Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière bestaat uit een combinatie van drie klachten: aanvallen van draaiduizeligheid gepaard gaande met slechthorendheid en oorsuizen (één oor).

Ziekte van Ménière : over deze aandoening

Wat is Ziekte van Ménière ?

De ziekte van Ménière is een aandoening waarbij de patiënt last heeft van aanvalsgewijze draaiduizeligheid die gepaard gaat met slechthorendheid en oorsuizen (één oor). De klachten duren doorgaans één dag en nemen geleidelijk in hevigheid af. De aanvallen zijn niet te voorspellen en kondigen zich niet aan. Ook de frequentie van de aanvallen en het verloop in de tijd zijn variabel en niet te voorspellen.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland hebben naar schatting 10.000 tot 17.000 mensen last van de ziekte van Ménière.

Oorzaak

De oorzaak van de ziekte van Ménière is onbekend. Wel is bekend dat de verschijnselen optreden door acute schade aan het slakkenhuis en evenwichtsorgaan (eenzijdig). Wat de oorzaak van deze acute schade is, is niet bekend.

Symptomen en gevolgen

Bij de ziekte van Ménière treden aanvallen van hevige draaiduizeligheid op. Hierbij treedt ook oorsuizen en een gehoorverlies op, in principe aan één oor. Soms staat de duizeligheid, die gepaard gaat met misselijkheid en braken, zo op de voorgrond dat het gehoorverlies of het oorsuizen minder wordt opgemerkt. Doorgaans verdwijnen de klachten na een aanval in de loop van een dag geleidelijk. Wel kan het zijn dat het gehoor niet helemaal meer terug komt en/of het oorsuizen niet helemaal meer verdwijnt Vaak is het zo dat na meerdere aanvallen het gehoor aan de aangedane zijde verder verslechtert. Ook kan een blijvend drukgevoel op het aangedane oor optreden.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

De KNO-arts onderzoekt het oor, het gehoor en het evenwicht. Daarvoor is een gehoortest (audiogram) nodig, soms een evenwichtsonderzoek. Om te kunnen beoordelen of de gehoor- en evenwichtszenuw normaal aanwezig is, wordt soms een MRI-scan gemaakt. Dit onderzoek wordt primair beoordeeld door de radioloog. Soms is beoordeling door een neuroloog van meerwaarde. Een goede of definitieve behandeling van de ziekte van Ménière is niet bekend.

Met wie heeft u te maken?

De diagnose wordt meestal gesteld door de KNO-arts, maar kan ook door de neuroloog worden gevonden. De radioloog beoordeelt een eventueel gemaakte scan. De mogelijkheden voor behandeling worden door de KNO-arts met u besproken, maar zijn beperkt.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor