Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Polikliniek

Klinische genetica

Wanneer: maandag t/m vrijdag
Gebouw: diverse locaties, zoals vermeld in uw afsprakenbrief.
Telefoon: (010) 703 69 15

Op de polikliniek klinische genetica kunt u terecht voor erfelijkheidsvoorlichting en onderzoek naar erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen. Onze formulieren vindt u onder het kopje aanmelden en formulieren.

Wachttijden   Afspraak wijzigen of annuleren   Aanmelden bij binnenkomst  

Uw bezoek

Wat wij doen

Is deze ziekte erfelijk? Welke factoren spelen een rol bij aangeboren afwijkingen? Met dit soort vragen houdt de klinische genetica zich bezig. Als u vragen heeft over een mogelijke erfelijke oorzaak van een aandoening bij uzelf, uw kind of een ander familielid, is er de mogelijkheid daar meer informatie over te krijgen. Uw huisarts, verloskundige of medisch specialist kan u om die reden verwijzen naar onze afdeling klinische genetica.

erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen spreekuur

Onze begeleiding

Heeft u binnenkort een afspraak op de afdeling klinische genetica omdat er mogelijk een erfelijke aandoening speelt bij uzelf of in uw familie? Bekijk dan onderstaande voorlichtingsvideo's voor meer informatie.

Uw afspraak

Dit filmpje geeft u een beeld van wat u kunt verwachten van het gesprek met de klinisch geneticus.

DNA-onderzoek

Dit filmpje geeft u een beeld van wat u kunt verwachten van het DNA-onderzoek.

Onze spreekuren

Kosten en vergoeding

Kosten voor erfelijkheidsonderzoek en erfelijkheidsadvisering worden meestal vergoed door uw basisverzekering. Deze kosten zijn vaak hoger dan uw eigen risico.

Om u een goed advies te geven kan het voorkomen dat wij ook familieleden van u moeten onderzoeken. Wij zullen u hier tevoren over informeren. Mocht er daadwerkelijk onderzoek bij een familielid plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld DNA-onderzoek, dan wordt dit onderzoek bij dit familielid in rekening gebracht. Dit kan invloed hebben op het eigen risico van uw familielid.

Kijk voor meer informatie over de kosten bij klinische genetica op de pagina zorgkosten erfelijkheidsadvisering.

Aanmelden en formulieren

Eerste afspraak

Uw huisarts of specialist stuurt een verwijsbrief naar onze afdeling. Wij vragen u om alvast uw gegevens, zoals het e-mailadres en telefoonnummer, in het patiëntenportaal Mijn Erasmus MC te controleren. Vervolgens ontvangt u bericht over uw afspraak. Als u zelf de verwijsbrief heeft meegekregen, dan kunt u die aan ons sturen per post of via e-mail (zie hieronder).

Familieformulier 

Voor erfelijkheidsonderzoek is het belangrijk informatie over uw familie te hebben. Nadat er voor u een afspraak is ingepland, ontvangt u een bericht dat het digitale familieformulier voor u is klaargezet in het patiëntenportaal. Wij willen u vragen deze voor de afspraak zo volledig mogelijk in te vullen.

Toestemmingsformulier 

Om uw vragen goed te kunnen beantwoorden hebben wij uw medische gegevens nodig. Indien wij hiervoor toestemming nodig hebben, zal er voor u een toestemmingsformulier worden klaargezet in het patiëntenportaal. U kunt dan digitaal toestemming geven. Wij willen u vragen dit voor de afspraak te doen.

Indien wij medische gegevens nodig hebben van het familielid dat mogelijk een erfelijke aandoening heeft, zal er een toestemmingsformulier met retourenvelop toegestuurd worden.

Algemene informatie

Postadres

Erasmus MC Sophia
secretariaat Klinische genetica, kamer Ee-2018
Postbus 2040
3000 CA ROTTERDAM

Email, telefoon
E: e-mail
T: (010) 703 69 15

Bezoekadres
Erasmus MC
Dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam
Bekijk de routebeschrijving naar het Erasmus MC.

Let op: mogelijk heeft u een afspraak op een van onze poliklinieken in een ander ziekenhuis. U vindt dit terug in uw afspraakbrief.

Wachttijden

De wachttijden voor een polikliniekbezoek bij de afdeling Klinische genetica zijn afhankelijk van uw specifieke situatie. Als u in het Erasmus MC wilt worden uitgenodigd, kan dit over het algemeen sneller dan op een locatie in een ander ziekenhuis in de regio. Bij spoed en/of zwangerschap is de wachttijd maximaal twee weken, wanneer noodzakelijk kan er op zeer korte termijn een afspraak worden gemaakt.

Heeft u binnenkort een afspraak bij ons?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor