Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Afgesloten eileiders

Als één of beide eileiders minder goed doorgankelijk zijn, of zelfs afgesloten, is de kans op zwangerschap verminderd.

Afgesloten eileiders: over deze aandoening

Wat is Afgesloten eileiders?

Wat is deze aandoening?

In de eileiders vindt normaal gesproken de bevruchting van de eicel plaats. De bevruchte eicel wordt daarna door de eileider naar de baarmoederholte getransporteerd. Als er een probleem is aan de eileider kan het transport van de bevruchte eicel niet of niet goed gebeuren. De kans dat u dan zwanger wordt, is kleiner dan normaal. Als één van de twee eileiders doorgankelijk is kunt u misschien wél nog spontaan zwanger worden, maar als beide eileiders problemen geven, dan zijn de kansen op een zwangerschap veel kleiner. Er is daardoor ook meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG).

Nadere informatie vindt u via onderstaande links:

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken van een eileider met verminderde doorgang:

  • Een infectie, bijvoorbeeld met chlamydia. 
  • Endometriose 
  • Een operatie in uw onderbuik in het verleden vocht in één of beide eileiders (hydrosalpinx). Vocht in de eileiders wil zeggen dat de eileider is aangetast. Het vocht zelf belemmert ook het innestelen van het embryo in de baarmoederholte.

Symptomen en gevolgen

Niet doorgankelijke eileiders geven op zichzelf vaak geen pijnklachten. Verklevingen of veel vocht in een eileider (hydrosalpinx) kunnen soms wel buikpijnklachten geven.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Echo

Op een echo via de vagina of buik kun je geen eileiders zien, maar soms wel het vocht dat in een eileider kan zitten (hydrosalpinx). Om goed te kunnen bepalen wat er aan de hand is, is een kijkoperatie nodig.

Kijkoperatie

Via een kijkbuis ziet de gynaecoloog op een scherm of er problemen met de eileiders zijn (verklevingen of endometriose). Hiervoor wordt via de baarmoedermond een klein beetje blauwe vloeistof in de baarmoeder en eileiders gespoten. De eileiders zwellen daardoor een beetje op en de gynaecoloog kan zo beter bekijken of de eileiders in goede staat zijn. De blauwe vloeistof is ongevaarlijk en loopt er aan het open einde van de eierstok (fimbriele uiteinde) weer uit. Het vocht lost vanzelf op in je buikholte. Kleine verklevingen of enige endometriose kunnen vaak direct worden weggehaald. Als er grotere afwijkingen worden gevonden is een uitgebreidere kijkoperatie soms noodzakelijk.

HSG

HSG staat voor hysterosalpingogram: een röntgenfoto van de baarmoederholte en eileiders. Hiermee kunnen wij beoordelen of de eileiders doorgankelijk zijn.

Met wie heeft u te maken?

Gynaecologen

Arts-assistenten (artsen in opleiding tot gynaecoloog)

Verpleegkundigen

Doktersassistenten

Anesthesioloog

Anesthesie medewerker

Operatie verpleegkundige

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor