stofwisseling’, ‘om af te vallen’, etc. We weten niet precies wat er in deze thee zit. Daarom raden we u aan om deze niet te drinken.
- U mag geen zelfgemaakte advocaat (kunt u bijvoorbeeld kopen in landwinkels) of tokkelroom drinken. Hier kunnen rauwe eieren in zitten.
- In zware biersoorten en Belgisch bier zit vaak extra gist. In gist zit veel tyramine. U mag deze daarom niet drinken.
- Mousserende wijnen, bijvoorbeeld champagne en prosecco zijn gemaakt met meer gist. Daarom zit er meer tyramine in. U mag dit met mate drinken.
- Het effect van alcohol wordt versterkt door MAO-remmers. Drink daarom geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag (volgens richtlijn Goede Voeding Gezondheidsraad 2015).
Wat mag u wel drinken | Wat mag u beperkt drinken | Wat mag u niet drinken |
|
|
|
Nagerechten
- In alle zuivelproducten die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk zit geen tyramine, als ze gekoeld bewaard en vers zijn. Dan mag u ze eten.
- U kunt geen nagerechten eten waar rauwe ei in zit. Dit zit bijvoorbeeld in tiramisu.
Wat u wel mag eten | Wat u beperkt mag eten | Wat u niet mag eten |
|
|
|
Producten met gist
In gist zit veel tyramine. In producten waar pure gist aan wordt toegevoegd zit daarom ook veel tyramine. Als gist wordt gebruikt in de bereiding, is de gist omgezet. U mag die producten daarom wel eten. Dit zijn producten zoals brood, taart en oliebollen.
In reformproducten kan ook gist zitten. U moet bij deze producten daarom goed op het etiket kijken.
Gistextract is een stof die de smaak van voedingsmiddelen versterkt. Als dit in voeding zit, is er maar een klein beetje gebruikt. Het wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd aan bijvoorbeeld soepen. U mag het daarom wel eten.
In reformproducten kan ook gist zitten. U moet bij deze producten daarom goed op het etiket kijken.
Gistextract is een stof die de smaak van voedingsmiddelen versterkt. Als dit in voeding zit, is er maar een klein beetje gebruikt. Het wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd aan bijvoorbeeld soepen. U mag het daarom wel eten.
Wat mag u wel eten | Wat mag u beperkt eten | Wat mag u niet eten |
Gist gebruikt voor de bereiding van, bijvoorbeeld:
| Producten die pure gist bevatten.
|
Eenpansgerechten, gekoelde maaltijden en uit eten gaan
Eenpansgerechten, zoals stamppotten en nasi, en gekoelde maaltijden mag u eten. Let er wel op dat als u de maaltijden meeneemt naar huis vanuit de winkel, dat de temperatuur onder de 10 graden Celsius blijft. Gebruik hiervoor een koeltas in de zomer. Doe de producten direct in de koelkast als u thuiskomt. Eet alles op voordat de TGT (te gebruiken tot) datum voorbij is.
Wat mag u wel eten | Wat mag u beperkt eten | Wat mag u niet eten |
Eenpansgerechten die geen producten bevatten uit de kolom ‘wat u niet mag eten’. En niet te veel van de producten die in de ‘wat u beperkt mag eten’ kolom staan. | Eenpansgerechten, pizza, pasta en gekoelde maaltijden, waar meer dan 20 gram kaas in zit. Of waar buitenlandse kaassoorten, of gerookte ham of salami in zit.
|
Overig
We raden u af om sportvoeding (zoals eiwitshakes) te drinken. Hier zitten namelijk stoffen in zoals tyrosine waaruit tyramine wordt gevormd.
*) Bij een aangetoond tekort aan vitamines of door een medische reden, zoals een maagverkleiningsoperatie of een resorptiestoornis, mag uw arts of psychiater een hogere dosis voorschrijven.
Vitamine D suppletie volgens advies gezondheidsraad. Afhankelijk van de dosis kan Vitamine D eenmaal per dag, week, maand, of kwartaal worden voorgeschreven.
Wat mag u wel eten | Wat mag u beperkt eten | Wat mag u niet eten |
Broodbeleg:
Producten met Probiotica
| Overig:
| Broodbeleg:
Reformartikelen zoals ginseng producten, St. Janskruid .
|
*) Bij een aangetoond tekort aan vitamines of door een medische reden, zoals een maagverkleiningsoperatie of een resorptiestoornis, mag uw arts of psychiater een hogere dosis voorschrijven.
Vitamine D suppletie volgens advies gezondheidsraad. Afhankelijk van de dosis kan Vitamine D eenmaal per dag, week, maand, of kwartaal worden voorgeschreven.
Meer informatie
Wanneer contact opnemen?
Neem contact op met uw arts als u:
- Ernstige of vreemde verschijnselen bij uzelf opmerkt. Bijvoorbeeld:
- Een hele erge hoofdpijn
- Stijve nek
- Erge onrust
- Misselijkheid en braken
Andere arts of tandarts
Gaat u naar een andere arts of een tandarts? Vertel dan dat u MAO-remmers gebruikt. Deze medicijnen kunnen namelijk gevaarlijk zijn in combinatie met andere medicijnen. Neem daarom geen andere medicijnen dan de medicijnen die uw arts voorschrijft.
Andere medicijnen of alternatieve middelen
Wilt u zelf medicijnen slikken of alternatieve middelen gebruiken, die niet voorgeschreven zijn door een arts? Bijvoorbeeld homeopathische middelen? Overlegt dit altijd met uw arts. Het kan namelijk zijn dat deze middelen in combinatie met MAO-remmers gevaarlijk zijn.
Stoppen met het dieet
Stopt u met het slikken van MAO-remmers? Dan moet u zich toch nog 14 dagen aan dit dieet houden. Het duurt namelijk even voordat de enzymactiviteit weer op niveau is.
Contact
Hier komt de vaste tekst met de contactgegevens van de afdeling diëtetiek.
Bron
Daleco Pharma in samenwerking met diëtetiek ParnassiaBavoGroep (November 2022)