Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Farmacogenetica

analyse genetische varianten betrokken bij metabolisme van geneesmiddelen

Genetische variatie kan leiden tot snellere of juist tragere afbraak van geneesmiddelen, of tot een hoger risico op bepaalde bijwerkingen. Een aantal genetische varianten kunnen getest worden.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

De afbraak van geneesmiddelen kan op verschillende manieren plaatsvinden. Hierbij zijn eiwitten betrokken die belangrijk zijn voor transport of omzetting. Soms kan een genetische variant ervoor zorgen dat afbraak te snel of juist te langzaam gaat, waardoor de werking minder of de kans op bijwerkingen groter wordt. Voor sommige geneesmiddelen wordt dit getest voordat een geneesmiddel gestart wordt, bijvoorbeeld als de kans op een heel ernstige bijwerking groter wordt. Ook kan een uitgebreidere analyse worden verricht als iemand van verschillende geneesmiddelen bijwerkingen heeft. Zie ook farmacogenetica.nl

Het onderzoek kan plaatsvinden op DNA dat uit één buisje bloed geïsoleerd kan worden. Op de polikliniek Klinische Farmacologie wordt eerst ingeschat of het onderzoek nodig is, door de ervaren bijwerkingen en de betrokken geneesmiddelen en het afbraakproces van deze geneesmiddelen te analyseren. 

Het doel van het onderzoek is vaststellen van een genetische variant waardoor een advies gegeven kan worden over gebruik en/of doseringen van bepaalde geneesmiddelen

Voorbereiding

Het onderzoek betreft een eenmalige bloedafname.

Bijwerkingen & complicaties

De belangrijkste complicaties van bloed prikken zijn flauwvallen of ontstaan van een blauwe plek. Dit is gelukkig zeldzaam en zal in de meeste gevallen vanzelf overgaan.

Uitslag

Als het onderzoek is aangevraagd door de polikliniek Klinische Farmacologie, volgt de uitslag en het bijbehorende advies van de arts die u tijdens het polikliniek bezoek gesproken heeft. Als de aanvraag direct door uw huisarts of een andere zorgverlener is gedaan, volgt de uitslag en het advies via deze zorgverlener. Deze kan advies krijgen vanuit de afdeling Klinische Farmacologie.

Met wie heeft u te maken?

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor