Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Veelgestelde vragen over het coronavirus (neuro-endocriene tumoren)

Informatie over het coronavirus voor patiënten met een neuro-endocriene tumor vindt u op deze pagina.

Veelgestelde vragen

Algemene informatie

Wij adviseren u met klem de maatregelen met betrekking tot (hand)hygiëne op te volgen en uw sociale contacten tot een minimum te beperken. Het is van belang dat u het zogenaamde ‘social distancing’ hanteert. Bij patiënten met kanker lijkt het coronavirus (SARS-CoV-2) een gecompliceerder verloop te hebben, dus voorkomen van besmetting is hier het beste.

Met die reden worden polikliniekbezoeken indien mogelijk beperkt en zetten wij poliklinische afspraken daar waar mogelijk om in een telefonische afspraak. Het gaat alleen om afspraken waarbij uw behandelend specialist het medisch verantwoord vindt om deze telefonisch te laten plaatsvinden. Alle polikliniekafspraken waarbij het noodzakelijk is om in het Erasmus MC aanwezig te zijn, gaan gewoon door.

Wij vragen u de medicatie voor de behandeling van uw neuro-endocriene tumor te continueren.

Wanneer neemt u contact op?

Indien u klachten heeft als verkoudheid, koorts, hoesten of kortademigheid, neemt u dan contact op met uw huisarts.

Bij gebruik van everolimus of sunitinib dient u ook contact op te nemen met uw behandelend arts, omdat deze klachten ook als bijwerking van de medicatie kunnen voorkomen.

Gaan de behandelingen met peptide receptor radionuclide therapie (PRRT) door?

Ja, de behandelingen met PRRT gaan vooralsnog gewoon door.

Welke richtlijnen gelden voor een bezoek aan het ziekenhuis?

Wij willen u en uw begeleider vragen om bij een bezoek aan ons ziekenhuis de huidige algemeen geldende richtlijnen omtrent het coronavirus (SARS-CoV-2) in acht te nemen. Deze kunt u terugvinden op de website.

Hartelijk dank voor uw begrip en uw medewerking.

COVID-vaccinaties

Algemeen

In principe zijn er geen bezwaren om een coronavaccin te krijgen als u de diagnose neuro-endocriene tumor heeft en bevelen wij u aan om een vaccinatie te nemen.  Neemt u daarbij wel goed de informatie door die voor de verschillende vaccinaties wordt verstrekt. Eerdere bekende allergische reacties op bepaalde bestanddelen van de vaccinatie kan bijvoorbeeld een contra-indicatie zijn.  Ook bij zwangerschap wordt uitstel van het coronavaccin aangeraden, aangezien er nog onvoldoende informatie bestaat ten aanzien van zwangeren en kinderen. Enkele links met betrekking tot de eerste coronavaccins vindt u onderaan deze tekst.  
De interactie van deze coronavaccins met medicatie is nog grotendeels onbekend, maar op basis van eerdere vaccins en het werkingsmechanisme worden geen problemen verwacht. In het geval dat u toch ernstige bijwerkingen ontwikkelt na het krijgen van een coronavaccin, vragen wij u contact op te nemen met onze polikliniek.

Somatostatine analogen (Lanreotide, Octreotide) en COVID-vaccinaties

Gebruikt u een (langwerkend) somatostatine analoog? Dan is het aannemelijk dat het niet uitmaakt op welk moment u het coronavaccin krijgt toegediend. Het somatostatine analoog is immers altijd op een bepaald niveau werkzaam in uw lichaam. Ervaart u altijd bepaalde bijwerkingen na het injecteren van het somatostatine analoog, dan is het mogelijk wenselijk om de coronavaccinatie in een andere week te laten plaatsvinden. Ook als u voor het eerst gaat starten met een somatostatine analoog, is het wenselijk deze niet in dezelfde week te laten injecteren, zodat u eventuele bijwerkingen beter van elkaar kunt onderscheiden.

Peptide receptor radionuclide therapie (PRRT) en COVID-vaccinaties

Wordt u behandeld met peptide receptor radionuclide therapie of begint u hier binnenkort mee? Ook dan is er geen bezwaar voor het ontvangen van een coronavaccin. In verband met potentiële bijwerkingen vragen wij u om het vaccin NIET binnen 48 uur voor opname voor PRRT te krijgen. Ook wordt aanbevolen om het vaccin niet in de periode van 2 weken na elke toediening van PRRT te nemen. Dit dient om eventuele bijwerkingen beter van elkaar te kunnen onderscheiden en zorgmedewerkers niet onnodig bloot te stellen aan straling.

Chirurgische ingrepen en COVID-vaccinaties

Wordt u binnenkort geopereerd onder narcose (algehele anesthesie)? In verband met potentiële bijwerkingen vragen wij u om het vaccin NIET binnen 48 uur voor operatie te krijgen. Na ontslag van de chirurgische ingreep kunt u het coronavaccin laten toedienen. Bij operatie die wordt uitgevoerd onder lokale verdoving kunt u het coronavaccin gewoon laten zetten, tenzij uw chirurg of anesthesist expliciet anders heeft aangegeven.

Specifieke informatie over de verschillende coronavaccins

Informatie over de verschillende coronavaccins kunt u onder andere terugvinden in de bijsluiters en op de informatie pagina’s van het College ter Beoordeling  van Geneesmiddelen: