Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Progressieve supranucleaire verlamming

Progressieve supranucleaire verlamming (afgekort als PSP) is een zogenaamd 'parkinsonisme'. Dit is een ziektebeeld waarbij een aantal symptomen voorkomen die ook bij de ziekte van Parkinson gezien worden.

Progressieve supranucleaire verlamming: over deze aandoening

Wat is Progressieve supranucleaire verlamming?

Progressieve supranucleaire verlamming (afgekort als PSP) is een zogenaamd 'parkinsonisme'. Dit is een ziektebeeld waarbij een aantal symptomen voorkomen die ook bij de ziekte van Parkinson gezien worden. PSP komt echter veel minder vaak voor dan de ziekte van Parkinson. De eerste symptomen ontstaan meestal rond het 65ste levensjaar. De term "supranucleair" verwijst naar de oorzaak van de oogbewegingsstoornissen die kenmerkend zijn voor de ziekte. Verlamming is van toepassing vanwege het toenemend onvermogen de ogen goed te bewegen.

Verschijnselen

Het ziektebeloop van PSP is progressief. Dit betekent dat de verschijnselen geleidelijk erger worden en dat er ook nieuwe symptomen kunnen bijkomen. Typische verschijnselen zijn problemen met het evenwicht en regelmatig vallen, wazig zien, stijfheid en vergeetachtigheid met initiatiefverlies. Later in de ziekte kunnen problemen met spreken en slikken ontstaan.

Oorzaak

Er is nog veel onduidelijk over de oorzaak van de ziekte. Het is bekend welke veranderingen er in de hersenen ontstaan, maar het is nog niet duidelijk hoe deze veranderingen veroorzaakt worden. Op dit moment zijn er geen medicijnen die de ziekte kunnen afremmen. Er zijn wel medicijnen die de symptomen, zoals de stijfheid, kunnen verminderen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om te onderzoeken of er sprake is van progressieve supranucleaire verlamming (PSP), of een andere aandoening, zal er mogelijk worden verwezen naar het Alzheimercentrum van het Erasmus MC. In de patiëntenfolder van het Alzheimercentrum staat alle informatie over de onderzoeken die kunnen worden gedaan om te kijken of er sprake is van een dementie. Ook wordt er uitgelegd wat er gebeurt nadat een diagnose is gesteld.

Met wie heeft u te maken?

Ons team bestaat uit verschillende disciplines:

Artsen, al dan niet in opleiding tot neuroloog of geriater

Neuropsychologen

Zorgconsulent

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor