Kanker Instituut

logo voor centrum
Centrum

Neuroendocriene Tumoren

In ons centrum werken we met een team van verschillende specialisten om de beste zorg te bieden aan patiënten met neuroendocriene tumoren (NET).

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Ons team van verschillende specialisten is betrokken bij de tumorwerkgroep Endocriene Tumoren. Aan het centrum zijn artsen verbonden van verschillende specialismen, waardoor wij onze kennis en ervaring kunnen bundelen en u de beste zorg kunnen bieden.

NET zijn zeldzame tumoren, die bekend staan om hun, in het algemeen, trage groei. Deze tumoren kunnen verschillende soorten hormonen of peptiden aanmaken en in de bloedbaan krijgen. De tumoren kunnen in elk orgaan of weefsel ontstaan, bijvoorbeeld in het maag-darmstelsel of de alvleesklier.

Wat willen we bereiken?

Wij hebben een zorgtraject voor neuroendocriene tumoren bedacht. Maar dit traject is niet voor iedereen geschikt als het gaat om diagnostische onderzoeken, behandeling of deelname aan wetenschappelijk onderzoek. 

Wij proberen iedere patiënt een behandeling op maat te geven, waarbij wij gebruik maken van de beschikbare (Europese) richtlijnen.

Voor uw controle afspraken op de polikliniek proberen wij zo veel mogelijk met vaste artsen te werken.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

In 2007 werd de tumorwerkgroep Endocriene Tumoren van het Erasmus MC opgericht. Deze tumorwerkgroep werd officieel door het Integraal Kanker Centrum Rotterdam (IKR) erkend. De tumorwerkgroep Endocriene Tumoren van het Erasmus MC werd in 2010 officieel een Europees ENETS Center of Excellence. Dat wil zeggen dat de werkgroep van het Erasmus MC als een van de Europese topreferentiecentra werd benoemd. Vanaf 2013 is de werkgroep formeel ook een Center of Excellence in het Erasmus MC Kanker Instituut.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Neuroendocriene tumoren (NET) van het maag-darmstelsel en de alvleesklier.

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Wetenschappelijk onderzoek

Om onze behandelingen te kunnen verbeteren, is het belangrijk dat wij wetenschappelijk onderzoek doen.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek is niet verplicht. U kunt op ieder moment beslissen om toch niet deel te nemen aan een onderzoek.

Wanneer wij bloed bij u afnemen, kunnen wij vragen om een extra buis bloed en/of urine af te staan voor wetenschappelijk onderzoek. Ook kan het zijn dat aan u gevraagd wordt of u op een aantal tijdstippen in de behandeling een vragenlijst wilt invullen.

Wij vragen alle patiënten die geopereerd worden om toestemming of het overblijvende materiaal gebruikt mag worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Mocht u hierover nog vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen.

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor