Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Vlokkentest

Bij een vlokkentest nemen we kleine stukjes (vlokken) uit de placenta weg om te onderzoeken op afwijkingen.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het?

Een vlokkentest is een onderzoek waarbij we met een naald weefsel (één duizendste deel) van de placenta wegnemen. De placenta ligt in de baarmoeder. Het weefsel kan op twee manieren weggenomen worden: transabdominaal (via de buik) of transcervicaal (via de schede). Met behulp van genetisch onderzoek van de vlokken kunnen we vaststellen of er afwijkingen zijn.

De placenta en uw kind groeien uit dezelfde bevruchte eicel. Dus wanneer er in de eicel iets niet goed is gegaan met de chromosomen, dan zien we dat als regel ook aan de chromosomen van de placentacellen. Uw kind heeft dan meestal dezelfde afwijking.

De vlokkentest verrichten we tussen de tiende en veertiende zwangerschapsweek, en op zijn vroegst vanaf tien weken.

Hoe gaan we te werk?

Eerst bepalen we met behulp van een echoapparaat waar de placenta precies in de baarmoeder zit. Daarna brengen we de holle naald via de buikwand in en zuigen we het weefsel uit de placenta op. Of er wordt met behulp van een klein instrumentje via de schede, weefsel van de placenta afgenomen. Dit weefsel ziet er vlokkerig uit, daar komt de naam vlokkentest vandaan.

Wat is het doel?

Met een vlokkentest kunnen we afwijkingen vaststellen bij uw ongeboren baby.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat uw bloedgroep, rhesusfactor en eventuele bloedgroepantistoffen bekend zijn vóór het plaatsvinden van het onderzoek. 

Tijdens het onderzoek mag u één naaste meenemen. Bedenk dus voor het onderzoek of u iemand mee wilt nemen, en zo ja, wie. 

Voor het onderzoek vragen we u of wij de echobeelden die we tijdens het onderzoek maken anoniem mogen gebruiken voor onderwijsdoeleinden en wetenschappelijk onderzoek. Hier krijgt u een apart toestemmingsformulier voor.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek

Sommige vrouwen vinden de vlokkentest geen pijn doen, andere vrouwen vergelijken het gevoel met het afnemen van bloed. Tijdens het onderzoek wordt de naald iets heen en weer bewogen. Hierdoor kunt u krampen in uw buik krijgen, in de buurt van de blaas of de vagina.

In het ziekenhuis

Wanneer we voldoende vlokken hebben weggenomen trekken we de naald terug. Waarschijnlijk bloedt u niet na, een pleister is niet nodig. Na het onderzoek mag u direct weer naar huis. Het is wel belangrijk om tot de volgende dag rustig te doen.

Thuis

De vlokkentest kan een infectie, een bloeding of een miskraam veroorzaken. De kans op een miskraam is na een vlokkentest door de buik heen 0.2 procent. Dit betekent dat van de 1000 vrouwen die een vlokkentest hebben laten doen, twee vrouwen een miskraam krijgen als gevolg van de test.

Bij afname via de vagina is dit percentage eveneens 0.2 procent. Van de 1000 vrouwen die een vlokkentest hebben laten doen krijgen twee vrouwen een miskraam als gevolg van de test.

Bij veel indicaties (bijvoorbeeld een afwijkende NIPT of andere afwijkingen bij uw ongeboren kind) is er al een verhoogde kans op een miskraam. De extra kans op een miskraam ten gevolge van een vlokkentest is dan verwaarloosbaar klein.

Uitslag

Het weefsel wordt in het laboratorium onderzocht. Meestal krijgt u de uitslag binnen twee á drie weken.

Wanneer neemt u contact op?

Neemt contact op, met uw behandelend verloskundige of gynaecoloog, wanneer u na het onderzoek:

  • Bloed of vocht verliest uit uw vagina.
  • Koorts of buikpijn heeft.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor