Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Tyramine beperkt dieet

Bij het slikken van MAO-remmers

U slikt MAO-remmers. Dit zijn medicijnen tegen een depressie. Een bijwerking van het medicijn is dat er te veel tyramine in uw bloed zit. Dit is niet goed voor uw lichaam, omdat het kan zorgen voor een te hoge bloeddruk. Daarom moet u bij het slikken van MAO-remmers ook een dieet volgen waarbij u niet te veel tyramine eet. Hier leggen we u uit hoe u dat doet.

Download PDF

Over het tyramine beperkt dieet

Wat zijn MAO-remmers?

MAO-remmers zijn medicijnen voor de behandeling van een ernstige depressie. Het remt de werking van het MAO (MonoAmineOxidase) enzym. Dit enzym is een stofje dat neurotransmitters afbreekt. Neurotransmitters zijn stoffen zoals serotonine, dopamine en noradrenaline. Deze stoffen zijn belangrijk voor uw stemming. Door het remmen van MAO, worden er minder neurotransmitters afgebroken. Hierdoor stijgt de hoeveelheid dopamine, serotonine en noradrenaline in uw hersenen. Daardoor zou uw stemming kunnen verbeteren.

Wat is tyramine?

MAO breekt tyramine ook af. Dit is een stofje dat in uw voeding zit. Als de werking van MAO wordt geremd door een MAO-remmer, kan MAO tyramine niet meer afbreken. Hierdoor blijft er te veel tyramine in uw bloed zitten.

afb

Waarom is te veel tyramine gevaarlijk?

Door te veel tyramine in uw bloed kan uw bloeddruk plotseling erg hoog worden. In zeldzame gevallen kan dit voor schade aan uw organen of een hersensbloeding zorgen. U kunt dit voorkomen door u aan het dieet te houden.


Waar zit tyramine in?

Tyramine zit van nature in voeding. Bacteriën in uw voeding maken tyramine van eiwitten.

In verse producten zit weinig tyramine. Hoe langer voeding bewaard blijft, hoe meer tyramine er in zit. De bacteriën hebben dan meer tijd om tyramine te maken. Het is dus belangrijk dat u erop let dat u uw eten goed in de koelkast bewaart en niet te lang bewaart.

De hoeveelheid tyramine neemt ook toe als producten worden bewerkt. Bijvoorbeeld door ze te drogen of te roken of in het zuur te leggen.

Adviezen

Variatielijst

Hieronder vindt u een lijst met producten die u wel mag eten, niet mag eten en waar u een klein beetje van mag eten. U mag per dag maximaal 1 product eten uit de lijst ‘wat u beperkt mag eten (2e kolom). Deze lijst noemen we de variatielijst. Het is belangrijk dat u zich aan de variatielijst houdt.

Algemene adviezen

  • Ingrediënten controleren: kijk altijd naar de ingrediënten van de producten die u koopt. Deze staan op de etiketten. Controleer of er geen producten in zitten die u niet mag eten bij het dieet.
    • Staan de ingrediënten achter elkaar in een lange lijst? De ingrediënten die als eerst genoemd worden, zitten het meeste in het product.
  • Temperatuur van de koelkast: de temperatuur van uw koelkast mag niet boven de 7 graden Celsius komen. Zet de temperatuur van uw koelkast het liefst op 4 tot 7 graden. U kunt de temperatuur van uw koelkast controleren met een koelkast-thermometer. Controleer de temperatuur regelmatig.
  • Temperatuur van de vriezer: zet uw vriezer op een temperatuur van -18 graden Celsius. Dit is volgens de richtlijnen van het voedingscentrum.
  • Verse producten: koop verse producten en bewaar deze koel. Bewaar het eten zo kort mogelijk en eet het snel op. Zo blijft het tyramine gehalte zo laag mogelijk.
  • Houdbaarheidsdatum: er zijn twee begrippen die wat zeggen over de houdbaarheid van voeding. Het is belangrijk dat u het verschil weet:
  • Te gebruiken tot (TGT): dit staat op producten die snel bederven. Bijvoorbeeld op melk, vleeswaren en gebak. Het is belangrijk dat u deze producten niet meer eet na de datum.
  • Ten minste houdbaar tot (THT): dit staat op producten die langer houdbaar zijn. De maker van de producten geeft met de datum aan tot wanneer de kwaliteit van de producten zeker goed is. Het is verstandig om deze datum aan te houden.
  • Producten openen: heeft u de verpakking van melkproducten of vleesproducten geopend? Dan kunt u ze niet meer eten tot de TGT datum. Melkproducten zijn na openen nog 3 dagen houdbaar in de koelkast. Dit geldt ook voor koffiemelk. Vleesproducten zijn dat 4 dagen.
  • Ontdooien: ontdooi bevroren vlees, vis en kip in de koelkast of magnetron. Bereid ze direct na het ontdooien.
  • Eieren: bewaar eieren in de doos op een koude plek (4-12 graden Celsius). Eet de eieren niet meer na de TGT-datum.


  • Gerechten bewaren: wilt u bereide gerechten bewaren? Koel ze dan snel af in de koelkast of de vriezer. Bewaar vlees, vis, kip, ei en soep maximaal 24 uur in de koelkast. In de vriezer kunt u eten langer bewaren.
  • Overgevoeligheid: producten zoals chocola, schaal- en schelpdieren, inktvis en alcohol kunnen een overgevoeligheids-reactie veroorzaken. U kunt hier bijvoorbeeld hoofdpijn van krijgen. Merkt u dat u dit heeft? Eet deze producten dan niet.
  • Sauzen: sauzen zoals mayonaise, ketchup en ketjap kunt u tot de houdbaarheidsdatum in de koelkast bewaren.
  • Uit eten of vakantie: gaat u uiteten? Of op vakantie naar een exotische bestemming? Vraag dan uw diëtist om advies of kijk op www.dalecopharma.nl voor meer informatie.

Variatielijst

Kaas

Kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk of ongepasteuriseerde melk. Pasteuriseren is verhitten tot 72 graden Celsius, zodat de bacteriën worden gedood. Zonder bacteriën zit er ook minder tyramine in de kaas. U mag daarom wel gepasteuriseerde kaas eten en geen ongepasteuriseerde kaas. Bij kaas dat gemaakt is van ongepasteuriseerde melk staat er ‘rauwmelke kaas’ of ‘lait cru’ op de verpakking. De meeste Hollandse kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Koop kaas alleen als het in de fabriek verpakt is. Eet kaas niet meer na de THT (tenminste houdbaar tot) datum. Heeft u de kaas open gemaakt? Bewaar het dan niet langer dan 2 weken in de koelkast. Ook als de THT-datum dan nog niet verlopen is.

Jonge gesmolten kaas kunt u eten. Voor bijvoorbeeld op een tosti of in een ovenschotel.

Wat mag u wel etenWat mag u beperkt etenWat mag u niet eten
Jonge kaas
  • Jonge Edammer
  • Jonge Goudse
  • Jonge Leidse (komijn)
  • Jonge Maaslander
  • Jonge Leerdammer;
  • Jonge Maasdammer
Zachte verpakte kazen
  • Verse kaas of kwark
  • Hüttenkäse
  • Ricotta
  • Cottage cheese
  • Mozzarella
  • Feta gemaakt van koemelk
  • Mascarpone
  • Roodkorstkaas gemaakt van gepasteuriseerde melk; bijvoorbeeld Kernhem en Port Salut
Cream cheese of roomkaas
  • Mon Chou
  • Boursin
  • Paturain
  • Vegan kaas op basis van olie
Max. 2 plakken = 40 gram
van Hollandse kazen :
    • jong belegen
    • belegen
    • extra belegen
  • Goudse
    Edammer
  • Maasdammer, Leerdammer
  • Leidse kaas (komijn)

In plaats van 1 plak kaas kunt u max. 10 gram (1 eetlepel) nemen van:
  • Parmezaanse kaas, pesto op basis van Parmezaanse kaas
  • Zwitserse strooikaas.


  • Smelt- en smeerkaas
  • Rookkaas
  • Boerenkaas
  • Oude overjarige Hollandse kaas
  • Geitenkaas
  • Schapenkaas
Ongepasteuriseerde kaas.
Buitenlandse kaas, zoals:

  • Brie
  • Camembert
  • Emmenthaler
  • Cheddar
  • Gorgonzola, Roquefort en andere blauwschimmelkkaas
  • Gruyère
  • Feta, gemaakt van schapen- en geitenmelk
Kaasproducten
  • Kaaschips
  • Kaaszoutjes
  • Kaaskoekjes
  • Kaasburgers
  • Kaassoufflés
  • Kaassaus uit pakjes
  • Vegan kaas o.b.v. noten of soja
  • Vegan Parmezaan o.b.v. gistvlokken


Vlees, vleesvervangers, vis en ei

Het tyramine gehalte in eiwitrijke producten zoals vlees, vleesvervanger, vleeswaren, kip en ei kan bij lang(er) bewaren door bacteriën toenemen. Het is daarom belangrijk om deze producten in de koelkast te bewaren. En om ze niet te lang te bewaren. Rauwe producten bederven snel als u ze bewaart bij een temperatuur van boven de 4 graden Celsius.

Vlees en vis kunnen gestoomd of gerookt worden. Dit gebeurt bij een temperatuur tussen de 30 en 70 graden Celsius. Bij deze temperaturen kunnen bacteriën goed groeien. Daarom zit er ook veel tyramine in deze producten. Producten die u niet mag eten:
  • Als er op de verpakking staat dat iets gerookt of gestoomd is.
  • Als er op de verpakking staat dat iets gemaakt is in een rookoven.
  • Als ‘rook’ als ingrediënt op de verpakking staat.
U mag wel producten hebben met rookaroma. Dit betekent dat er een smaakje aan toegevoegd is, waardoor het lijkt alsof een product gerookt is.

Wat mag u wel etenWat mag u beperkt etenWat mag u niet eten
Vlees
  • Alle soorten vlees vleeswaren, behalve de soorten die hiernaast staan
    • Alle soorten kip, behalve de soorten die hiernaast staan.
    • Gerookte kip mag alleen met het ingrediënt rookaroma
  • Biefstuk (medium of rosé), tartaar gebakken, gebraden rosbief
  • Gefrituurde snacks zonder kaas




Vlees - uitsluitend in fabrieksverpakking:
  • Filet americain
  • Ossenworst
  • Rookworst
  • Bloedworst
Vis
  • Alle soorten vis, die heel koel bewaard zijn. Behalve de soorten die hiernaast staan.
  • Zure haring (alleen uit pot)
  • Vis uit blik
  • Surimi
  • Mosselen
Ei
  • Gekookt of gebakken

Vleesvervangers
  • Op basis van noten, granen, soja, peulvruchten, ei en Quorn en Valess producten zonder kaas zijn toegestaan.

Vlees
  • Saté gemarineerd in sojasaus/ ketjap
  • Salami (max 1 plak, 15 gram) of
  • Cervelaatworst (max 1 plak, 15 gram) of
  • Rookvlees, rauwe ham, bacon, rookspek (max 15 gram) of
  • Belegsoorten die hierop lijken (max 1 plak, 15 gram) of
  • 1 Portie paté van 15 gram
  • (Kippen)lever max 50 gram




Vis

  • Ansjovis (15 gram)
  • 1 verse Hollandse nieuwe uit de viswinkel

Vlees
  • Rauw vlees (zoals carpaccio) en ongare kip
  • Vlees met kaas (bijv. cordon bleu, grillworst met kaas, hamburgers met kaas)
  • Gerookte kip (met ingrediënt rook)
  • Zoutvlees
  • Rookworst die niet fabrieksmatig is bereid (Hema rookworst)
  • Gerijpt vlees (dry aged)






Vis
  • Rauwe vis (bijv. in sushi’s)
  • Gestoomde vis
  • Gerookte vis en/of op hout gerookte vis zoals makreel en zalm(moot)
  • Gedroogde vis, stokvis, bakkeljauw
  • Gravad Laks (gemarineerde zalm) Let op, bovenstaande bij een visbuffet!
  • Oesters
Ei
  • Rauw ei



Sojaproducten of gefermenteerde sauzen

Fermenteren is het veranderen van een product door bacteriën, gisten of schimmels. Deze micro-organismen kunnen het eiwit uit de producten omzetten in tyramine, waardoor deze gefermenteerde producten niet onbeperkt gegeten kunnen worden. De manier waarop producten worden gemaakt, bepaalt of u ze wel of niet kunt eten. Hieronder ziet u wat u wel en niet kunt eten.

Gaat u naar een Oosters restaurant? Vraag dan of er ketjap of andere Oosterse sauzen in het eten zitten, die u niet mag eten.

Wat mag u wel etenWat mag u beperkt etenWat mag u niet eten
  • Tahoe
  • Tofu '
  • Heldere, gele en rode woksaus
  • Alle producten waar soja in zit.

  • Tempeh (gefermenteerd sojaproduct), max 100 gram per dag. Dat mag alleen als het vers is en verpakt.
  • Sojasaus (Ketjap) en producten die hierop lijken met mate (1 eetlepel per dag).
  • Flesjes na openen max. 3 maanden in koelkast bewaren.
  • Satésaus bereid met sojasaus/ ketjap (1 portie=30 gram)

  • Worcestershiresaus
  • Tamari
  • Overige gefermenteerde Oosterse (vis)sauzen, bruine woksauzen
  • Miso



Groente en fruit

In verse groente en fruit zit nauwelijks tyramine. U kunt alles hiervan eten, behalve zuurkool. Zuurkool wordt gemaakt door witte kool 6 weken lang fermenteren met bacteriën. Hierdoor zit er wel tyramine in zuurkool. Ook de peul van de tuinboom mag u niet eten. Deze peul wordt wel eens gebruikt in de mediterrane keuken.


Wat mag u wel etenWat mag u beperkt etenWat mag u niet eten
  • Alle soorten groenten en fruit
  • Peulvruchten zoals kidneybonen, bruine bonen, linzen, (kikker) erwten, gedopte tuinbonen
  • Gedroogd fruit
  • Ingemaakte groente zoals atjar tjampoer, augurken, zilverui e.d.
  • (gepasteuriseerde) zuurkool
  • Peul van de tuinboon



Dranken en dranken met alcohol

  • Drink geen thee waar gezondheidsclaims op staan. Op sommige theesoorten staat bijvoorbeeld ‘goed voor de bloeddruk’, ‘goed voor de stofwisseling’, ‘om af te vallen’, etc. We weten niet precies wat er in deze thee zit. Daarom raden we u aan om deze niet te drinken.
  • U mag geen zelfgemaakte advocaat (kunt u bijvoorbeeld kopen in landwinkels) of tokkelroom drinken. Hier kunnen rauwe eieren in zitten.


  • In zware biersoorten en Belgisch bier zit vaak extra gist. In gist zit veel tyramine. U mag deze daarom niet drinken.
  • Mousserende wijnen, bijvoorbeeld champagne en prosecco zijn gemaakt met meer gist. Daarom zit er meer tyramine in. U mag dit met mate drinken.
  • Het effect van alcohol wordt versterkt door MAO-remmers. Drink daarom geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag (volgens richtlijn Goede Voeding Gezondheidsraad 2015).
Wat mag u wel drinkenWat mag u beperkt drinkenWat mag u niet drinken
  • (Soja) melk en karnemelk
  • (Vruchten)thee en kruidenthee als kamille, kaneel, pepermunt. Rooibosthee en groene thee.
  • Water
  • Frisdranken
  • Sportdranken
  • Vruchtensappen
  • Koffie (met koffiemelk)
Alcoholvrije dranken
  • Alcoholvrij bier, alcoholvrij witbier en alcoholvrij rosébier

  • Zoethoutthee (max. 0,5 l vanwege invloed op de bloeddruk (glycyrrhizinezuur))
  • Goede nachtrust thee (Zonnatura, Frambozenbladthee, max 1-2 kopjes
  • Kombucha thee, max 1 glas
  • Gember thee, max 1 glas
Alcoholische dranken
  • 1 glas wijn, port, sherry, advocaat, cider of
  • 1 glas sterke drank of
  • 1 flesje bier of radler of alcoholvrij Belgisch bier
  • 1 glas alcoholvrije wijn of
  • Mousserende wijnen met normale kurk of schroefdop (Frizzante)
  • Gemberbier, max 1 flesje

  • Ongepasteuriseerde melk
  • Overige kruidenthee, thee met St Janskruid of thee met gezondheidsclaim als goed voor bloeddruk, stofwisseling, stoelgang, etc.
Alcoholische dranken
  • Zelfgemaakte advocaat en tokkelroom
  • Chiantiwijn
  • Champagne
  • Mousserende wijnen met champagnekurk en ijzerdraadje (Spumante)
  • Witbier of zware bieren
  • Belgisch bier
  • Kloosterbier
  • Bier met extra gist
  • Tapbier



Nagerechten

  • In alle zuivelproducten die gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk zit geen tyramine, als ze gekoeld bewaard en vers zijn. Dan mag u ze eten.
  • U kunt geen nagerechten eten waar rauwe ei in zit. Dit zit bijvoorbeeld in tiramisu.

Wat u wel mag etenWat u beperkt mag etenWat u niet mag eten
  • (Soja)vla
  • Pudding
  • (Soja) yoghurt
  • Skyr
  • Biogarde
  • IJs
  • Tiramisu (kant en klaar, verpakt)
  • Slagroom
  • Fabrieksmatig gemaakte kefir van koemelk; maximaal 150 ml
  • Toetjes met rauwe ei, bijvoorbeeld tiramisu.
  • Zelfgemaakte kefir en kefir gemaakt van schapen of geitenmelk



Producten met gist

In gist zit veel tyramine. In producten waar pure gist aan wordt toegevoegd zit daarom ook veel tyramine. Als gist wordt gebruikt in de bereiding, is de gist omgezet. U mag die producten daarom wel eten. Dit zijn producten zoals brood, taart en oliebollen.

In reformproducten kan ook gist zitten. U moet bij deze producten daarom goed op het etiket kijken.

Gistextract is een stof die de smaak van voedingsmiddelen versterkt. Als dit in voeding zit, is er maar een klein beetje gebruikt. Het wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd aan bijvoorbeeld soepen. U mag het daarom wel eten.

Wat mag u wel etenWat mag u beperkt etenWat mag u niet eten
Gist gebruikt voor de bereiding van, bijvoorbeeld:
  • Brood
  • Taart
  • Koekjes
  • Oliebollen
  • Beschuiten
  • Pizzabodem
  • Aromat
  • Gistextract in soepen en sauzen in zakjes, blik of pot. Er zit namelijk maar een klein beetje gistextract in.
Producten die pure gist bevatten.
  • Marmite
  • Vetamite gistextract pasta
  • Vitam R gistextract
  • Reformartikelen die gist bevatten zoals:
  • Biergist
  • Brooddrank
  • Maggi aroma


Eenpansgerechten, gekoelde maaltijden en uit eten gaan

Eenpansgerechten, zoals stamppotten en nasi, en gekoelde maaltijden mag u eten. Let er wel op dat als u de maaltijden meeneemt naar huis vanuit de winkel, dat de temperatuur onder de 10 graden Celsius blijft. Gebruik hiervoor een koeltas in de zomer. Doe de producten direct in de koelkast als u thuiskomt. Eet alles op voordat de TGT (te gebruiken tot) datum voorbij is.

Wat mag u wel etenWat mag u beperkt etenWat mag u niet eten
Eenpansgerechten die geen producten bevatten uit de kolom ‘wat u niet mag eten’. En niet te veel van de producten die in de ‘wat u beperkt mag eten’ kolom staan.Eenpansgerechten, pizza, pasta en gekoelde maaltijden, waar meer dan 20 gram kaas in zit. Of waar buitenlandse kaassoorten, of gerookte ham of salami in zit.
  • Kaasfondue
  • Raclette
  • Hamburgers, andere kip/ visgerechten en maaltijd- salades die kaas bevatten


Overig

We raden u af om sportvoeding (zoals eiwitshakes) te drinken. Hier zitten namelijk stoffen in zoals tyrosine waaruit tyramine wordt gevormd.

Wat mag u wel etenWat mag u beperkt etenWat mag u niet eten
Broodbeleg:
  • Pindakaas
  • Jam
  • Hagelslag
  • Sandwichspread
  • Stroop
Overig:
Producten met Probiotica
  • Kookroom en crème fraîche
  • Verse kruiden en specerijen
  • Verpakte gebrande en ongebrande noten en pinda’s
  • Noodles instant in beker of zakje (met kruiden/ groente/ kip)
  • Sambal
  • Mayonaise (fabrieksmatig bereid)
  • Aioli (fabrieksmatig bereid)
  • Alle soorten azijn
  • Sportrepen
  • Noga
  • Marsepein
  • Bouillon tabletten
  • Boemboe
  • Zeewier
  • Kroepoek
  • Mondspoelwater zonder ingrediënt chloorhexidine
Overig:
  • Zoete en zoute drop max. 50 gram. Vanwege invloed op de bloeddruk (glycyrrhizinezuur)
  • Pesto: 1 eetlepel

Broodbeleg:
  • Marmite
  • Vetamite gistextract pasta
  • Tartex
Overig:
Reformartikelen zoals ginseng producten, St. Janskruid .
  • Zuurdesembrood
  • Vitaminepreparaten in dosering hoger dan ADH* L-tryptofaan
  • Sportvoedingspreparaten met weipoeder/aminozuren
  • Supplementen met saffraan of kurkuma
  • Trassi
  • Otrivin en vergelijkbare neussprays die xylometazoline bevatten
  • Mayonaise op basis van rauwe eidooier
  • Mondspoelwater met ingrediënt chloorhexidine (vanwege invloed op de bloeddruk)



*) Bij een aangetoond tekort aan vitamines of door een medische reden, zoals een maagverkleiningsoperatie of een resorptiestoornis, mag uw arts of psychiater een hogere dosis voorschrijven.

Vitamine D suppletie volgens advies gezondheidsraad. Afhankelijk van de dosis kan Vitamine D eenmaal per dag, week, maand, of kwartaal worden voorgeschreven.

Meer informatie

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op met uw arts als u:
  • Ernstige of vreemde verschijnselen bij uzelf opmerkt. Bijvoorbeeld:
    • Een hele erge hoofdpijn
    • Stijve nek
    • Erge onrust
    • Misselijkheid en braken
Dit kunnen gevolgen zijn van een bloeddrukverhoging.

Andere arts of tandarts

Gaat u naar een andere arts of een tandarts? Vertel dan dat u MAO-remmers gebruikt. Deze medicijnen kunnen namelijk gevaarlijk zijn in combinatie met andere medicijnen. Neem daarom geen andere medicijnen dan de medicijnen die uw arts voorschrijft.

Andere medicijnen of alternatieve middelen

Wilt u zelf medicijnen slikken of alternatieve middelen gebruiken, die niet voorgeschreven zijn door een arts? Bijvoorbeeld homeopathische middelen? Overlegt dit altijd met uw arts. Het kan namelijk zijn dat deze middelen in combinatie met MAO-remmers gevaarlijk zijn.

Stoppen met het dieet

Stopt u met het slikken van MAO-remmers? Dan moet u zich toch nog 14 dagen aan dit dieet houden. Het duurt namelijk even voordat de enzymactiviteit weer op niveau is.

Contact

Hier komt de vaste tekst met de contactgegevens van de afdeling diëtetiek.

Bron

Daleco Pharma in samenwerking met diëtetiek ParnassiaBavoGroep (November 2022)