Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Slechthorendheid door binnenoorafwijkingen

Perceptieslechthorendheid, Perceptieve slechthorendheid, Ouderdomsslechthorendheid, Presbyacusis, Lawaaislechthorendheid en Ototoxiciteit

Perceptieslechthorendheid ontstaat door een verminderde gevoeligheid van het slakkenhuis. Het slakkenhuis fungeert als de microfoon van het oor: het zet de geluidstrilling die via het middenoor is doorgegeven, om in een elektrisch signaal dat via de gehoorzenuw naar de hersenen gaat. Meestal komt dat doordat de haarcellen in het slakkenhuis niet goed meer functioneren.

Slechthorendheid door binnenoorafwijkingen: over deze aandoening

Wat is Slechthorendheid door binnenoorafwijkingen?

Perceptieslechthorendheid ontstaat meestal door een verminderde gevoeligheid van het slakkenhuis doordat de haarcellen in het slakkenhuis niet goed meer functioneren. Geluiden worden vaak zachter waargenomen en het wordt moeilijker om spraak te verstaan, vooral in een rumoerige omgeving. Tegelijk kunnen harde geluiden sneller als onaangenaam worden ervaren. Deze vorm van slechthorendheid gaat ook nogal eens gepaard met oorsuizen. 

Hoe vaak komt het voor?

Onder de term perceptieslechthorendheid valt ongeveer 90% van alle slechthorendheid. Hiervan is de ouderdomsslechthorendheid (presbyacusis) verreweg de meest voorkomende. Dit komt vaker in families voor en wordt ook veroorzaakt door (langdurige) blootstelling aan lawaai. Veel minder vaak voorkomende oorzaken zijn (chronische of terugkerende) oorontstekingen, blootstelling aan geneesmiddelen (ototoxiciteit) of een trauma aan de schedel. Soms is perceptieslechthorendheid aangeboren. Om dit op te sporen worden alle pasgeborenen in Nederland gescreened. In zeldzame gevallen is de oorzaak niet gelegen in het slakkenhuis zelf, maar in de gehoorzenuw. Bij kinderen is deze soms niet (goed) aangelegd. Bij volwassenen kan een goedaardige zwelling op de zenuw drukken (brughoektumor).

Soorten

Perceptieslechthorendheid kan door meerdere oorzaken ontstaan:

  • ouderdom,
  • blootstelling aan lawaai,
  • een genetische/familiaire afwijking,
  • blootstelling aan een ototoxisch geneesmiddel,
  • ziekte van Ménière,
  • plotsdoofheid,
  • een brughoektumor.

Oorzaak

Door diverse oorzaken kunnen de haarcellen in het slakkenhuis minder goed gaan functioneren. De geluidstrilling wordt dan minder adequaat omgezet in een signaal dat via de gehoorzenuw naar de hersenen wordt doorgegeven.

 

Symptomen en gevolgen

Een slechter gehoor dat afhankelijk van de oorzaak langzaam (ouderdom, lawaai, oorontsteking) of plotseling (trauma, ototoxiciteit, ziekte van Ménière of plotsdoofheid) kan ontstaan. Mensen met perceptieslechthorendheid horen geluiden vaak zachter en hebben veel meer moeite met het verstaan van spraak, vooral in aanwezigheid van achtergrondgeluiden. Tegelijkertijd zijn harde geluiden eerder ongaangenaam. Bij een eenzijdige perceptieslechthorendheid kan een drukgevoel op het oor optreden. Ook komt vaker oorsuizen (tinnitus) voor.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Onderzoek van de oren en het gehoor zijn nodig om de oorzaak en de ernst van het gehoorverlies vast te stellen. Behandeling vindt vaak plaats door middel van aanmeten van (een) hoortoestel(len). Bij zeer ernstige slechthorendheid of doofheid aan beide oren waarbij hoortoestellen onvoldoende helpen, kan een cochleair implantaat (CI) een oplossing zijn.

Met wie heeft u te maken?

De KNO-arts verricht het onderzoek van het oor. Met behulp van een gehoortest (toonaudiogram) wordt de omvang en aard van het gehoorverlies vastgesteld. Voor advies over een hoortoestel komt u terecht bij de logopedist en/of de audioloog van het Gehoor- en Spraakcentrum.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor