Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Vinger uit de kom

vinger luxatie

Vinger uit de kom: over deze aandoening

Wat is Vinger uit de kom?

De vinger heeft meerdere gewrichten. Het PIP gewricht zijn de knokkels waarmee op een deur wordt geklopt. Aan de zijkanten van het PIP gewricht lopen zijwaardse gewrichtsbanden (collateraal ligamenten). Deze banden voorkomen dat de botten zijwaards bewegen. Aan de palmzijde van deze gewrichten ligt een dikke, bindweefselstructuur (de volaire plaat) die voorkomt overstrekken van de vinger. De banden en de volaire plaat zorgen voor stabiliteit.

Bij een abnormaal grote kracht op een (uitgestrekte) vinger kunnen de banden en volaire plaat van het PIP gewricht uitrekken of scheuren en het gewricht mogelijk zelfs ‘uit de kom schieten’ (luxeren). Soms kan er ook een botfragment afscheuren (avulsiefractuur).


Symptomen en gevolgen

Bij PIP gewricht bandletsel of volaire plaat letsel kunt u last hebben van:

  • pijn, zwelling en soms verkleuring aan de vinger (ter plaatse van het PIP gewricht)
  • instabiliteit van de vinger
  • stijfheid van de vinger

 


Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Afhankelijk van de bevindingen uit het gesprek en het lichamelijk onderzoek kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Wanneer er sprake is van een PIP gewricht letsel wordt vaak een röntgenfoto gemaakt. Deze röntgenfoto wordt gemaakt om te beoordelen of verplaatsing in het gewricht heeft plaatsgevonden en om te controleren of een stukje bot is afgebroken (avulsiefractuur). Zelden is het nodig om een MRI scan te maken.


Behandeling

  • De niet-operatieve behandelingsoptie voor overrekte of gescheurde gewrichtsbanden is een buddy spalk voor 3-6 weken. Hierbij wordt de aangedane vinger vastgetaped aan een naastliggende gezonde vinger.

  • De niet-operatieve behandelingsoptie voor een overrekte of gescheurde volair plaat is spalktherapie en oefentherapie.

  • Als een PIP gewricht volair plaat letsel al langer bestaat en de vinger stijf is en niet instabiel, zal met name intensieve oefentherapie volgen.


Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor