Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

Thuisbeademing

Welkom op de website van het Centrum voor Thuisbeademing

Informatie rondom het coronavirus

De actuele situatie rondom het coronavirus in Nederland geeft bij iedereen veel vragen en kan u ook ongerust maken. Bij het CTB realiseren we ons dat. Op deze pagina proberen we veel vragen te beantwoorden en u op de hoogte brengen van huidige situatie.
Lees meer

Over dit centrum

Wat we doen

Het Centrum voor Thuisbeademing (CTB) Rotterdam is verbonden aan het Erasmus MC en begeleidt patiënten die buiten het ziekenhuis beademd worden. CTB Rotterdam begeleidt patiënten in de regio Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant. Ons centrum stelt de indicatie voor chronische beademing en begeleidt verschillende categorieën patiënten. Een patiënt die chronisch beademd wordt, is buiten het ziekenhuis afhankelijk van een beademingsapparaat om de ademhaling te ondersteunen, meestal voor de rest van het leven. Door gebruik te maken van een beademingsapparaat wordt de functie van de ademhalingsspieren overgenomen.

De afhankelijkheid van beademingsapparatuur kan variëren van nachtelijke beademing en eventueel enkele uren overdag, tot een volledige 24-uurs afhankelijkheid. 

Chronische thuisbeademing geneest de aandoening niet; het geeft ondersteuning in de ademhaling en verbetert de kwaliteit van leven.

 

Wat willen we bereiken?

Het CTB wil binnen de regio de beste zorg bieden voor chronisch beademde patiënten. Het aantal patiënten dat chronische beademing nodig heeft groeit ieder jaar. Door samen te werken met instellingen, verpleeghuizen en ziekenhuizen binnen de regio wordt de zorg voor deze patiënten zo veilig en zo optimaal mogelijk ingericht. Samen met de drie andere thuisbeademingscentra in Nederland (CTB Groningen, CTB Utrecht, CTB Maastricht) zijn er landelijke afspraken gemaakt om de zorg en veiligheid voor chronisch beademde patiënten te waarborgen.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Het CTB Rotterdam is verbonden aan het Erasmus MC.
Binnen de regio Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant is het CTB Rotterdam het enige centrum op het gebied van chronische beademing. Patiënten worden doorverwezen voor indicatiestelling en begeleiding. Daarnaast voorziet het CTB binnen de regio in een landelijk scholingsaanbod en wordt er onderzoek en research verricht op het gebied van chronische beademing.

Aandoeningen en ziektebeelden

Ademhalingsondersteuning blijkt mogelijk bij meerdere aandoeningen. Het wordt het meest toegepast bij patiënten met: 

  • een progressieve spierziekte
  • een neuromusculaire ziekte
  • een borstkasafwijking
  • bepaalde longziekten  

De grootste groep patiënten die van thuisbeademing gebruik maakt, zijn patiënten met een aangeboren neuromusculaire ziekte, waaronder o.a. ALS, Duchenne, Myotone Dystrofie en de Ziekte van Becker. Bij deze patiënten raakt de normale ademhaling gestoord door onvoldoende spierfunctie. Zonder beademing overlijden deze patiënten aan de gevolgen van een onvoldoende ademhaling (hypoventilatie). Chronische beademing geneest de ziekte echter niet. Het geeft ondersteuning in de ademhaling. Met beademing kan de levensduur van veel patiënten met een spierziekte flink verlengd worden.

 

Onze polikliniek

Hieronder leest u meer over onze polikliniek Thuisbeademing:

Thuisbeademing

Samenwerking

Het CTB werkt binnen de regio nauw samen met instellingen en verpleeghuizen. De meeste mensen kunnen met chronische beademing in de thuissituatie beademd worden. In sommige gevallen moet de patiënt naar een verpleeghuis. Het CTB heeft met verschillende verpleeghuizen in de regio een samenwerkingsovereenkomst. Hierin staan de criteria beschreven waaraan de zorginstelling moet voldoen wanneer zij een bewoner met beademing accepteren. Naast verpleeghuizen werkt het CTB samen met ziekenhuizen in de regio. 

Verpleeghuizen

Lees meer informatie over spierziekten, beademing en nieuwsupdates rondom corona op de website van Spierziekten Nederland

Wetenschappelijk onderzoek

Homerun studie 

Met de Homerun studie wordt onderzocht of het instellen op chronische thuisbeademing in de thuissituatie net zo goed en effectief is als het instellen op beademing tijdens een opname in het ziekenhuis.

Recapture studie

Met deze studie wordt onderzocht wat het effect van chronische non-invasieve beademing is in de luchtwegen en hoe dit leidt tot de positieve effecten bij COPD patiënten.
Om te zien wat het effect van de beademing in de longen is, zal bij deze patiënten een HRCT en een bronchoscopie verricht worden. We zijn gestart met een prospectief onderzoek waarbij de patiënten op reguliere wijze ingesteld worden maar iets nauwgezetter gevolgd worden. Hierdoor kunnen we op termijn beter selecteren welk type COPD patiënt de meeste effect van de NIV kan verwachten.

Behandeling

Informatie voor beademde patiënten

Zorgmap 
Indien u bent ingesteld op de beademing heeft u van ons een Zorgmap gekregen.
Hierin vindt u alle informatie die u nodig heeft. Helaas is het niet mogelijk de zorgmap via de website te downloaden. Indien u deze toch digitaal wilt ontvangen kunt u een e-mail sturen naar: secretariaat.ctb@erasmusmc.nl

Scholing
Het Centrum voor Thuisbeademing Rotterdam biedt in samenwerking met de 3 centra voor thuisbeademing in Nederland een landelijk onderwijsprogramma aan voor chronische beademing. Ook handelingsschema's en handleidingen van apparatuur kunt u vinden op de landelijke scholingswebsite. 

Klik hier voor meer informatie over scholing of de E-learning te volgen.

Onderwijsruimte Erasmus MC bibliotheek


Vivisol
De vervangbare artikelen die u nodig heeft voor de beademing noemen we disposables. Deze kunt u bestellen via de website van mijn.vivisol.nl. Om toegang te krijgen tot uw persoonlijke besteloverzicht, heeft u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze ontvangt u van Vivisol. Problemen met inloggen? Bel dan VIvisol: 013-5231023
Nadat u bent ingelogd ziet u precies welke artikelen u kunt bestellen. Mist u een artikel in dit overzicht? Neem dan contact op met het Centrum voor Thuisbeademing. Zij kunnen het artikel aan uw persoonlijke lijst toevoegen. Zorg ervoor dat u van elk artikel altijd voldoende voorraad heeft. Als er iets kapot gaat, moet u het direct kunnen vervangen.

Klik hier om uw disposables te bestellen.

 

Hieronder leest u meer over de behandeling: Instellen Thuisbeademing op de Intensive Care

Instellen Thuisbeademing

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor